Jak na nejlepší ovocný salát?

fruit salad
ZDROJ: Brenda Godinez/Unsplash
sdílet:

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto neváhejte a připravte si ovocný salát s lahodnou zálivkou. My vám poradíme, jak na to.

Ovocnému salátu by neměla chybět rozmanitost. Představte si duhu a zkuste sehnat ovoce v jejích odstínech. Tak získá váš ovocný salát na atraktivitě a nikdo mu neodolá. Ideálními druhy ovoce do salátu jsou jahody, hroznové víno, banány, jablka, hrušky a pomeranče. V závislosti na ročním období pak můžete přidávat další plody, například ananas, všechny druhy melounu, kiwi, borůvky nebo maliny.

Na co si dát při přípravě pozor?

Ovoce je po rozkrojení choulostivé a má tendenci uvadat, případně hnědnout. Proto se do přípravy ovocné pochoutky pusťte vždy až těsně před podáváním. 

Nejprve nakrájejte každý druh na kousky a teprve pak je opatrně smíchejte dohromady. 

  • Pamatujte, že meloun pouští vodu, proto ho nechte chvíli odstát a šťávu slijte. 
  • Banány a jablka přidejte jako poslední nebo je potřete citronovou šťávou, aby z nich dlouhým pobytem na vzduchu nevznikly nevzhledné hnědé kousky.
  • Pokud si zakládáte na krásném vzhledu salátu, zvažte použití meruněk, broskví a nektarinek. Rychle mění barvu a v největší zralosti nedrží příliš tvar, což ubírá pokrmu na vizuální přitažlivosti.

Zálivka - třešnička na dortu, tedy na salátu

Samozřejmě, že směs ovoce chutná výborně i sama o sobě. Se zálivkou je ale prostě božská, a také se přibližuje salát dezertu. Správný dresink dodá ovocnému salátu „šťávu“, která krásně propojí všechny chutě.

Jaké suroviny na zálivku zvolit?

Zálivka na ovocný salát by měla obsahovat kyselou a sladkou složku v poměru, který se odvíjí od použitého ovoce. Pokud je v salátu hodně kyselejších druhů, zálivku více oslaďte. Jestliže ho z většiny tvoří banány a jablka, nešetřete s citronovou šťávou. Máte rádi smetanovější dezerty? Nebojte se přidat jogurt.

Základní suroviny na zálivku:

  • Citronová šťáva. Okyseluje a zároveň brání oxidaci, tedy hnědnutí ovoce. Pro jemnější chuť můžete použít šťávu z limetky.
  • Krupicový cukr, med, datlový nebo javorový sirup. S tekutými sladidly se v zálivce pracuje lépe.
  • Jogurt. Pokud si přejete krémovější a výživnější salát, sáhněte po jogurtu. Smetanový nebo řecký jogurt dodá salátu plnou chuť a ještě zasytí. Pokud vsadíte na vanilkový jogurt, nemusíte už používat sladidlo.

Extra suroviny, které dodají salátu výjimečnost:

  • Lístky máty. Dodají osvěžující chuť. Máta navíc zlepšuje trávení.
  • Semínka vanilkového lusku. Postarají se o výjimečnou vůni.
  • Plátky kokosu. Obohatí salát o příjemnou křupavost.
  • Maracuja (mučenka, passion fruit) - semínka exotického ovoce dodají zálivce dokonalý švih. Podobně zkrášlí ovocný salát semínka granátového jablka. 

Ovocný salát se skvěle hodí na zahradní party, piknik, grilovačku nebo dětskou oslavu. 

 

 

 

Související recepty

Autor: Zorka Švarcová

Obchod Apetit