Samosa platí ze jednu z nejrozšířenějších svačin po celé Indii. Jedná se o tradiční pečené nebo smažené plněné pečivo trojúhelníkového tvaru, nejčastěji plněné směsí brambor, cibule a hrášku. Prý navozuje pocit štěstí!
Úhledné balíčky z jednoduchého těsta se ale plní také například kuřecím, čočkou, rybou, mořskými plody nebo mletým masem. Těm naposledy jmenovaným se říká keema.
- Samosy se fritují nebo pečou. Často se podávájí s omáčkami nebo čatní.
- V Indii najdete toto pečivo hlavně u pouličních prodejců a v pouličních stáncích na každém rohu. Samosy zde většinou dostanete rovnou do ruky, případně v zabalené v novinách.
- Samosy se připravují také v Bangladéši, Nepálu či Pákistánu. Narazit na ně ale můžete v celé Asii, na Blízkém východě a v Africe.
Oblíbenost tohoto pokrmu potvrzuje i Světový den pečiva samosa, který připadá na 5. září. A jak ho nejlépe oslavit? Třeba tím, že si indickou lahůdku připravíte doma.
Jak na tradiční indické samosy?
Suroviny na těsto:
- 450 g hladké pšeničné mouky
- 4 lžíce přepuštěného másla ghí
- ¾ šálku vody
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžička mletého kardamomu
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- olej na smažení
Suroviny na náplň:
- 5 uvařených a rozmačkaných brambor
- 1 najemno nakrájená cibule
- 2 rozdrcené stroužky česneku
- 1 mrkev nakrájená na kostičky
- 200 g hrášku
- 1 pálivá zelená paprika nakrájená na proužky
- cca 2 cm velký kus nastrouhaného zázvoru
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička koření garam masala
- ½ lžičky mletého koriandru
- ½ lžičky mletého kardamomu
- ½ lžičky kurkumy
- hrst nasekaného čerstvého koriandru
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- sůl a černý pepř na dochucení
Postup:
- V míse smíchejte mouku, kardamom, jedlou sodu a sůl. Poté přidejte ghí a jogurt a promíchejte. Za stálého hnětení přilévejte vodu. Vypracované těsto by mělo být měkké a pružné. Vytvořte z něj kouli, kterou potřete olejem, následně přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu odležet.
- Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli a zázvor cca 2 minuty, dokud cibule není měkká. Pak přidejte česnek a restujte další minutu. Následně vložte hrášek, papriku a mrkev a nechte 5 minut provařit. Nyní přidejte rozmačkané brambory společně se zbylými ingrediencemi a vařte přikryté poklicí na mírném ohni asi 5 minut. Směs podle chuti osolte a opepřete.
- Nyní je potřeba vytvořit „lepidlo“, které udrží taštičky pohromadě. Stačí smíchat trochu mouky s vodou do konzistence hustého krému.
- Těsto rozdělte na 8 stejných dílů a z každého dílu vytvořte kouli. Kouli rozválejte do tenké kruhové placky, kterou rozdělte na 2 půlkruhy. Rovnou stranu půlkruhu potřete „lepidlem“. Půlkruh přeložte tak, že vytvoříte kornoutek, který bude díky lepidlu držet, a naplňte ho bramborovou směsí. Kornoutek uzavřete slepením jednoho konce těsta přes druhý a vytvarujte do trojúhelníku. Pokud vám někde těsto přesahuje, přilepte ho pomocí lepidla. Takto vytvořte všech 8 trojúhelníků.
- Trojúhelníky smažte na rozpáleném oleji dozlatova. A pokud je nepodáváte ihned, můžete je před servírováním ještě jednou krátce osmažit. Vynikající jsou ale jak teplé, tak studené.
S čím samosy podávat?
- s mátovým dipem a rájtou
- s různými druhy čatní (velmi oblíbené je tamarindové čatní)
- s bílým jogurtem nebo jogurtovým dipem se zeleným koriandrem
- s kečupem
V Indii si často samosu vychutnávají se sladkým teplým nápojem masala chai – možná se zdá být kombinace neobvyklá, ale vyzkoušejte ji a uvidíte, jak je tato sladko-slaná dvojice lahodná!