Indické placky v bezlepkové variantě s pikantní batátovou náplní si rozhodně zamilujete. Recept na ‚masala dosa‘ je trochu náročný na suroviny, ale i přes jejich exotický původ si troufáme tvrdit, že všechny zakoupíte ve většině supermarketů. Pokud se vám nepodaří sehnat cizrnovou a rýžovou mouku, na konci receptu vhodnou alternativu.
Suroviny
Postup
Obě mouky dejte do mísy, přilijte 2 a 1/4 hrnku vody, směs osolte a promíchejte na hladké těstíčko. Těstíčko je nejlepší nechat alespoň den odstát, ale v lednici vám vydrží až 5 dní.
Troubu předehřejte na 200 °C.
Batáty promíchejte s částí oleje, rozložte na plech a dejte péct na 20 minut, dokud nezměknou, občas promíchejte.
Mezitím rozpalte zbylý olej v pánvi, přisypte semínka hořčice, fenyklu a římského kmínu a 30 sekund je opékejte, aby se rozvoněla.
Vmíchejte chilli, cibuli, česnek, zázvor a stonky koriandru, ztlumte plamen a opékejte 10 minut, dokud cibule nezměkne.
Vmíchejte koření, podlijte vodou a nechte krátce provařit. Vmíchejte upečené batáty a směs dosolte. Část batátů můžete rozmačkat.
Na rajtu smíchejte jogurt a kokos. Část lístků koriandru nasekejte nahrubo, z 1 limety ostrouhejte najemno kůru, z 1/2 pak vymačkejte šťávu a všechno vmíchejte do rajty.
Na palačinky rozehřejte v pánvi trochu oleje. Těsto promíchejte (pokud je příliš husté, zřeďte ho), naberte naběračku, vlijte ji na pánev a krouživými pohyby naběračky rozetřete po celé ploše pánve tak, aby palačinka byla co nejtenčí. Zvolna opékejte tak, aby palačinka byla zespodu opečená a těsto svrchu ztuhlé.
Do středu dejte 1–2 lžíce náplně, palačinku zarolujte a ještě zhruba 1 minutu ji prohřívejte. Dejte stranou a uchovávejte teplé (nejlépe v mírně vyhřáté troubě). Postupně takto připravte další palačinky.
Podávejte je s rajtou, druhou limetou nakrájenou na klínky a zbylými lístky koriandru.
NĚCO NAVÍC
Indické tradiční palačinky dosa se dělají z namočené čočky (nebo jiných luštěnin – cizrny, fazolí či jejich směsí) a rýže. Směs se rozmixuje, zředí vodou a nechá fermentovat. Z fermentovaného těsta se pak smaží tenké palačinky. Existují i rychlejší varianty, někdo si umele sušenou rýži a luštěniny, rovněž ale můžete sáhnout po rýžové a cizrnové (nebo čočkové) mouce. Výsledek je také skvělý!
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 40 nápadů na slané i sladké palačinky, po kterých se vám budou sbíhat sliny(44 receptů )
- Recept jako suvenýr z celého světa(61 receptů )
- Indické hody: 36 nejlepších indických receptů na jednom místě(36 receptů )
- Palačinky a lívance naslano: 27 variant s nápaditými náplněmi, které si můžete dát jako oběd nebo večeři(27 receptů )