0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Indické palačinky dosa s kořeněnými bramborami

Indické palačinky dosa s kořeněnými bramborami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Indické palačinky dosa s kořeněnými bramborami

4 / 5. Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4515 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 521 g
Tuky 202 g
Vláknina 86 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Připravte si znamenité jihoindické bezlepkové placky s pikantní batátovou či bramborovou náplní. Uvidíte, že si oblíbený indický pokrm masala dosa zamilujete!

Suroviny

mouka rýžová 1,25 hrnku
mouka cizrnová ¾ hrnku
sůl
rostlinný olej
na smažení
Na náplň
batáty 750 g
nebo brambory, na kostičky
rostlinný olej 3 PL
hořčičné semínko 2 ČL
černé
fenyklová semínka 2 ČL
římský kmín 2 ČL
chilli paprička 1 ks
červená, nadrobno
cibule 1 ks
velká, na tenké plátky
česnek 4 stroužky
rozmáčknuté
zázvor (čerstvý) 2 cm
nadrobno
koriandr čerstvý 1 svazek
kurkuma (mletá) 1 ČL
koriandr mletý 1 ČL
Na rajtu
jogurt bílý 120 g
hustý
kokos 200 g
čerstvý, nastrouhaný nahrubo
limeta 2 ks

Postup

1

Obě mouky dejte do mísy, přilijte 2 a 1/4 hrnku vody, směs osolte a promíchejte na hladké těstíčko. Těstíčko je nejlepší nechat alespoň den odstát, ale v lednici vám vydrží až 5 dní.

2

Troubu předehřejte na 200 °C.

3

Batáty promíchejte s částí oleje, rozložte na plech a dejte péct na 20 minut, dokud nezměknou, občas promíchejte.

4

Mezitím rozpalte zbylý olej v pánvi, přisypte semínka hořčice, fenyklu a římského kmínu a 30 sekund je opékejte, aby se rozvoněla.

5

Vmíchejte chilli, cibuli, česnek, zázvor a stonky koriandru, ztlumte plamen a opékejte 10 minut, dokud cibule nezměkne.

6

Vmíchejte koření, podlijte vodou a nechte krátce provařit. Vmíchejte upečené batáty a směs dosolte. Část batátů můžete rozmačkat.

7

Na rajtu smíchejte jogurt a kokos. Část lístků koriandru nasekejte nahrubo, z 1 limety ostrouhejte najemno kůru, z 1/2 pak vymačkejte šťávu a všechno vmíchejte do rajty.

8

Na palačinky rozehřejte v pánvi trochu oleje. Těsto promíchejte (pokud je příliš husté, zřeďte ho), naberte naběračku, vlijte ji na pánev a krouživými pohyby naběračky rozetřete po celé ploše pánve tak, aby palačinka byla co nejtenčí. Zvolna opékejte tak, aby palačinka byla zespodu opečená a těsto svrchu ztuhlé.

9

Do středu dejte 1–2 lžíce náplně, palačinku zarolujte a ještě zhruba 1 minutu ji prohřívejte. Dejte stranou a uchovávejte teplé (nejlépe v mírně vyhřáté troubě). Postupně takto připravte další palačinky.

10

Podávejte je s rajtou, druhou limetou nakrájenou na klínky a zbylými lístky koriandru.

NĚCO NAVÍC
Indické tradiční palačinky dosa se dělají z namočené čočky (nebo jiných luštěnin – cizrny, fazolí či jejich směsí) a rýže. Směs se rozmixuje, zředí vodou a nechá fermentovat. Z fermentovaného těsta se pak smaží tenké palačinky. Existují i rychlejší varianty, někdo si umele sušenou rýži a luštěniny, rovněž ale můžete sáhnout po rýžové a cizrnové (nebo čočkové) mouce. Výsledek je také skvělý!

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč