Indické palačinky dosa s kořeněnými bramborami

Indické palačinky dosa s kořeněnými bramborami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 (4)
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3998 kcal
Bílkoviny 80 g
Cukr 442 g
Tuky 188 g
Vláknina 72 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduché bezlepkové palačinky s pikantní náplní, kterou si zamilujete.

Suroviny

mouka rýžová 1.25 hrnku
mouka cizrnová 0.75 hrnku
sůl
rostlinný olej
na smažení
Na náplň
batáty 4 ks
(cca 750 g), oloupané a nakrájené na kostičky
rostlinný olej 3 PL
2 ČL
černá hořčičná semínka
fenyklová semínka 2 ČL
2 ČL
semínka římského kmínu
chilli paprička 1 ks
nakrájená nadrobno (a zbavená semínek, pokud nechcete náplň příliš ostrou)
cibule 1 ks
velká, přepůlená a nakrájená na tenké plátky
česnek 4 stroužky
rozmáčknuté
zázvor (čerstvý) 2 cm
oloupaný a nakrájený nadrobno
koriandr 1 svazek
lístky otrhané, stonky nakrájené nadrobno
1 ČL
kurkuma mletá
koriandr mletý 1 ČL
Na rajtu
120 g
bílý jogurt hustý
kokos 200 g
čerstvý, nastrouhaného nahrubo
limeta 2 ks

1 Obě mouky dejte do mísy, přilijte 2 a 1/4 hrnku vody, směs osolte a promíchejte na hladké těstíčko. Těstíčko je nejlepší nechat alespoň den odstát, ale v lednici vám vydrží až 5 dní.

2 Troubu předehřejte na 200 °C. Batáty promíchejte s částí oleje, rozložte na plech a dejte péct na 20 minut, dokud nezměknou, občas promíchejte. Mezitím rozpalte zbylý olej v pánvi, přisypte semínka hořčice, fenyklu a římského kmínu a 30 sekund je opékejte, aby se rozvoněla. Vmíchejte chilli, cibuli, česnek, zázvor a stonky koriandru, ztlumte plamen a opékejte 10 minut, dokud cibule nezměkne. Vmíchejte koření, podlijte vodou a nechte krátce provařit. Vmíchejte upečené batáty a směs dosolte. Část batátů můžete rozmačkat.

3 Na rajtu smíchejte jogurt a kokos. Část lístků koriandru nasekejte nahrubo, z 1 limety ostrouhejte najemno kůru, z 1/2 pak vymačkejte šťávu a všechno vmíchejte do rajty.

4 Na palačinky rozehřejte v pánvi trochu oleje. Těsto promíchejte (pokud je příliš husté, zřeďte ho), naberte naběračku, vlijte ji na pánev a krouživými pohyby naběračky rozetřete po celé ploše pánve tak, aby palačinka byla co nejtenčí. Zvolna opékejte tak, aby palačinka byla zespodu opečená a těsto svrchu ztuhlé. Do středu dejte 1–2 lžíce náplně, palačinku zarolujte a ještě zhruba 1 minutu ji prohřívejte. Dejte stranou a uchovávejte teplé (nejlépe v mírně vyhřáté troubě). Postupně takto připravte další palačinky. Podávejte je s rajtou, druhou limetou nakrájenou na klínky a zbylými lístky koriandru.

NĚCO NAVÍC

Indické tradiční palačinky dosa se dělají z namočené čočky (nebo jiných luštěnin – cizrny, fazolí či jejich směsí) a rýže. Směs se rozmixuje, zředí vodou a nechá fermentovat. Z fermentovaného těsta se pak smaží tenké palačinky. Existují i rychlejší varianty, někdo si umele sušenou rýži a luštěniny, rovněž ale můžete sáhnout po rýžové a cizrnové (nebo čočkové) mouce. Výsledek je také skvělý!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit