Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Indické palačinky dosa s kořeněnými bramborami

Jednoduché bezlepkové palačinky s pikantní náplní, kterou si zamilujete.

Vydání: 2018/2
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 10 minut
+ odležení těsta
PT40M
Vaření 0:40
Chuťovka Indická

Ingredience

    • 1 a 1/4 hrnku rýžové mouky
    • 3/4 hrnku cizrnové mouky
    • sůl
    • rostlinný olej na smažení

    NA NÁPLŇ

    • 4 batáty (cca 750 g), oloupané a nakrájené na kostičky
    • 3 lžíce rostlinného oleje
    • 2 lžičky černých hořčičných semínek
    • 2 lžičky fenyklových semínek
    • 2 lžičky semínek římského kmínu
    • 1 červená chilli paprička, nakrájená nadrobno (a zbavená semínek, pokud nechcete náplň příliš ostrou)
    • 1 velká cibule, přepůlená a nakrájená na tenké plátky
    • 4 stroužky česneku, rozmáčknuté
    • 2cm kousek zázvoru, oloupaný a nakrájený nadrobno
    • 1 menší svazek koriandru, lístky otrhané, stonky nakrájené nadrobno
    • 1 lžička mleté kurkumy
    • 1 lžička mletého koriandru

    NA RAJTU

    • 120 g hustého bílého jogurtu
    • 200 g čerstvého kokosu, nastrouhaného nahrubo
    • 2 limety

     

Příprava jídla

1 Obě mouky dejte do mísy, přilijte 2 a 1/4 hrnku vody, směs osolte a promíchejte na hladké těstíčko. Těstíčko je nejlepší nechat alespoň den odstát, ale v lednici vám vydrží až 5 dní.

2 Troubu předehřejte na 200 °C. Batáty promíchejte s částí oleje, rozložte na plech a dejte péct na 20 minut, dokud nezměknou, občas promíchejte. Mezitím rozpalte zbylý olej v pánvi, přisypte semínka hořčice, fenyklu a římského kmínu a 30 sekund je opékejte, aby se rozvoněla. Vmíchejte chilli, cibuli, česnek, zázvor a stonky koriandru, ztlumte plamen a opékejte 10 minut, dokud cibule nezměkne. Vmíchejte koření, podlijte vodou a nechte krátce provařit. Vmíchejte upečené batáty a směs dosolte. Část batátů můžete rozmačkat.

3 Na rajtu smíchejte jogurt a kokos. Část lístků koriandru nasekejte nahrubo, z 1 limety ostrouhejte najemno kůru, z 1/2 pak vymačkejte šťávu a všechno vmíchejte do rajty.

4 Na palačinky rozehřejte v pánvi trochu oleje. Těsto promíchejte (pokud je příliš husté, zřeďte ho), naberte naběračku, vlijte ji na pánev a krouživými pohyby naběračky rozetřete po celé ploše pánve tak, aby palačinka byla co nejtenčí. Zvolna opékejte tak, aby palačinka byla zespodu opečená a těsto svrchu ztuhlé. Do středu dejte 1–2 lžíce náplně, palačinku zarolujte a ještě zhruba 1 minutu ji prohřívejte. Dejte stranou a uchovávejte teplé (nejlépe v mírně vyhřáté troubě). Postupně takto připravte další palačinky. Podávejte je s rajtou, druhou limetou nakrájenou na klínky a zbylými lístky koriandru.

NĚCO NAVÍC

Indické tradiční palačinky dosa se dělají z namočené čočky (nebo jiných luštěnin – cizrny, fazolí či jejich směsí) a rýže. Směs se rozmixuje, zředí vodou a nechá fermentovat. Z fermentovaného těsta se pak smaží tenké palačinky. Existují i rychlejší varianty, někdo si umele sušenou rýži a luštěniny, rovněž ale můžete sáhnout po rýžové a cizrnové (nebo čočkové) mouce. Výsledek je také skvělý!

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ruské bliny

Japonské lívanečky

Marocké baghrir

Americké lívance s banánem a slaninou

Přidat komentář