Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Indické palačinky dosa s kořeněnými bramborami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 21
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4515 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 521 g
Tuky 202 g
Vláknina 86 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Indické placky v bezlepkové variantě s pikantní batátovou náplní si rozhodně zamilujete. Recept na ‚masala dosa‘ je trochu náročný na suroviny, ale i přes jejich exotický původ si troufáme tvrdit, že všechny zakoupíte ve většině supermarketů. Pokud se vám nepodaří sehnat cizrnovou a rýžovou mouku, na konci receptu vhodnou alternativu.

Suroviny

mouka rýžová 1,25 hrnku
sůl
rostlinný olej
na smažení
Na náplň
batáty 750 g
na kostičky
rostlinný olej 3 PL
hořčičné semínko 2 ČL
černé
fenyklová semínka 2 ČL
římský kmín 2 ČL
červená, nadrobno
velká, na tenké plátky
česnek 4 stroužky
rozmáčknuté
zázvor (čerstvý) 2 cm
nadrobno
koriandr čerstvý 1 svazek
otrhané lístky, stonky nadrobno
koriandr mletý 1 ČL
Na rajtu
hustý
kokos 200 g
čerstvý, nastrouhaný nahrubo

Postup

1

Obě mouky dejte do mísy, přilijte 2 a 1/4 hrnku vody, směs osolte a promíchejte na hladké těstíčko. Těstíčko je nejlepší nechat alespoň den odstát, ale v lednici vám vydrží až 5 dní.

2

Troubu předehřejte na 200 °C.

3

Batáty promíchejte s částí oleje, rozložte na plech a dejte péct na 20 minut, dokud nezměknou, občas promíchejte.

4

Mezitím rozpalte zbylý olej v pánvi, přisypte semínka hořčice, fenyklu a římského kmínu a 30 sekund je opékejte, aby se rozvoněla.

5

Vmíchejte chilli, cibuli, česnek, zázvor a stonky koriandru, ztlumte plamen a opékejte 10 minut, dokud cibule nezměkne.

6

Vmíchejte koření, podlijte vodou a nechte krátce provařit. Vmíchejte upečené batáty a směs dosolte. Část batátů můžete rozmačkat.

7

Na rajtu smíchejte jogurt a kokos. Část lístků koriandru nasekejte nahrubo, z 1 limety ostrouhejte najemno kůru, z 1/2 pak vymačkejte šťávu a všechno vmíchejte do rajty.

8

Na palačinky rozehřejte v pánvi trochu oleje. Těsto promíchejte (pokud je příliš husté, zřeďte ho), naberte naběračku, vlijte ji na pánev a krouživými pohyby naběračky rozetřete po celé ploše pánve tak, aby palačinka byla co nejtenčí. Zvolna opékejte tak, aby palačinka byla zespodu opečená a těsto svrchu ztuhlé.

9

Do středu dejte 1–2 lžíce náplně, palačinku zarolujte a ještě zhruba 1 minutu ji prohřívejte. Dejte stranou a uchovávejte teplé (nejlépe v mírně vyhřáté troubě). Postupně takto připravte další palačinky.

10

Podávejte je s rajtou, druhou limetou nakrájenou na klínky a zbylými lístky koriandru.

NĚCO NAVÍC
Indické tradiční palačinky dosa se dělají z namočené čočky (nebo jiných luštěnin – cizrny, fazolí či jejich směsí) a rýže. Směs se rozmixuje, zředí vodou a nechá fermentovat. Z fermentovaného těsta se pak smaží tenké palačinky. Existují i rychlejší varianty, někdo si umele sušenou rýži a luštěniny, rovněž ale můžete sáhnout po rýžové a cizrnové (nebo čočkové) mouce. Výsledek je také skvělý!

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...