0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na bezmasé grilování: připravte si fazolový burger, květákový špíz a další vege doborty

Zeleninové špízy ke grilování
ZDROJ: RODNAE Productions / Pexels
sdílet:

Grilování opravdu není jen pro masožravce! Existuje spoustu skvělých alternativ masa a nespočet druhů zeleniny, které se dají připravit na grilu a mají jedno společné  chutnají naprosto skvěle. Inspirujte se našimi veganskými a vegetariánskými tipy.

Bezmasá grilovací trojice

Tofu, seitan a tempeh jsou jedny z nejoblíbenějších vegetariánských a veganských zdrojů bílkovin, které vynikají svou variabilitou a jsou výbornými adepty na gril.

  • Na grilování volte tvrdé tofu, ze kterého se snažte jemným tlakem „vyždímat“ veškerý nálev.
  • Grilovaný seitan je na vrchu křupavý a uvnitř jemný a vláčný, a dobře přijímá chuť marinády.
  • Co se týče tempehu, je ze všech tří variant nejtužší, takže se nemusíte bát, že by se vám na grilu rozpadl.

Jak na grilovaný tempeh?

Ingredience:

  • jedno balení tempehu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce javorového sirupu (vegetariáni mohou vyměnit za med)
  • ¼ lžičky sušeného česneku (granulát)
  • ¼ lžičky soli

Postup přípravy:

  1. Nakrájejte tempeh na plátky o tloušťce cca 2 cm.
  2. Připravte si marinádu tak, že vyšleháte sójovou omáčku, javorový sirup, sušený česnek a sůl.
  3. Nakrájený tempeh dejte do misky, zalijte marinádou a nechte v chladničce odležet minimálně 10 minut, pro intenzivnější chuť klidně až 4 hodiny.
  4. Tempeh vložte na grilovací plech, dejte na rozpálený gril a grilujte cca 4 minuty. Poté plátky tempehu otočte, potřete marinádou a grilujte z druhé strany další 3-4 minuty.
  5. Grilovaný tempeh před podáváním ještě znovu potřete zbylou marinádou.
  6. Podávejte s pečivem nebo s lehkým bramborovým salátem či grilovanou kukuřicí.

Veganské burgery i klobásky nejen z luštěnin

Na pultech supermarketů je k sehnání nepřeberné množství vegetariánských burgerů, klobásek, řízečků a dalších produktů, které se od klasického masa svou chutí téměř neliší. Bývají vyrobeny ze sójových, hrachových a pšeničných bílkovin, směsi koření a dalších surovin jako například bambusovou vlákninu, nakládané žampiony či kouřové aroma. Samozřejmě obsahují i konzervanty a některé i stabilizátory chuti.

  • Pokud si však tyto varianty nechcete kupovat a láká vás domácí „výroba“ bezmasých burgerů, zapojte do hry luštěniny a zeleninu – takové fazolové nebo řepné burgery nenechají chladným ani milovníka masa.
  • Legendárním bezmasou variantou burgeru je také portobello burger, jehož základem jsou šťavnaté a zdravé portobello žampiony.

Bez halloumi ani ránu

Halloumi je polotvrdý řecký sýr z kombinace kozího a ovčího mléka, který je výborný na gril díky svému vysokému bodu tání. Ten zajišťuje, že se vám sýr na grilu nerozteče, ale bude na povrchu krásně křupavý a uvnitř vláčný. A jak na to?

  • Nakrájete halloumi na cca třícentimetrové plátky a položte na středně rozpálený gril.
  • Plátky otočte přibližně po třech minutách na druhou stranu nebo ve chvíli, kdy se na nich objeví hnědé mřížky od grilu.
  • Grilovaný halloumi můžete servírovat v housce jako klasický burger, jako součást zeleninového salátu, hodí se i do špízů.

Multifunkční zelenina

Co se týče zeleniny, na grilování se hodí téměř jakýkoliv druh. Klasikou je samozřejmě oblíbený grilovaný kukuřičný klas. Ale ať už si vyberete papriku, rajčata, mrkev, cibuli, chřest, růžičkovou kapustu, lilek, cuketu, brambory nebo batáty, s marinádou z olivového oleje, česneku, soli, bazalky, oregana a petrželky budou vždy chutnat báječně. 

  • Některé druhy se i přes stejnou velikost grilují déle než jiné. Třeba mrkvi nebo bramborám budete muset na grilu dát více času než paprice nebo rajčatům.
  • Zeleninu můžete grilovat přímo na roštech, použít grilovací plech nebo napíchnout na špízy, jako v případě následujícího receptu na grilovaný květák.

Křupavé květákové špízy

Ingredience:

  • 4 šálky růžiček květáku
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička chilli vloček
  • 1 jarní cibulka, nakrájená
  • pražená sezamová semínka na ozdobu

Na omáčku:

  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 2 lžičky sezamového oleje
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 šálek zeleninového vývaru
  • 1 lžíce pálivé omáčky Sriracha (k dostání v běžném supermarketu)
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 4 stroužky česneku, nastrouhané
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Postup přípravy:

  1. Růžičky květáku je potřeba lehce předvařit v páře. Do hrnce nalijte cca 3 cm vody a vložte pařák. Voda by se neměla dotýkat dna pařáku.
  2. Dejte do pařáku růžičky květáku a přikryjte pokličkou. Voda by se měla mírně vařit.
  3. Květák připravujte v páře cca 4 minuty, poté vyjměte, nechte vychladnout a vložte růžičky do mísy.
  4. V jiné míse prošlehejte řepkový olej, škrob, chilli vločky, sójovou omáčku a promíchejte s růžičkami květáku. Poté nechce 20 minut marinovat.
  5. Mezitím si připravte omáčku tak, že na v malém hrnci rozehřejte sezamový olej, kam přidejte česnek, zázvor a 1-2 minuty opékejte.
  6. Pak přidejte zbylé ingredience (sójová omáčka, rýžový ocet, třtinový cukr, vývar, omáčku Sriracha, kukuřičný škrob), vše promíchejte a přiveďte k varu. Poté duste cca 20-30 minut, dokud omáčka nebude hustá.
  7. Marinované růžičky květáku napíchněte na grilovací jehly a grilujte dozlatova. Pak přelijte omáčkou a grilujte do lehkého
  8. zkaramelizování.Nakonec posypte praženými sezamovými semínky, jarní cibulkou a zbytkem omáčky.

Související články

10 tipů na vegetariánská jídla z české kuchyně
  • Zdraví a výživa

10 tipů na vegetariánská jídla z české kuchyně

Česká kuchyně je spíše „masová“ a vegetariánská jídla v menu tradičních českých podniků stále často tvoří hlavně smažený sýr. Bezmasých jídel nabízí česká kuchyně však mnohem více. Pojďte se s námi podívat na deset nejlepších českých...
Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit