Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na poctivý hospodský guláš: Má přesně daný postup jehož součástí je dokonalý cibulový základ

Vaškův guláš z trouby
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Guláš, to je česká klasika. Pravda je, že není tak úplně náš, inspiraci jsme si vzali z Maďarska, spíše než gulyási se ale podobá perkeltu. Ten český, kterému se také s oblibou přezdívá hospodský, má přesně daný postup, díky kterému docílíte tmavé a chuťově výrazné omáčky. Víte, jak na ni?

Hospodský guláš bychom měli najít v každé dobré české hospodě. Ne všechny ale vypadají stejně, některé jsou tmavší, jiné světlejší.

  • U barvy záleží na tom, jakou trpělivost má kuchař s přípravou cibulového základu, který by měl být co nejtmavší, ale zase ne spálený.
  • To by pak guláš chutnal hořce, a i když mezi pověrami koluje, že pravý hospodský guláš by měl být trochu hořský, rozhodně tomu tak není. 
  • Tmavší barvu mu může dodat také trocha tmavého piva, někdo guláš vaří se slupkami od cibule. 
  • Vyzkoušejte ho třeba podle našeho videa:
Skryt pre seznam
@apetitonline Základem dobrého guláše je orestovaná cibule v poměru k masu 1:1. Pokud musíte zahušťovat, tak doporučujeme střídku ze staršího chleba! 👩🏻‍🍳#czechfood #ceskagastronomie #cojist #gulas #receptnagulas #ceskakuchyne #cojistkobedu #couvarit #apetitonline #yummy #gulash #praguefood #praguerestaurant #varimeslaskou #omacka #zdenekpohlreich #hospoda ♬ původní zvuk - Apetitonline

Recept na dokonalý guláš jinak není potřeba znovu rozepisovat, ten pro nás nejlépe okomentovat šéfkuchař Zdeněk Marcín. Najdete ho níže.

Chybí v něm snad jen zmínka o tom, že guláš můžete podávat s různými přílohami. Někdo nedá dopustit na klasické kynuté knedlíky, jiný na špekové. Guláš je také skvělý s čestvým kváskovým chlebem či bramboráčkami.

A teď už pusťe do kvízu. Pokud se na něj necítíte, protože s gulášem nemáte takové zkušenosti, berte ho jako kurz vaření. Bod po bodu se dozvíte, jak na to!

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso
  • Tipy a triky

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso

Nízká teplota, hluboký pekáč se spoustou šťávy nebo vína a dostatek času. Tahle trojkombinace je zárukou úspěchu. Jaké hovězí se do pekáče hodí nejvíce a jak ho nejlépe připravit? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článku. Kromě toho...
AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč