Vaškův guláš z trouby

Vaškův guláš z trouby

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 (63)
Do hodiny Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4585 kcal
Bílkoviny 304 g
Cukr 440 g
Tuky 160 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky přípravě v troubě se v guláši výjimečně zkoncentrují chutě. Na party jeho množství zdvojnásobte.

Suroviny

sádlo 3 PL
cibule 1 kg
nakrájená nahrubo
cibule 1 ks
na ozdobení
kmín 0.5 ČL
kližka 1 kg
na kostky o hraně 2,5 cm
sůl
pepř
čerstvě mletý
paprika sladká 2 PL
chilli paprička špetka
drcená
bobkový list 3 ks
rajčatový protlak 2 PL
vývar hovězí 1.5 l
chlebová strouhanka na zahuštění

1 V pekáči nebo v hrnci vhodném do trouby rozpalte sádlo a na středním plameni na něm za občasného míchání opékejte cibuli spolu s drceným kmínem asi 10 minut dočervena. Pak vypněte a nechte asi 10 minut dojít.

2 Troubu předehřejte na 180 °C. Cibulový základ opět zahřejte, vložte na něj maso a důkladně ho opečte ze všech stran dohněda. Maso během restování pustí vodu, proto ho opékejte tak dlouho, dokud se všechna neodpaří. Osolte, opepřete, poprašte paprikou, chilli a zamíchejte. Přidejte protlak, bobkový list a míchejte ještě minutu.

3 Pak maso podlijte vývarem, pořádně rozmíchejte, přiklopte a vložte do trouby. Pečte asi hodinu a půl. Ke konci, jakmile je maso měkké, odklopte, a pokud je omáčka řídká, zahustěte ji chlebovou strouhankou a vraťte ještě na 10 minut do trouby. Guláš nechte před podáváním aspoň 15 minut stát. Můžete ho podávat ozdobený cibulí.

 

Komentáře

Apetit magazín

  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit