0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vaškův guláš z trouby
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 78
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4585 kcal
Bílkoviny 304 g
Sacharidy 440 g
Tuky 160 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky přípravě v troubě se v guláši výjimečně zkoncentrují chutě. Na party jeho množství zdvojnásobte.

Suroviny

sádlo 3 PL
cibule 1 kg
nakrájená nahrubo
cibule 1 ks
na ozdobení
kmín ½ ČL
kližka 1 kg
na kostky o hraně 2,5 cm
sůl
pepř
čerstvě mletý
paprika mletá sladká 2 PL
chilli paprička špetka
drcená
bobkový list 3 ks
rajčatový protlak 2 PL
vývar hovězí 1,5 l
strouhanka
chlebová, k zahuštění

Postup

1

V pekáči nebo v hrnci vhodném do trouby rozpalte sádlo a na středním plameni na něm za občasného míchání opékejte cibuli spolu s drceným kmínem asi 10 minut dočervena.

2

Pak vypněte a nechte asi 10 minut dojít.

3

Troubu předehřejte na 180 °C.

4

Cibulový základ opět zahřejte, vložte na něj maso a důkladně ho opečte ze všech stran dohněda. Maso během restování pustí vodu, proto ho opékejte tak dlouho, dokud se všechna neodpaří.

5

Osolte, opepřete, poprašte paprikou, chilli a zamíchejte. Přidejte protlak, bobkový list a míchejte ještě minutu.

6

Pak maso podlijte vývarem, pořádně rozmíchejte, přiklopte a vložte do trouby. Pečte asi hodinu a půl.

7

Ke konci, jakmile je maso měkké, odklopte, a pokud je omáčka řídká, zahustěte ji chlebovou strouhankou a vraťte ještě na 10 minut do trouby.

8

Guláš nechte před podáváním aspoň 15 minut stát. Můžete ho podávat ozdobený cibulí.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/7

Komentáře

anna syslová

... jaký je důvod zchladnutí cibule před přidáním masa?

Martina Zajícová

Dobrý den, cibule díky tomu ještě více změkne, zjemní a zesládne...

anna syslová

Díky za odpověď, zase jsem o něco chytřejší! :)

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč