Vyzkoušejte snadný návod krok za krokem, jak za necelou čtvrthodinku připravit lahodné domácí máslo s plnou smetanovou chutí.
Máslo, vynikající a všestranná kulinářská ingredience, se lidem líbí již po staletí. Pro svou vysokou cenu si v poslední době vybudovalo pověst kontroverzní suroviny. Nebudeme lhát, domácí přípravou ušetříte jen v případě, že koupíte smetanu výhodně v akci. Tady jde ale hlavně o chuť, která se vyrovná čerstvému máslu z farmy!
Připravte si s námi domácí máslo, není to velká věda – naopak! Radost, kterou vám domácí máslo přinese, vyváží případné nedostatky. V zásadě stačí dostatečně dlouho šlehat tučnou smetanu, až zhoustne a tuk se začne srážet do hrudek. Tuk pak promyjete ve studené vodě a vzniklé máslo můžete rovnou mazat na chleba.
Krok 1: Jakou smetanu vybrat
- Pro přípravu másla vybírejte smetanu s vyšším obsahem tuku, minimum je 33 %.
- V průmyslových podmínkách se zpracovává smetana s více než 40 % tuku.
- Při nákupu důkladně čtěte obal a kupujte pouze smetanu bez stabilizátorů, ideální je smetana čerstvá, která je obvykle balená v malých kartonových baleních.
Krok 2: Jak ze smetany vyšlehat máslo
Pro přípravu másla ze smetany platí totéž co pro přípravu šlehačky: Smetanu i nádobu, ve které ji budete šlehat, důkladně vychlaďte. Klidně je obě vložte na 10-15 minut do mrazáku. Dokonalé vychlazení před šleháním zajistí dokonalý výsledek.
- Na 200 g másla budete potřebovat zhruba 500 ml smetany (40%). Z 33% smetany vyrobíte 165 g másla.
Tip: Aktuálně najdete smetanu v akci hned ve dvou hypermarketech. Domácí máslo pak vyjde při ceně smetany v akci levněji než kupované, jeho chuť se však vyrovná tomu farmářskému.
- Zapněte šlehač a pusťte se do šlehání. Smetana nejprve zhoustne, později vytvoří nadýchaný krém vhodný do dezertů.
- Vytrvejte a šlehejte dál. Po chvíli se začnou tvořit tuhé, nažloutlé hrudky a máslo se bude oddělovat od vody (podmáslí). Nelekejte se, že vypadá sraženě. Tak je to správně.
- Máte téměř hotovo. Vypněte šlehač. Směs sceďte a slité podmáslí dejte stranou. Později z něj můžete upéct koláč s ovocem, usmažit lívance nebo ho přimíchat do smoothie.
Krok 3: Jak máslo vyčistit omýváním ve vodní lázni
Nakonec se pusťte do vymývání másla. Cílem je dostat z máslové hmoty co nejvíce tekutiny. Máslo pak v lednici déle vydrží, nebude se kazit, navíc získá i lepší a hladší konzistenci.
- Mísu, ve které jste šlehali smetanu, vypláchněte a napusťte do ní co nejstudenější vodu. Můžete do ní přidat i pár ledových kostek.
- Ponořte do vody máslo a důkladně ho rukama prohněťte. Čím chladnější voda, tím lépe to půjde. V teplé vodě by se máslo začalo rozpouštět.
- Vodu proto po chvíli vylijte a doplňte novou. Zopakujte postup ještě několikrát, dokud není voda čirá. Tak poznáte, že je máslo zbavené prakticky veškerého podmáslí.
Krok 4: Co s hotovým máslem
Čerstvé máslo je krásně vláčné. V této fázi ho můžete vtlačit do formiček. Prodávají se speciální na máslo, ale využít můžete například i různé misky nebo silikonové formičky na muffiny, ze kterých máslo snadno vyklopíte. Úplně nejsnazší je rozložit máslo na tenkou plastovou fólii a pevně ho srolovat do válečku.
- Máslo je dokonalé samo o sobě, jen lehce posolené, s čerstvým chlebem.
- Můžete ho ale také různě dochucovat kořením nebo třeba rozmělněným česnekem.
- Přidejte do čerstvého másla nasekané bylinky. Takto ochucené máslo se výborně hodí ke steakům i pečeným rybám.
- Pokud rádi experimentujete s jedlými květy, vmíchejte je do čerstvě našlehaného tuku a získáte květové máslo. Květy také můžete vyložit formičky, do kterých pak vtlačíte lehce osolené máslo. Bezvadně se hodí k vařeným bramborám nebo na zeleninu vařenou v páře.
Zdroj informací: časopis Apetit