Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak vyrobit máslo za méně než 15 minut. Chutí budete překvapeni

Čerstvé máslo
ZDROJ: Megumi Nachev/Unsplash
sdílet:

Vyzkoušejte snadný návod krok za krokem, jak za necelou čtvrthodinku připravit lahodné domácí máslo s plnou smetanovou chutí.

Máslo, vynikající a všestranná kulinářská ingredience, se lidem líbí již po staletí. Pro svou vysokou cenu si v poslední době vybudovalo pověst kontroverzní suroviny. Nebudeme lhát, domácí přípravou ušetříte jen v případě, že koupíte smetanu výhodně v akci. Tady jde ale hlavně o chuť, která se vyrovná čerstvému máslu z farmy!

Připravte si s námi domácí máslo, není to velká věda – naopak! Radost, kterou vám domácí máslo přinese, vyváží případné nedostatky. V zásadě stačí dostatečně dlouho šlehat tučnou smetanu, až zhoustne a tuk se začne srážet do hrudek. Tuk pak promyjete ve studené vodě a vzniklé máslo můžete rovnou mazat na chleba. 

Krok 1: Jakou smetanu vybrat

  • Pro přípravu másla vybírejte smetanu s vyšším obsahem tuku, minimum je 33 %
  • V průmyslových podmínkách se zpracovává smetana s více než 40 % tuku.
  • Při nákupu důkladně čtěte obal a kupujte pouze smetanu bez stabilizátorů, ideální je smetana čerstvá, která je obvykle balená v malých kartonových baleních.

Krok 2: Jak ze smetany vyšlehat máslo

Pro přípravu másla ze smetany platí totéž co pro přípravu šlehačky: Smetanu i nádobu, ve které ji budete šlehat, důkladně vychlaďte. Klidně je obě vložte na 10-15 minut do mrazáku. Dokonalé vychlazení před šleháním zajistí dokonalý výsledek.

  • Na 200 g másla budete potřebovat zhruba 500 ml smetany (40%). Z 33% smetany vyrobíte 165 g másla. 

Tip: Aktuálně najdete smetanu v akci hned ve dvou hypermarketech. Domácí máslo pak vyjde při ceně smetany v akci levněji než kupované, jeho chuť se však vyrovná tomu farmářskému. 

  • Zapněte šlehač a pusťte se do šlehání. Smetana nejprve zhoustne, později vytvoří nadýchaný krém vhodný do dezertů.
  • Vytrvejte a šlehejte dál. Po chvíli se začnou tvořit tuhé, nažloutlé hrudky a máslo se bude oddělovat od vody (podmáslí). Nelekejte se, že vypadá sraženě. Tak je to správně.
  • Máte téměř hotovo. Vypněte šlehač. Směs sceďte a slité podmáslí dejte stranou. Později z něj můžete upéct koláč s ovocem, usmažit lívance nebo ho přimíchat do smoothie.

Krok 3: Jak máslo vyčistit omýváním ve vodní lázni

Nakonec se pusťte do vymývání másla. Cílem je dostat z máslové hmoty co nejvíce tekutiny. Máslo pak v lednici déle vydrží, nebude se kazit, navíc získá i lepší a hladší konzistenci. 

  • Mísu, ve které jste šlehali smetanu, vypláchněte a napusťte do ní co nejstudenější vodu. Můžete do ní přidat i pár ledových kostek.
  • Ponořte do vody máslo a důkladně ho rukama prohněťte. Čím chladnější voda, tím lépe to půjde. V teplé vodě by se máslo začalo rozpouštět.
  • Vodu proto po chvíli vylijte a doplňte novou. Zopakujte postup ještě několikrát, dokud není voda čirá. Tak poznáte, že je máslo zbavené prakticky veškerého podmáslí.

Krok 4: Co s hotovým máslem

Čerstvé máslo je krásně vláčné. V této fázi ho můžete vtlačit do formiček. Prodávají se speciální na máslo, ale využít můžete například i různé misky nebo silikonové formičky na muffiny, ze kterých máslo snadno vyklopíte. Úplně nejsnazší je rozložit máslo na tenkou plastovou fólii a pevně ho srolovat do válečku. 

  • Máslo je dokonalé samo o sobě, jen lehce posolené, s čerstvým chlebem. 
  • Můžete ho ale také různě dochucovat kořením nebo třeba rozmělněným česnekem.
  • Přidejte do čerstvého másla nasekané bylinky. Takto ochucené máslo se výborně hodí ke steakům i pečeným rybám.

  • Pokud rádi experimentujete s jedlými květy, vmíchejte je do čerstvě našlehaného tuku a získáte květové máslo. Květy také můžete vyložit formičky, do kterých pak vtlačíte lehce osolené máslo. Bezvadně se hodí k vařeným bramborám nebo na zeleninu vařenou v páře.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč