Bulky s tymiánem a s česnekovým máslem

Bulky s tymiánem a s česnekovým máslem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bulky s tymiánem a s česnekovým máslem

4.5 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Na 16 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3253 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 348 g
Tuky 157 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácím houstičkám se nic nevyrovná. A co teprve když jsou s česnekovým máslem a/nebo se sýrovým překvapením! 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
00 nebo světlá chlebová + navíc na poprášení
droždí sušené 7 g
sůl 2 ČL
krupicový cukr 1.5 ČL
olivový olej 3 PL
+ na vymazání mísy
tymián 1 PL
sušený nebo přiměřené množství lístků čerstvého (nemusí být)
fontina 120 g
nebo gruyère
K podávání
tymián 1 svazek
čerstvý
máslo 125 g
změklé
česnek 4 stroužky
utřený
sůl vločková

1 Ve velké míse smíchejte mouku, droždí, sůl a cukr. Můžete to udělat příborovým nožem. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj 300ml vlažné vody a olivový olej.

2 Pomalu vmíchávejte mouku od krajů do tekutiny, aby začalo vznikat těsto. Přeneste ho na mírně pomoučněný vál a začněte ho hníst, nelekejte se, těsto je hodně vlhké (mokré). Nenechte se svést a nepřisypávejte mouku, bulky by byly moc hutné. Vytrvejte a hněťte těsto 10 minut, aby bylo hladké a pružné.

3 Hladké těsto vložte do mísy vytřené olejem, zakryjte a nechte 1 hodinu kynout. (Těsto je možné připravit večer dopředu a nechat do rána kynout v míse dobře vymazané olejem uložené v chladničce.)

4 Těsto znovu dobrých 10 minut propracovávejte a vyhánějte z něj vzduch, nakonec do něj zapracujte tymián podle chuti. Pak ho rozdělte na 2 díly a vytvarujte z nich dlouhé šišky. Každou rozkrájejte na 8 kousků. Vytvarujte z nich kuličky, do poloviny zabalte po přiměřeně velké kostičce sýra.

5 Nechte znovu hodinu kynout na plechu vyloženém pečicím papírem, zakryté utěrkou. Mezitím předehřejte troubu na 220°C. (Tento krok se týká i těsta kynutého v chladničce.)

6 Pečte cca 5–10 minut. Upečené bulky přeneste na mřížku a nechte zchladnout (ne úplně), při poklepání na spodek by ty nenaplněné měly znít dutě. Pro ještě větší efekt podávejte vlažné, osolené, naříznuté v půli a s vloženými snítkami tymiánu. V mističce zvlášť podávejte máslo utřené s česnekem a trochou soli. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/2

Komentáře

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit