Domácím houstičkám se nic nevyrovná. A co teprve když jsou s česnekovým máslem a/nebo se sýrovým překvapením!
Suroviny
Postup
Ve velké míse smíchejte mouku, droždí, sůl a cukr. Můžete to udělat příborovým nožem. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj 300ml vlažné vody a olivový olej.
Pomalu vmíchávejte mouku od krajů do tekutiny, aby začalo vznikat těsto. Přeneste ho na mírně pomoučněný vál a začněte ho hníst, nelekejte se, těsto je hodně vlhké (mokré). Nenechte se svést a nepřisypávejte mouku, bulky by byly moc hutné. Vytrvejte a hněťte těsto 10 minut, aby bylo hladké a pružné.
Hladké těsto vložte do mísy vytřené olejem, zakryjte a nechte 1 hodinu kynout. (Těsto je možné připravit večer dopředu a nechat do rána kynout v míse dobře vymazané olejem uložené v chladničce.)
Těsto znovu dobrých 10 minut propracovávejte a vyhánějte z něj vzduch, nakonec do něj zapracujte tymián podle chuti. Pak ho rozdělte na 2 díly a vytvarujte z nich dlouhé šišky. Každou rozkrájejte na 8 kousků. Vytvarujte z nich kuličky, do poloviny zabalte po přiměřeně velké kostičce sýra.
Nechte znovu hodinu kynout na plechu vyloženém pečicím papírem, zakryté utěrkou. Mezitím předehřejte troubu na 220°C. (Tento krok se týká i těsta kynutého v chladničce.)
Pečte cca 5–10 minut. Upečené bulky přeneste na mřížku a nechte zchladnout (ne úplně), při poklepání na spodek by ty nenaplněné měly znít dutě. Pro ještě větší efekt podávejte vlažné, osolené, naříznuté v půli a s vloženými snítkami tymiánu. V mističce zvlášť podávejte máslo utřené s česnekem a trochou soli.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Neodolatelné domácí pečivo: 35 ověřených receptů(35 receptů )
Komentáře
Jsou skvělé, ověřeno mnohokrát :-)
To jsme moc rádi, děkujeme :-)!