Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pokud milujete lososa, musíte vyzkoušet gravlax. Tuhle skandinávskou pochoutku zvládne připravit každý

Gravlax s dipem z kozího sýra
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Milujete lososa a ještě jste nezkoušeli gravlax? Je načase to změnit. Skandinávská delikatesa ze syrového lososa je totiž vynikající způsob, jak si na tomto lahodném a výživném rybím masu pochutnat. A navíc, jak uvidíte v našem video návodu, jde o velmi jednoduchý recept, který zvládne opravdu každý!

Gravlax je tradiční skandinávský pokrm, jehož základem je losos marinovaný v soli, cukru a kopru. Podle regionálních zvyklostí se metody přípravy mohou lehce lišit – do marinády se může přidat také pepř, citronová kůra či alkohol jako například aquavit, gin nebo vodka.

  • Tradičně se gravlax jí jako předkrm a často se s ním setkáte na oslavách nebo jiných slavnostních příležitostech – Skandinávci si na něm pochutnávají i během vánočních svátků, na Štědrý den i na Silvestra.
  • Obvykle se podává s plátkem čerstvého chleba nebo na toastu společně s hořčično-koprovou omáčkou zvanou gravlaxsås, která se k takto marinované rybě skvěle hodí a dodá jí příjemně pikantní „tečku“. Připravuje se z dijonské hořčice, čerstvého kopru, medu, bílého vinného octa, majonézy, olivového oleje, soli a pepře.

Pohřbený losos po skandinávsku

Kořeny gravlaxu sahají až do středověku, kdy bylo potřeba uchovávat potraviny nejrůznějšími alternativními metodami, protože sůl (konzervant) byla velmi drahá.

V severními Švédsku ve 14. století rybáři objevili techniku zvanou „gravad lax“, od které získal pokrm svůj dnešní název a v překladu znamená „pohřbený losos“. V praxi to probíhalo tak, že se do země vykopala jáma, která se obložila březovou kůrou a mechem, a dovnitř se uložily filety lososa se solí. Nakonec se jáma zakryla, aby se do ní nedostala divoká zvěř. Takto zakonzerované výsledné filety dost silně zapáchaly a podobaly se spíše surströmmingu než gravlaxu tak, jak ho známe dnes.

  • Metody přípravy gravlaxu se však postupně vyvíjely až do aktuální podoby. Například v Norsku se k marinování brzy začala využívat směs soli, pepře, medu, lihovin a kopru, která už velmi připomíná moderní recept.

Jak na gravlax snadno a rychle?

S naším receptem vám příprava téhle skandinávské pochoutky zabere pouhých pár minut – počítejte však s delším časem marinování (minimálně 24 hodin). Dále je velmi důležité, abyste pracovali s maximálně čerstvými ingrediencemi – to platí hlavně u lososa, který neprochází tepelnou úpravou, proto je klíčové sehnat co nejčerstvější maso.

TIP Apetitu: Gravlax můžete připravit i ze pstruha lososovitého. Vyjde vás to levněji a výsledek bude stejně dobrý.

V následujícím videu vám ukážeme, jak krok za krokem připravit gravlax v pohodlí domova. Mimo jiné se dozvíte, jakým způsobem a jak dlouho rybu marinovat, abyste dosáhli perfektní chuti a konzistence této lahůdky:

Skryt pre seznam

Zdroje informací: House of Hegelund, The North Kitchen

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín