Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pokud milujete lososa, musíte vyzkoušet gravlax. Tuhle skandinávskou pochoutku zvládne připravit každý

Gravlax s dipem z kozího sýra
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Milujete lososa a ještě jste nezkoušeli gravlax? Je načase to změnit. Skandinávská delikatesa ze syrového lososa je totiž vynikající způsob, jak si na tomto lahodném a výživném rybím masu pochutnat. A navíc, jak uvidíte v našem video návodu, jde o velmi jednoduchý recept, který zvládne opravdu každý!

Gravlax je tradiční skandinávský pokrm, jehož základem je losos marinovaný v soli, cukru a kopru. Podle regionálních zvyklostí se metody přípravy mohou lehce lišit – do marinády se může přidat také pepř, citronová kůra či alkohol jako například aquavit, gin nebo vodka.

  • Tradičně se gravlax jí jako předkrm a často se s ním setkáte na oslavách nebo jiných slavnostních příležitostech – Skandinávci si na něm pochutnávají i během vánočních svátků, na Štědrý den i na Silvestra.
  • Obvykle se podává s plátkem čerstvého chleba nebo na toastu společně s hořčično-koprovou omáčkou zvanou gravlaxsås, která se k takto marinované rybě skvěle hodí a dodá jí příjemně pikantní „tečku“. Připravuje se z dijonské hořčice, čerstvého kopru, medu, bílého vinného octa, majonézy, olivového oleje, soli a pepře.

Pohřbený losos po skandinávsku

Kořeny gravlaxu sahají až do středověku, kdy bylo potřeba uchovávat potraviny nejrůznějšími alternativními metodami, protože sůl (konzervant) byla velmi drahá.

V severními Švédsku ve 14. století rybáři objevili techniku zvanou „gravad lax“, od které získal pokrm svůj dnešní název a v překladu znamená „pohřbený losos“. V praxi to probíhalo tak, že se do země vykopala jáma, která se obložila březovou kůrou a mechem, a dovnitř se uložily filety lososa se solí. Nakonec se jáma zakryla, aby se do ní nedostala divoká zvěř. Takto zakonzerované výsledné filety dost silně zapáchaly a podobaly se spíše surströmmingu než gravlaxu tak, jak ho známe dnes.

  • Metody přípravy gravlaxu se však postupně vyvíjely až do aktuální podoby. Například v Norsku se k marinování brzy začala využívat směs soli, pepře, medu, lihovin a kopru, která už velmi připomíná moderní recept.

Jak na gravlax snadno a rychle?

S naším receptem vám příprava téhle skandinávské pochoutky zabere pouhých pár minut – počítejte však s delším časem marinování (minimálně 24 hodin). Dále je velmi důležité, abyste pracovali s maximálně čerstvými ingrediencemi – to platí hlavně u lososa, který neprochází tepelnou úpravou, proto je klíčové sehnat co nejčerstvější maso.

TIP Apetitu: Gravlax můžete připravit i ze pstruha lososovitého. Vyjde vás to levněji a výsledek bude stejně dobrý.

V následujícím videu vám ukážeme, jak krok za krokem připravit gravlax v pohodlí domova. Mimo jiné se dozvíte, jakým způsobem a jak dlouho rybu marinovat, abyste dosáhli perfektní chuti a konzistence této lahůdky:

Skryt pre seznam

Zdroje informací: House of Hegelund, The North Kitchen

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč