Gravlax s dipem z kozího sýra

Gravlax s dipem z kozího sýra

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3266 kcal
Bílkoviny 213 g
Sacharidy 284 g
Tuky 123 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Marinovat se dají různé ryby, na severu se tímto způsobem připravuje nejčastěji losos. Pstruh lososovitý má tu výhodu, že ho můžete koupit na sádkách absolutně čerstvého, což je pro marinování samozřejmě nejlepší. 

Suroviny

červená řepa 2 ks
nahrubo
kopr 1 hrnek
nasekaný
citron 1 ks
strouhaná kůra
gin 60 ml
krupicový cukr 250 g
sůl mořská 250 g
hrubá
pstruh lososovitý 1 kg
cca, s kůží
hořčice dijonská 2 PL
bylinky 2 hrnek
nasekané (např. kopr, kerblík, pažitka, hladkolistá petrželka)
kozí sýr 100 g
měkký čerstvý, utřený s trochou mléka na dip
olivový olej
panenský, na pokapání
chleba žitný
tmavý, lze nahradit knäckebrotem, k podávání

1 Smíchejte červenou řepu, kopr, citronovou kůru, gin, cukr a sůl. Polovinu směsi rozprostřete do skleněné nebo keramické nádoby s plochým dnem. Na to položte rybí filet kůží dolů a pokryjte zbylou půlkou směsi. Překryjte nádobu potravinářskou fólií a dejte do chladničky na 24–48 hodin.

2 Vyjměte rybu, odstraňte z ní nakládací směs, opláchněte ji pod tekoucí studenou vodou a osušte papírovými utěrkami. Položte na servírovací mísu, potřete hořčicí a posypte směsí bylinek.

3 Ostrým nožem krájejte šikmo (nůž veďte v úhlu cca 30° k podložce) tenké plátky. Podávejte s krémem z kozího sýra zakapaným olivovým olejem a tmavým chlebem nebo knäckebrotem. 

NĚCO NAVÍC

Tímhle způsobem si doma můžete připravit vlastního jemného a chuťově vyladěného slanečka. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/1

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit