Gravlax s dipem z kozího sýra

Gravlax s dipem z kozího sýra

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3266 kcal
Bílkoviny 213 g
Sacharidy 284 g
Tuky 123 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Marinovat se dají různé ryby, na severu se tímto způsobem připravuje nejčastěji losos. Pstruh lososovitý má tu výhodu, že ho můžete koupit na sádkách absolutně čerstvého, což je pro marinování samozřejmě nejlepší. 

Související recepty

Suroviny

červená řepa 2 ks
nahrubo
kopr 1 hrnek
nasekaný
citron 1 ks
strouhaná kůra
gin 60 ml
krupicový cukr 250 g
sůl mořská 250 g
hrubá
pstruh lososovitý 1 kg
cca, s kůží
hořčice dijonská 2 PL
bylinky 2 hrnek
nasekané (např. kopr, kerblík, pažitka, hladkolistá petrželka)
kozí sýr 100 g
měkký čerstvý, utřený s trochou mléka na dip
olivový olej
panenský, na pokapání
chleba žitný
tmavý, lze nahradit knäckebrotem, k podávání

1 Smíchejte červenou řepu, kopr, citronovou kůru, gin, cukr a sůl. Polovinu směsi rozprostřete do skleněné nebo keramické nádoby s plochým dnem. Na to položte rybí filet kůží dolů a pokryjte zbylou půlkou směsi. Překryjte nádobu potravinářskou fólií a dejte do chladničky na 24–48 hodin.

2 Vyjměte rybu, odstraňte z ní nakládací směs, opláchněte ji pod tekoucí studenou vodou a osušte papírovými utěrkami. Položte na servírovací mísu, potřete hořčicí a posypte směsí bylinek.

3 Ostrým nožem krájejte šikmo (nůž veďte v úhlu cca 30° k podložce) tenké plátky. Podávejte s krémem z kozího sýra zakapaným olivovým olejem a tmavým chlebem nebo knäckebrotem. 

NĚCO NAVÍC

Tímhle způsobem si doma můžete připravit vlastního jemného a chuťově vyladěného slanečka. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/1

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit