Marinovat se dají různé ryby, na severu se tímto způsobem připravuje nejčastěji losos. Pstruh lososovitý má tu výhodu, že ho můžete koupit na sádkách absolutně čerstvého, což je pro marinování samozřejmě nejlepší.
Suroviny
Postup
Smíchejte červenou řepu, kopr, citronovou kůru, gin, cukr a sůl. Polovinu směsi rozprostřete do skleněné nebo keramické nádoby s plochým dnem. Na to položte rybí filet kůží dolů a pokryjte zbylou půlkou směsi. Překryjte nádobu potravinářskou fólií a dejte do chladničky na 24–48 hodin.
Vyjměte rybu, odstraňte z ní nakládací směs, opláchněte ji pod tekoucí studenou vodou a osušte papírovými utěrkami. Položte na servírovací mísu, potřete hořčicí a posypte směsí bylinek.
Ostrým nožem krájejte šikmo (nůž veďte v úhlu cca 30° k podložce) tenké plátky. Podávejte s krémem z kozího sýra zakapaným olivovým olejem a tmavým chlebem nebo knäckebrotem.
NĚCO NAVÍC
Tímhle způsobem si doma můžete připravit vlastního jemného a chuťově vyladěného slanečka.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kopr a losos: 31 receptů pro milovníky ryb(31 receptů )
- Kulinární jízda Evropou: 59 ověřených receptů(59 receptů )