Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Připravte si dokonalou nádivku do masa i samostatně jako chuťovku

Nádivka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Chuťově vyváženou směsí, které vévodí pořádná porce čerstvých bylinek, nadíváme drůbeží maso nebo masové rolády. Po vyjmutí drobů nabízí drůbež spoustu volného prostoru pro nádivku, která získá společným pečením skvělou chuť. Nádivku si můžete snadno připravit i samostatně a výborná je za tepla i za studena. Vyberte si z našich nádivkových receptů svou favoritku a připravte si dokonalý oběd.

Samostatně se podává většinou na Velikonoce, kdy je příroda v rozpuku a rostou mladé kopřivy –⁠ jedna z hlavních nádivkových ingrediencí. Připravit si ji však můžete celoročně a kopřivy obměnit za jinou oblíbenou bylinku, například směs petržele, pažitky a libečku.

Nádivka, hlavička, sekanina nebo řežábek

Pestré nádivkové názvosloví nás zavede k původním ingrediencím a místním tradicím. Nejčastěji se setkáme s označením nádivka nebo hlavička, do stejné kategorie řadíme i sekaninu nebo řežábek. Proč? Pojí je stejné ingredience –⁠ v mléce či vývaru máčené pečivo s vejcem, bylinkami a kořením. A jaký je v nich tedy rozdíl?

  • Nádivka: Může být masová i bezmasá. V případě masové nádivky používáme většinou kousky uzeného masa.
  • Hlavička: Název napoví, že její masová náplň byla tvořena z masa v oblasti hlavy. Tento název používáme dodnes i v případě jiného masa uvnitř hlavičky.
  • Sekanina: Stojí někde mezi nádivkou a sekanou. Její obsah tvoří mleté maso.
  • Řežábek: Neboli cuketová nádivka, jejíž základní ingrediencí jsou strouhané cukety. 

Pečené kuře s nádivkou naruby

Pečené kuře s nádivkou naruby

Více

Namáčení pečiva: mléko nebo vývar?  

Dnes využíváme k výrobě nádivky přebytky staršího pečiva. Dříve se však nádivka připravovala svařením krupice a mléka v hustou kaši, do které se po vychladnutí dávaly ostatní suroviny. K současné podobě nádivky pečivo potřebujeme, hodí se 2-3 dny staré housky či toastový chléb.

Aby se s nádivkou dobře pracovalo a její výsledná konzistence byla celistvá, je potřeba pečivo namáčet. Výběr tekutiny je však jen na vás a vaší chuti. Zatímco mléko dodá nádivce lehký krémový nádech, poctivý vývar jí protkne skrz na skrz výraznou chutí.

Samostatná nádivka krok za krokem

Skvěle poslouží jako příloha nebo jako forma rautového pohoštění pro hosty. Navíc díky ní zužitkujete přebytky. Až na pár hlavních ingrediencí ji totiž můžete upravovat dle chuti a přidávat další ingredience.

  • Vedle základních surovin zkuste nádivku ozdobit čerstvou červenou paprikou nebo třeba krátce orestovanými houbami.
  • Podívejte se na náš recept, jak na pravou staročeskou nádivku v odkazu níže.
  • Namísto sezónních kopřiv použijte více petrželky, nebo přidejte pažitku či trošku libečku.
  • Nezapomeňte na muškátový oříšek, díky němuž bude mít nádivka příjemnou oříškovou vůni i chuť.

Nádivka s uzeným bůčkem a jarními bylinkami

Nádivka s uzeným bůčkem a jarními bylinkami

Více

Jak nadívat drůbež?

Připravenou nádivku vložte rukama do drůbeže. Pracujte pomalu a dejte si záležet, aby nevznikly vzduchové bubliny. Nádivku do drůbeže řádně napěchujte a stehna (kuřete, krůty, kachny) svažte provázkem k sobě. 

Tip: Z nádivky, která vám po nadívání zbyde, vytvořte rukama kuličky a přidejte je do pekáčku k masu. Vyzkoušejte třeba drobná jarní kuřátka podle našeho receptu.

Jarní kuřátka s nádivkou

Jarní kuřátka s nádivkou

Více

Nádivkou plněná roláda

Nádivku lze použít i jako výplň masových rolád. Libovější kus masa naklepejte do obdélníkového plátu, z nádivky vytvořte váleček, kterým maso obtočte. Řádně omotejte a utáhněte s použitím potravinového provázku. Vyzkoušejte třeba krůtí závitky s dokonalou kaštanovou nádivkou s vůní oříšků.

Krůtí závitky s kaštanovou nádivkou

Krůtí závitky s kaštanovou nádivkou

Více

Související články

Nahlédněte do tajů párování jídla s vínem
  • Poradna

Nahlédněte do tajů párování jídla s vínem

Menu vyhlášených restaurací, které svým zákazníkům poskytují komplexní gastronomický zážitek, se neobejde bez spolupráce s vinařským odborníkem - sommeliérem. Jak sommeliér vybírá vína vhodná k jednotlivým pokrmům?  Podívejte se s námi...
Autor: Šárka Měřičková

Obchod Apetit