Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Upečte si japonské lívanečky nadýchané jako peřinky. Omráčí vás svou chutí

Nadýchané japonské lívanečky
ZDROJ: Bhuwan Bansal/ Unsplash
sdílet:

Nadýchané japonské lívanečky připomínají suflé lehké jako obláček a doslova se rozplynou na jazyku. Říká se jim fuwa fuwa a v Japonsku platí za oblíbený dezert. Jak je připravit a čím chutnají nejlépe?

Japonské lívanečky se připravují podobnou technikou jako suflé. Bílky se vyšlehají s cukrem do lesklé husté hmoty a pak se smíchají s těstem ze žloutků. V Japonsku jsou tyto vysoké nadýchané obláčky nesmírně oblíbené a dokážou zalít sluncem i jinak úplně obyčejný den. 

Připravte jemné a lahodné těsto plné vajec

Japonské lívance jsou především o vejcích. Žloutky a bílky je potřeba oddělit a bílky vyšlehat s cukrem v tuhý sníh.

  • Bílky šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky, a pak je jen velmi opatrně vmíchejte do zbytku těsta. Stabilizovat je můžete trochou vinného kamene. Spíše než lívancové pak hmota připomíná těsto na suflé – mimořádně nadýchané, protože vzduchové bubliny drží jeho tvar.
  • Při šlehání potřebujete dosáhnout tuhých vrcholků se špičkou, která se přes ně přehýbá. Když zvednete metlu, sníh zůstane stát rovně vzhůru, ale samotná špička bílků se přehne dolů.  
  • Pokud bílky přešleháte, rozpadnou se na kousky. Pokud naopak budete šlehat málo, bílky nebudou mít dostatek vzduchových bublinek a lívance nebudou nadýchané.
  • Těsto pak při smažení vrstvěte do výšky. Klíčem k vytvoření nadýchaných lívanečků je přidávat postupně další a další hromádku těsta na pánev poté, co se začnou zespoda smažit.
  • Při krájení na talíři pak dokonce můžete doslova zaslechnout zvuk unikajících vzduchových bublinek, v tu chvíli jste určitě udělali všechno správně.

Zvolte správnou pánev

Neméně důležitá je správná pánev, kterou je nutné pomalu rozehřát na nejnižší stupeň po delší dobu. Vyberte si ideálně nějakou nepřilnavou s vysokými stěnami a pokličkou.

  • Pokud pánev není dostatečně vysoká, lívance se při pečení zvednou a dotknou se pokličky. 
  • Rovnoměrný ohřev je zásadní pro to, aby se lívance propekly všechny najednou a stejnoměrně. Pánev tedy nechte předehřát na nejnižší teplotu, abyste předešli tomu, že některá část pánve bude mít nižší teplotu a jiná bude příliš horká. 
  • Jedině tímto způsobem budete mít plnou kontrolu nad dobou přípravy i perfektním výsledkem.

Nepospíchejte

Na rozdíl od běžných lívanců budete muset nadýchané japonské lívance péct mnohem déle, ale vyplatí se to

  • Pokud zvolíte vyšší teplotu, lívance sice budou vypadat jako hotové, ale uvnitř budou ještě příliš syrové. 
  • Na místě je pomalé smažení na mírném ohni a za přítomnosti páry. Aby se teplo a také vlhkost uvnitř pánve udržely, přikryjte ji pokličkou.
  • Chybí-li vlhkost úplně, přidejte pár kapek vody, abyste páru vytvořili. Lívance se tak budou spíše vařit, ale docílíte tak požadované konzistence mnohem lépe.

S čím japonské lívance podávat?

Vysoké nadýchané lívance si můžete samozřejmě vychutnat stejně jako ty běžné, tedy s čerstvou šlehačkou, ovocem, javorovým sirupem, džemem nebo medem a ořechy

  • V japonsku je však mají rádi třeba se šlehačkou ochucenou čajem matcha.
  • Budete na ní potřebovat 1/2 šálku smetany ke šlehání, 1,5 lžíce moučkového cukru a 1,5 lžičky matcha prášku. 
  • Pak už jen stačí všechny tři ingredience společně vyšlehat a vychutnat si tak lívance ze země vycházejícího slunce se vším všudy.

Zdroje: ChocolatesAndChai, TwoPlaidAprons, JustOneCookbook,  IAmAFoodblog

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč