Nadýchané japonské lívanečky připomínají suflé lehké jako obláček a doslova se rozplynou na jazyku. Říká se jim fuwa fuwa a v Japonsku platí za oblíbený dezert. Jak je připravit a čím chutnají nejlépe?
Japonské lívanečky se připravují podobnou technikou jako suflé. Bílky se vyšlehají s cukrem do lesklé husté hmoty a pak se smíchají s těstem ze žloutků. V Japonsku jsou tyto vysoké nadýchané obláčky nesmírně oblíbené a dokážou zalít sluncem i jinak úplně obyčejný den.
Připravte jemné a lahodné těsto plné vajec
Japonské lívance jsou především o vejcích. Žloutky a bílky je potřeba oddělit a bílky vyšlehat s cukrem v tuhý sníh.
- Bílky šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky, a pak je jen velmi opatrně vmíchejte do zbytku těsta. Stabilizovat je můžete trochou vinného kamene. Spíše než lívancové pak hmota připomíná těsto na suflé – mimořádně nadýchané, protože vzduchové bubliny drží jeho tvar.
- Při šlehání potřebujete dosáhnout tuhých vrcholků se špičkou, která se přes ně přehýbá. Když zvednete metlu, sníh zůstane stát rovně vzhůru, ale samotná špička bílků se přehne dolů.
- Pokud bílky přešleháte, rozpadnou se na kousky. Pokud naopak budete šlehat málo, bílky nebudou mít dostatek vzduchových bublinek a lívance nebudou nadýchané.
- Těsto pak při smažení vrstvěte do výšky. Klíčem k vytvoření nadýchaných lívanečků je přidávat postupně další a další hromádku těsta na pánev poté, co se začnou zespoda smažit.
- Při krájení na talíři pak dokonce můžete doslova zaslechnout zvuk unikajících vzduchových bublinek, v tu chvíli jste určitě udělali všechno správně.
Zvolte správnou pánev
Neméně důležitá je správná pánev, kterou je nutné pomalu rozehřát na nejnižší stupeň po delší dobu. Vyberte si ideálně nějakou nepřilnavou s vysokými stěnami a pokličkou.
- Pokud pánev není dostatečně vysoká, lívance se při pečení zvednou a dotknou se pokličky.
- Rovnoměrný ohřev je zásadní pro to, aby se lívance propekly všechny najednou a stejnoměrně. Pánev tedy nechte předehřát na nejnižší teplotu, abyste předešli tomu, že některá část pánve bude mít nižší teplotu a jiná bude příliš horká.
- Jedině tímto způsobem budete mít plnou kontrolu nad dobou přípravy i perfektním výsledkem.
Nepospíchejte
Na rozdíl od běžných lívanců budete muset nadýchané japonské lívance péct mnohem déle, ale vyplatí se to.
- Pokud zvolíte vyšší teplotu, lívance sice budou vypadat jako hotové, ale uvnitř budou ještě příliš syrové.
- Na místě je pomalé smažení na mírném ohni a za přítomnosti páry. Aby se teplo a také vlhkost uvnitř pánve udržely, přikryjte ji pokličkou.
- Chybí-li vlhkost úplně, přidejte pár kapek vody, abyste páru vytvořili. Lívance se tak budou spíše vařit, ale docílíte tak požadované konzistence mnohem lépe.
S čím japonské lívance podávat?
Vysoké nadýchané lívance si můžete samozřejmě vychutnat stejně jako ty běžné, tedy s čerstvou šlehačkou, ovocem, javorovým sirupem, džemem nebo medem a ořechy.
- V japonsku je však mají rádi třeba se šlehačkou ochucenou čajem matcha.
- Budete na ní potřebovat 1/2 šálku smetany ke šlehání, 1,5 lžíce moučkového cukru a 1,5 lžičky matcha prášku.
- Pak už jen stačí všechny tři ingredience společně vyšlehat a vychutnat si tak lívance ze země vycházejícího slunce se vším všudy.
Zdroje: ChocolatesAndChai, TwoPlaidAprons, JustOneCookbook, IAmAFoodblog