Lívance
Hledáte recept na ty nejlepší lívance? Ať už milujete klasické kynuté nebo rychlé lívance bez droždí, banánové nebo americké – máme je pro vás všechny. Podobně jako palačinky a vafle jsou i lívance nejen lahodným dezertem, ale také ideální pozdní snídaní či brunchem ve dnech, kdy nemusíte brzy vstávat. Podávejte je s čerstvým ovocem, skořicovým cukrem, jogurtem nebo šlehačkou či kopečkem zmrzliny.
...
- Základní těsto na lívance se připravuje z hladké mouky, vajec, mléka a kypřidla. Tím může být droždí, chlebový kvásek nebo kypřící prášek do pečiva, případně soda.
- Pokud použijete droždí, počítejte s časovou rezervou, která bude potřeba na kynutí těsta.
- Nemáte-li žádné kypřidlo v dosahu či dohledu, vložte do těsta ušlehaný sníh z bílků.
- Lepší výživové hodnoty budou vaše lívance mít, když pšeničnou mouku vyměníte za celozrnnou nebo je spolu promícháte. Stejně můžete použít ovesné vločky.
- Stejně jako mléko poslouží kefír, ricotta, jogurt (nezapomeňte přidat vodu) či oblíbený rostlinný nápoj.
- Rovnou do lívancového těsta můžete přidat například na kousky nakrájený banán nebo sušené ovoce.
- Na americké lívance patří javorový sirup.
Celý popis