Máte rádi sushi? A co takhle dopřát si oblíbenou rolku s křupavou krustou? V sushi restauracích po celém světě můžete ochutnat nespočet druhů sushi, z nichž každý je svou chutí jedinečný. Oblíbenou pochoutkou po celém světě je sushi v tempuře. S námi si ho můžete připravit doma!
Jak připravit dokonalé maki sushi?
Základem pro dobré sushi jsou čerstvé ingredience. Nejznámější, nejoblíbenější a také nejčastěji připravované je pravděpodobně maki sushi, tedy rýžová rolka obalená řasou nori plněná syrovou rybou nebo zeleninou. S Apetitem si maki snadno připravíte doma. Co budete na sushi rolky potřebovat?
- Čerstvou rybu. Pro maki sushi se skvěle hodí losos, tuňák, krevety, ale používají se také krabí tyčinky. Za ochutnání stojí též vegetariánská varianta sushi s avokádem, okurkou, nebo žlutou ředkví.
- Japonskou kulatozrnnou rýži. V obchodech ji často poznáte pod názvem sushi rýže, která je na přípravu ideální.
- Dochucovadla rýže. Základem správně připraveného sushi je dobře uvařená rýže vyváženě ochucená směsí rýžového octa, cukru a soli v poměru 3:2:1.
- Řasu nori. Sušený plát mořské řasy Nori můžete zakoupit v mnoha provedeních.
Ke snadnějšímu srolování maki sushi budete potřebovat ještě bambusovou podložku, která vám pomůže rolku zabalit pevně. K podávání pak nezapomeňte připravit sójovou omáčku (nejlépe Kikkoman), křen wasabi a nakládaný zázvor.
Sushi v tempuře
Už je jeden malý krůček vás dělí od křupavého zážitku. Také už jste na jídelním lístku v asijské sushi restauraci spatřili slovo „tempura“, ale obávali jste si objednat?
- Označení „tempura“ nebo „v tempuře“ znamená jemné smažené křupavé těstíčko, ve kterém je pokrm obalený.
- Tempuru můžete připravit z vejce, vody a hladké mouky nebo koupit již hotovou sušenou směs tempury, kterou jen rozmícháte ve vodě a můžete obalovat.
- Připravené sushi rolky namáčejte v připraveném těstíčku, vkládejte do rozpáleného oleje a smažte dozlatova.
- Ještě před obalením v tempuře můžete rolky jemně obalit v hladké mouce, aby těstíčko na sushi lépe drželo.
Zajímavosti o sushi
První zmínky o sushi se datují do roku 718, ovšem šlo o nare-sushi. Do dnešní podoby sushi mělo dost daleko, byť šlo také o rybu v rýži. Ryba se však nechala ve vařené rýži fermentovat, aby bylo možné uchovat ji na delší dobu, rýže se pak už nejedla.
- Do vařené rýže se ukládaly prosolené ryby, které časem začaly kvasit. Ryby tak vydržely déle a konzumovaly se fermentované.
Dnešní podobu sushi přinesl až rozkvět asijského kulinářství v 15. století. Japonci tehdy zkrátili dobu fermentace a rýže se tak mohla konzumovat společně s částečně kvašenou rybou, což bylo nejen úsporné ale i chutné.
- Výrazné zkrácení doby přípravy sushi přinesl až rozmach výroby rýžového octa po roce 1600. Ocet je konzervant a rybu tak již nebylo nutné dlouze fermentovat, pouze naložit.
Zdroje informací: ApetitOnline, SushiTakeAway, KamDnesNaObed