0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ochutnejte křupavou japonskou pochoutku a připravte si sushi v tempuře

Smažené sushi
ZDROJ: Farhad Ibrahimzade/Unsplash
sdílet:

Máte rádi sushi? A co takhle dopřát si oblíbenou rolku s křupavou krustou? V sushi restauracích po celém světě můžete ochutnat nespočet druhů sushi, z nichž každý je svou chutí jedinečný. Oblíbenou pochoutkou po celém světě je sushi v tempuře. S námi si ho můžete připravit doma!

Jak připravit dokonalé maki sushi?

Základem pro dobré sushi jsou čerstvé ingredience. Nejznámější, nejoblíbenější a také nejčastěji připravované je pravděpodobně maki sushi, tedy rýžová rolka obalená řasou nori plněná syrovou rybou nebo zeleninou.  S Apetitem si maki snadno připravíte doma. Co budete na sushi rolky potřebovat?

  • Čerstvou rybu. Pro maki sushi se skvěle hodí losos, tuňák, krevety, ale používají se také krabí tyčinky. Za ochutnání stojí též vegetariánská varianta sushi s avokádem, okurkou, nebo žlutou ředkví.
  • Japonskou kulatozrnnou rýži. V obchodech ji často poznáte pod názvem sushi rýže, která je na přípravu ideální.
  • Dochucovadla rýže. Základem správně připraveného sushi je dobře uvařená rýže vyváženě ochucená směsí rýžového octa, cukru a soli v poměru 3:2:1.
  • Řasu nori. Sušený plát mořské řasy Nori můžete zakoupit v mnoha provedeních.

Ke snadnějšímu srolování maki sushi budete potřebovat ještě bambusovou podložku, která vám pomůže rolku zabalit pevně. K podávání pak nezapomeňte připravit sójovou omáčku (nejlépe Kikkoman), křen wasabi a nakládaný zázvor. 

Sushi v tempuře

Už je jeden malý krůček vás dělí od křupavého zážitku. Také už jste na jídelním lístku v asijské sushi restauraci spatřili slovo „tempura“, ale obávali jste si objednat? 

  • Označení „tempura“ nebo „v tempuře“ znamená jemné smažené křupavé těstíčko, ve kterém je pokrm obalený.
  • Tempuru můžete připravit z vejce, vody a hladké mouky nebo koupit již hotovou sušenou směs tempury, kterou jen rozmícháte ve vodě a můžete obalovat.
  • Připravené sushi rolky namáčejte v připraveném těstíčku, vkládejte do rozpáleného oleje a smažte dozlatova.
  • Ještě před obalením v tempuře můžete rolky jemně obalit v hladké mouce, aby těstíčko na sushi lépe drželo.

Zajímavosti o sushi

První zmínky o sushi se datují do roku 718, ovšem šlo o nare-sushi. Do dnešní podoby sushi mělo dost daleko, byť šlo také o rybu v rýži. Ryba se však nechala ve vařené rýži fermentovat, aby bylo možné uchovat ji na delší dobu, rýže se pak už nejedla.  

  • Do vařené rýže se ukládaly prosolené ryby, které časem začaly kvasit. Ryby tak vydržely déle a konzumovaly se fermentované

Dnešní podobu sushi přinesl až rozkvět asijského kulinářství v 15. století. Japonci tehdy zkrátili dobu fermentace a rýže se tak mohla konzumovat společně s částečně kvašenou rybou, což bylo nejen úsporné ale i chutné.

  • Výrazné zkrácení doby přípravy sushi přinesl až rozmach výroby rýžového octa po roce 1600. Ocet je konzervant a rybu tak již nebylo nutné dlouze fermentovat, pouze naložit.

Zdroje informací: ApetitOnline, SushiTakeAway, KamDnesNaObed 

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč