Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Japonské lívanečky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 128
Do 45 minut Snadné Na 4 lívance

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1214 kcal
Bílkoviny 38 g
Sacharidy 140 g
Tuky 50 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Japonské lívanečky fuwa fuwa vypadají jako malý nadýchaný dortík. A stejně tak je můžete i ozdobit – my použili rozvar z lesního ovoce, které krásně konstrastuje se sladkou chutí lívanečků. Ale klidně je podávejte se smetanou, přelité sirupem nebo jen poprášené moučkovým cukrem. Tento dezert se jí zkrátka i očima.

Suroviny

rozpuštěného
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 2 ks
bílky a žloutky oddělené
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vinný kámen ½ ČL
olej
na vytření pánve a formiček
Na dokončení
mražené lesní ovoce 200 g
ovoce
na ozdobu
na poprášení

Postup

1

V misce promíchejte mléko, máslo, vanilkový extrakt a žloutky. Mouku prosejte s kypřicím práškem a vmíchejte do těsta.

2

Bílky vyšlehejte s cukrem a vinným kamenem do pevného sněhu.

3

Do těsta přidejte třetinu sněhu a zlehka ji zapracujte, postupně vmíchejte druhou třetinu a pak i poslední.

4

Na slabém plameni rozehřejte pánev a rozestavte si do ní kulaté formičky – vnitřek formiček i dno pánve vystříkejte olejem ve spreji nebo vytřete olejem. Každou formičku naplňte zhruba do poloviny výšky těstem.

5

Pánev zakryjte pokličkou a zvolna opékejte 5–8 minut. Lívanečky i s formičkou obraťte, znovu přiklopte pokličkou a opékejte ještě 5 minut. Přesuňte na talíř a vyjměte z formiček.

6

Mražené ovoce vsypte do hrnce a vařte cca 15 minut, dokud se nerozvaří a nevznikne hustá omáčka. Doslaďte podle chuti. Omáčku rozdělte na talíře, doplňte lívanečky, ozdobte ovocem a pocukrujte.

NĚCO NAVÍC
Japonské lívanečky se pečou na pánvi ve formičce pod pokličkou. Tím vyběhnou do výšky. Recepty se různí, cílem jsou ale vždy vysoké a nadýchané lívanečky, čím více připomínají suflé, tím lépe.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín