Japonské lívance fuwa fuwa, které vypadají jako nadýchaný dortík. Když zatřesete s talířem, třesou se i lívanečky. Tento dezert se jí zkrátka i očima.
Suroviny
Postup
V misce promíchejte mléko, máslo, vanilkový extrakt a žloutky. Mouku prosejte s kypřicím práškem a vmíchejte do těsta.
Bílky vyšlehejte s cukrem a vinným kamenem do pevného sněhu.
Do těsta přidejte třetinu sněhu a zlehka ji zapracujte, postupně vmíchejte druhou třetinu a pak i poslední.
Na slabém plameni rozehřejte pánev a rozestavte si do ní kulaté formičky – vnitřek formiček i dno pánve vystříkejte olejem ve spreji nebo vytřete olejem. Každou formičku naplňte zhruba do poloviny výšky těstem.
Pánev zakryjte pokličkou a zvolna opékejte 5–8 minut. Lívanečky i s formičkou obraťte, znovu přiklopte pokličkou a opékejte ještě 5 minut. Přesuňte na talíř a vyjměte z formiček.
Mražené ovoce vsypte do hrnce a vařte cca 15 minut, dokud se nerozvaří a nevznikne hustá omáčka. Doslaďte podle chuti. Omáčku rozdělte na talíře, doplňte lívanečky, ozdobte ovocem a pocukrujte.
NĚCO NAVÍC
Japonské lívanečky se pečou na pánvi ve formičce pod pokličkou. Tím vyběhnou do výšky. Recepty se různí, cílem jsou ale vždy vysoké a nadýchané lívanečky, čím více připomínají suflé, tím lépe.