Čirůvka májovka (Calocybe gambosa) je jedlá houba, která roste od jara do raného léta. Ceněná je pro svou výraznou houbovou chuť a vůni i léčivé účinky. Kde ji najít, jak ji poznat a co z ní uvařit?
Čirůvka májovka se obvykle sbírá od konce března do května, přičemž optimální doba je během dubna a května. Tehdy se po teplejších dnech a deštích objevuje větší množství plodnic.
‚Vrchol růstu čirůvky májovky se shoduje s dobou, kdy vykvetou řepková pole,‘ radí houbařka a vloggerka Lucie Drozdová, kterou její fanoušci znají jako Šumavskou houbičku.
Jak s májovkou naložit v kuchyni?
Čirůvka májovka má jemnou, oříškovou chuť, která se hodí do polévek, smetanových omáček a rizot.
‚Já si májovky oblíbila především na houbové topince. Opečené na pánvi na másle nebo sádle nemají chybu! Pokud si chcete májovku užít ve společnosti masa, pak určitě doporučuji přidat je k pečeným vepřovým kotletám,‘ říká Lucie, která věnovala úpravě májovek ve své knize Šumavská houbička v kuchyni hned několik kapitol.
Kde najít čirůvku májovku?
Tuto houbu najdete na loukách, pastvinách, na okraji lužních lesů ale i v parku nebo na zahradě. Často roste poblíž listnatých stromů jako jsou duby, lípy, nebo břízy.
Májovka upřednostňuje vlhké a mírně kyselé půdy, najít ji můžete i podél potoků. Houba roste jednotlivě i ve velkých skupinách.
‚Jde o houbu, která roste v tzv. čarodějných kruzích, kdy se podhoubí rozrůstá do kruhu a na jeho okraji pak vyrůstají nové plodnice májovek. Čarodějné kruhy mohou být být desítky (až stovky) let staré a stále se zvětšují. Travnaté kruhy jsou jasně viditelné. Tráva v kruhu je vyšší a tmavší než ta okolní. Májovky se v této trávě schovávají a rostou každý rok,‘ Lucie alias říká Šumavská houbička.
Jak poznat čirůvku májovku?
Čirůvka májovka je charakteristická svým hřibovitým tvarem s vypouklým kloboukem. U starších májovek je plochý. Barva klobouku se pohybuje od světle béžové až po okrovou. Spodek klobouku je lupenatý, noha válcovitá a dole se lehce rozšiřuje.
‚Houba má velice výraznou vůni, která připomíná čerstvou mouku. Výrazné aroma se tepelnou úpravou lehce vytrácí, přesto je vůně stále silná. Pokud vám tedy houba nevoní za syrova, pravděpodobně vám nebude vonět ani na talíři,‘ říká Lucie Drozdová.
Hrozí záměna za jiné houby?
Existuje několik vizuálně podobných jedovatých druhů hub, jako například závojenka olovová. Tu poznáte podle toho že roste až v létě. Na jedovaté vláknici začervenalé se po zmáčknutí objevují červené fleky.
Splést si májovku můžete i s čirůvkou bílou, což je nejedlá houba, na které si příliš nepochutnáte. I ta ale roste v jiném období než májovka, a to od srpna do listopadu.