Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1682 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 240 g
Tuky 33 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalou staročeskou houbovku můžete se sušenými houbami vykouzlit kdykoli během roku. V některých rodinách má dokonce tradici na štědrovečerním stole.

Suroviny

husí sádlo 2 PL
nebo vepřové
nadrobno
kmín ½ ČL
drcený
vývar zeleninový 2 l
nebo voda
nové koření 5 kuliček
pepř mletý 5 kuličky
kroupy 150 g
velké, předem namočené
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 4 stroužky
petrželka hrst
čerstvá
majoránka (drhnutá) hrst
sušená (větší hrst)

Postup

1

Houby namočte do teplé vody a nechte 30 minut nabobtnat. V hrnci na lžíci sádla zpěňte cibuli, přisypte kmín a koření, přilejte vývar nebo vodu, přidejte houby i s nálevem a namočené a propláchnuté kroupy.

2

Přiveďte k varu, ztlumte plamen, přiklopte a vařte asi 45 minut, dokud kroupy nezměknou.

3

Podle potřeby přilijte ještě trochu vody, polévku ochuťte prolisovaným česnekem, solí, pepřem a rozemnutou majoránkou a stáhněte z ohně. Vmíchejte lžíci sádla a podávejte posypané nasekanou petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Do polévky můžete ke konci varu přidat na kostičky nakrájenou bramboru a na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu. Kroupy můžete klidně den předem uvařit zvlášť a přidat je do polévky až ke konci přípravy.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Apetit magazín