4.6 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1682 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 240 g
Tuky 33 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalou staročeskou houbovku můžete se sušenými houbami vykouzlit kdykoli během roku. V některých rodinách má dokonce tradici na štědrovečerním stole.

Suroviny

sušené houby 80 g
husí sádlo 2 PL
nebo vepřové
cibule 1 ks
nadrobno
kmín 0.5 ČL
drcený
vývar zeleninový 2 l
nebo voda
bobkový list 1 ks
nové koření 5 kuliček
pepř mletý 5 kuličky
kroupy 150 g
velké, předem namočené
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 4 stroužky
petrželka hrst
čerstvá
majoránka (drhnutá) hrst
sušená (větší hrst)

1 Houby namočte do teplé vody a nechte 30 minut nabobtnat. V hrnci na lžíci sádla zpěňte cibuli, přisypte kmín a koření, přilejte vývar nebo vodu, přidejte houby i s nálevem a namočené a propláchnuté kroupy.

2 Přiveďte k varu, ztlumte plamen, přiklopte a vařte asi 45 minut, dokud kroupy nezměknou.

3 Podle potřeby přilijte ještě trochu vody, polévku ochuťte prolisovaným česnekem, solí, pepřem a rozemnutou majoránkou a stáhněte z ohně. Vmíchejte lžíci sádla a podávejte posypané nasekanou petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Do polévky můžete ke konci varu přidat na kostičky nakrájenou bramboru a na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu. Kroupy můžete klidně den předem uvařit zvlášť a přidat je do polévky až ke konci přípravy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit