0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.6/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1682 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 240 g
Tuky 33 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalou staročeskou houbovku můžete se sušenými houbami vykouzlit kdykoli během roku. V některých rodinách má dokonce tradici na štědrovečerním stole.

Suroviny

sušené houby 80 g
husí sádlo 2 PL
nebo vepřové
cibule 1 ks
nadrobno
kmín ½ ČL
drcený
vývar zeleninový 2 l
nebo voda
bobkový list 1 ks
nové koření 5 kuliček
pepř mletý 5 kuličky
kroupy 150 g
velké, předem namočené
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 4 stroužky
petrželka hrst
čerstvá
majoránka (drhnutá) hrst
sušená (větší hrst)

Postup

1

Houby namočte do teplé vody a nechte 30 minut nabobtnat. V hrnci na lžíci sádla zpěňte cibuli, přisypte kmín a koření, přilejte vývar nebo vodu, přidejte houby i s nálevem a namočené a propláchnuté kroupy.

2

Přiveďte k varu, ztlumte plamen, přiklopte a vařte asi 45 minut, dokud kroupy nezměknou.

3

Podle potřeby přilijte ještě trochu vody, polévku ochuťte prolisovaným česnekem, solí, pepřem a rozemnutou majoránkou a stáhněte z ohně. Vmíchejte lžíci sádla a podávejte posypané nasekanou petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Do polévky můžete ke konci varu přidat na kostičky nakrájenou bramboru a na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu. Kroupy můžete klidně den předem uvařit zvlášť a přidat je do polévky až ke konci přípravy.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč