Dokonalou staročeskou houbovku můžete se sušenými houbami vykouzlit kdykoli během roku. V některých rodinách má dokonce tradici na štědrovečerním stole.
Suroviny
Postup
Houby namočte do teplé vody a nechte 30 minut nabobtnat. V hrnci na lžíci sádla zpěňte cibuli, přisypte kmín a koření, přilejte vývar nebo vodu, přidejte houby i s nálevem a namočené a propláchnuté kroupy.
Přiveďte k varu, ztlumte plamen, přiklopte a vařte asi 45 minut, dokud kroupy nezměknou.
Podle potřeby přilijte ještě trochu vody, polévku ochuťte prolisovaným česnekem, solí, pepřem a rozemnutou majoránkou a stáhněte z ohně. Vmíchejte lžíci sádla a podávejte posypané nasekanou petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Do polévky můžete ke konci varu přidat na kostičky nakrájenou bramboru a na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu. Kroupy můžete klidně den předem uvařit zvlášť a přidat je do polévky až ke konci přípravy.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Klasické štědrovečerní menu(4 recepty )
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(117 receptů )
- Kulajda, kyselo nebo bramboračka? 35 houbových polévek(35 receptů )