Francesinha, v portugalštině „malá Francouzka“, je sendvič, který vás zbaví hladu dokonale. Nepředstavujte si ovšem tradiční svačinku, s níž můžete brázdit ulice Porta. Spíš se jedná o sváteční oběd místních a gastronomický cíl mnoha turistů. Jak získal své jméno a co se skrývá ve speciální omáčce, která nikdy nesmí chybět?
Všechno v jednom
Francesinha (francesíňa) je jedinečný sendvič z Porta. Obvykle jde o sestavu z opečeného chleba, hovězího nebo vepřového steaku, klobásy či salámu, šunky a sýra. Roztavený sýr celý sendvič také pokrývá. Najdete však i levnější varianty mnohovrstevnatého sendviče – bez steaku, jenom s uzeninou. Zalévá se typickou omáčkou a někdy se podává s volským okem nahoře.
- Jiné alternativy bohatého sendviče se plní houbami, kuřecím masem nebo lilky. To vše se podává s pivní omáčkou a hranolkami.
- Francesinhu najdete v nabídce jídelních lístků tradičních restaurací jako plnohodnotné jídlo. Podává k obědu nebo k večeři na talíři, nikoli do ruky jako streetfood.
- Při návštěvě Portaa le třeba i Lisabonu ho najdete na předních příčkách gastronomických průvodců. Jeho ochutnávku vřele doporučujeme obzvlášť všem milovníkům masa.
- Omáčka, jejíž základ tvoří pivo a rajčata, její konkrétní podobu si každý ladí po svém. Díky ní je francesinha gastronomickým zážitkem.
Speciální omáčka franchesinha
To, co dělá franchesinhu v jednotlivých restauracích výjimečnou, je nejen náplň, ale také chuť omáčky. Každá restaurace, která tuto specialitu podává, má obvykle svou vlastní tajnou přísadu.
- Tou může být naprosto cokoliv od pepřové omáčky přes sójovou až po šafrán.
- Základ omáčky však vždy tvoří rajčatový protlak spolu s cibulí a česnekem a pivo.
- Přidat můžete bobkový list, petržel, worcestrovou omáčku nebo pálivé chilli papričky.
- Ingredience, kterou ve většině receptů najdete, je alkohol. Pro pravou omáčku k francesině je zásadní pivo, neobvyklé však není ani portské víno, whisky, bílé či červené víno.
Variace na Croque Monsieur
Francesinha nemá v portugalské gastronomii nijak dlouhou tradici. Její historie sahá do 50. let 20. století, kdy se Daniel da Silva, inspiroval francouzským tradičním sendvičem Croque Monsieur či Croque Madame s grilovanou šunkou a sýrem a vytvořil jeho sofistikovanou portugalskou verzi.
- Da Silva údajně sendvič poprvé představil v restauraci Regaleira v Portu. Velmi rychle se pak rozšířil po celé zemi.
- Při každé nové úpravě receptu se trochu proměnila příprava omáčky, ingrediencí i druh masa uvnitř. Po celém Portugalsku tak najdete nespočet verzí sendviče francesinha.
Obměny tradičního receptu
Spousta restaurací nadšeně inovuje a vkládá na talíř svou vlastní identitu. Najdete i vegetariánské varianty francesiny s tofu, vegetariánskými klobásami a zeleninou.
- Maso uprostřed sendviče tvoří obvykle plátky šunky, vepřového bůčku nebo hovězího steaku. Často se používá i pikantní klobása či kolečka salámu. Vegetariánské verzi vévodí seitan či uzené tofu.
- Dovnitř se hodí také syté druhy zeleniny připravované na pánvi např. lilek, cuketa, paprika nebo žampiony Portobello.
- I přílohy se samozřejmě mohou lišit. Francesinha se často podává s bramborovými hranolky, které lze nahradit batáty nebo úplně vynechat.
- Nědy se francesinha podává s sázeným vejcem navrchu, to však není povinností a mnohé recepty s ním nepočítají.
- Sendvič se stal takovým fenoménem, že v mnoha městech pořádají festivaly a soutěže, na nichž se oceňují recepty na francesinhu, zejména pak omáčka.
Zdroje: TasteAtlas, BePortugal, Itinari, Eater, FoodAndRoad