Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Francesinha: Podivný sendvič se zvláštní omáčkou, který milují v Portu

Francesinha
ZDROJ: GettyImages
sdílet:

Francesinha, v portugalštině „malá Francouzka“, je sendvič, který vás zbaví hladu dokonale. Nepředstavujte si ovšem tradiční svačinku, s níž můžete brázdit ulice Porta. Spíš se jedná o sváteční oběd místních a gastronomický cíl mnoha turistů. Jak získal své jméno a co se skrývá ve speciální omáčce, která nikdy nesmí chybět?

Všechno v jednom

Francesinha (francesíňa) je jedinečný sendvič z Porta. Obvykle jde o sestavu z opečeného chleba, hovězího nebo vepřového steaku, klobásy či salámu, šunky a sýra. Roztavený sýr celý sendvič také pokrývá. Najdete však i levnější varianty mnohovrstevnatého sendviče – bez steaku, jenom s uzeninou. Zalévá se typickou omáčkou a někdy se podává s volským okem nahoře.

  • Jiné alternativy bohatého sendviče se plní houbami, kuřecím masem nebo lilky. To vše se podává s pivní omáčkou a hranolkami.
  • Francesinhu najdete v nabídce jídelních lístků tradičních restaurací jako plnohodnotné jídlo. Podává k obědu nebo k večeři na talíři, nikoli do ruky jako streetfood.
  • Při návštěvě Portaa le třeba i Lisabonu ho najdete na předních příčkách gastronomických průvodců. Jeho ochutnávku vřele doporučujeme obzvlášť všem milovníkům masa.
  • Omáčka, jejíž základ tvoří pivo a rajčata, její konkrétní podobu si každý ladí po svém. Díky ní je francesinha gastronomickým zážitkem.

Speciální omáčka franchesinha

To, co dělá franchesinhu v jednotlivých restauracích výjimečnou, je nejen náplň, ale také chuť omáčky. Každá restaurace, která tuto specialitu podává, má obvykle svou vlastní tajnou přísadu

  • Tou může být naprosto cokoliv od pepřové omáčky přes sójovou až po šafrán.
  • Základ omáčky však vždy tvoří rajčatový protlak spolu s cibulí a česnekem a pivo.
  • Přidat můžete bobkový list, petržel, worcestrovou omáčku nebo pálivé chilli papričky.
  • Ingredience, kterou ve většině receptů najdete, je alkohol. Pro pravou omáčku k francesině je zásadní pivo, neobvyklé však není ani portské víno, whisky, bílé či červené víno.

Variace na Croque Monsieur

Francesinha nemá v portugalské gastronomii nijak dlouhou tradici. Její historie sahá do 50. let 20. století, kdy se Daniel da Silva, inspiroval francouzským tradičním sendvičem Croque Monsieur či Croque Madame s grilovanou šunkou a sýrem a vytvořil jeho sofistikovanou portugalskou verzi.

  • Da Silva údajně sendvič poprvé představil v restauraci Regaleira v Portu. Velmi rychle se pak rozšířil po celé zemi. 
  • Při každé nové úpravě receptu se trochu proměnila příprava omáčky, ingrediencí i druh masa uvnitř. Po celém Portugalsku tak najdete nespočet verzí sendviče francesinha.

Obměny tradičního receptu

Spousta restaurací nadšeně inovuje a vkládá na talíř svou vlastní identitu. Najdete i vegetariánské varianty francesiny s tofu, vegetariánskými klobásami a zeleninou.

  • Maso uprostřed sendviče tvoří obvykle plátky šunky, vepřového bůčku nebo hovězího steaku. Často se používá i pikantní klobása či kolečka salámu. Vegetariánské verzi vévodí seitan či uzené tofu.
  • Dovnitř se hodí také syté druhy zeleniny připravované na pánvi např. lilek, cuketa, paprika nebo žampiony Portobello. 
  • I přílohy se samozřejmě mohou lišit. Francesinha se často podává s bramborovými hranolky, které lze nahradit batáty nebo úplně vynechat.
  • Nědy se francesinha podává s sázeným vejcem navrchu, to však není povinností a mnohé recepty s ním nepočítají.
  • Sendvič se stal takovým fenoménem, že v mnoha městech pořádají festivaly a soutěže, na nichž se oceňují recepty na francesinhu, zejména pak omáčka.

Zdroje: TasteAtlas, BePortugal, Itinari, Eater, FoodAndRoad

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč