0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.6 / 5. Počet hodnocení: 148
Do hodiny Snadné pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1092 kcal
Bílkoviny 35 g
Sacharidy 141 g
Tuky 30 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Je zdravá, výborná a s pečivem vydá i za hlavní chod,“ napsala nám naše čtenářka Kristýna Heřmánková z Černošic. Ze všech došlých receptů na polévky nás ten její tentokrát zaujal nejvíc.

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
menší, nadrobno
mouka pšeničná hladká 2 PL
vývar kuřecí 1 l
nebo voda
čočka zelená puy 250 g
předvařená
brambory 2 ks
oloupané, na kostičky
kořenová zelenina
(1 mrkev, 1 petržel, malý́ kousek celeru), na kostičky
česnek 2 stroužky
prolisované
konzervovaná rajčata krájená 1 konzerva
majoránka (drhnutá) 1 PL
petrželka
čerstvá, nasekaná
slanina
opražená, na ozdobu
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Ve velkém hrnci rozehřejte olej a opečte na něm dosklovita cibuli; trvá to asi 5 minut. Pak ji zasypte moukou a míchejte do světlezlaté barvy.

2

Zalijte studeným vývarem nebo vodou, vsypte čočku a kostičky brambor, přidejte rajčata, osolte, opepřete a vařte 15 minut.

3

Přidejte kořenovou zeleninu a prolisovaný česnek, ještě 5 minut povařte.

4

Nakonec vmíchejte majoránku.

5

Podávejte posypané nasekanou petrželkou a opraženou slaninou.

Související články

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/2

Komentáře

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit