Hustá čočková polévka nás ze všech došlých receptů na polévky zaujala nejvíc. „Je zdravá, výborná a s pečivem vydá i za hlavní chod,“ napsala nám naše čtenářka Kristýna Heřmánková z Černošic. A nám nezbývá, než souhlasit. Výborná čočková polévka s opečenou slaninou si nás získala.
Suroviny
olivový olej
2
PL
cibule
1
ks
menší, nadrobno
vývar kuřecí
1
l
nebo voda
čočka zelená puy
250
g
předvařená
brambory
2
ks
oloupané, na kostičky
kořenová zelenina
(1 mrkev, 1 petržel, malý́ kousek celeru), na kostičky
česnek
2
stroužky
prolisované
konzervovaná rajčata krájená
1
konzerva
majoránka (drhnutá)
1
PL
petrželka
čerstvá, nasekaná
proužky opražené, na ozdobu
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
Postup
1
Ve velkém hrnci rozehřejte olej a opečte na něm dosklovita cibuli; trvá to asi 5 minut. Pak ji zasypte moukou a míchejte do světlezlaté barvy.
2
Zalijte studeným vývarem nebo vodou, vsypte čočku a kostičky brambor, přidejte rajčata, osolte, opepřete a vařte 15 minut.
3
Přidejte kořenovou zeleninu a prolisovaný česnek, ještě 5 minut povařte.
4
Nakonec vmíchejte majoránku.
5
Podávejte posypané nasekanou petrželkou a opraženou slaninou.
Komentáře
místo majoránky jsem dala koriandr