Křupavá krusta, vnitřek krásně vláčný a plný zeleniny, kterou můžete obměňovat podle sezony, doplnit olivami nebo masem. Cuketové lasagne si zamilujete!
Suroviny
Postup
Nejprve připravte bešamel. Ve větší pánvi s vyšším okrajem rozpusťte na co nejmenším plameni máslo, pak vsypte mouku a prudce míchejte. Měla by jen zlehka zezlátnout. Vlijte mléko a vše důkladně promíchejte, dobře to jde metličkou. Přidejte bobkový list i citronovou kůru a za stálého míchání vařte, dokud bešamel nezhoustne. Trvá to zhruba čtvrt hodiny.
Mezitím rozpalte ve větším kastrolu olivový olej, zprudka na něm osmahněte cibuli a česnek, přihoďte cuketu i lilek a opékejte doměkka. Pak přidejte rajčata, osolte, opepřete a duste dalších dvacet minut.
Z bešamelu vyjměte bobkový list, okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Troubu předehřejte na 180 °C a vrhněte se na vrstvení.
Pekáček vymažte máslem, na dno vlijte část bešamelu, poklaďte listy lasagní (suché, nevařené), na ně dejte část zeleninového ragú, lasagne, bešamel, lasagne, ragú… a skončete bešamelem.
Pečte dvacet pět minut. Lehce nedopečené vyndejte, nechte vychladnout a pak zamrazte, celé nebo nakrájené na porce.
JAK ROZMRAZIT: Ráno přesuňte lasagne z mrazáku do ledničky. Večer si předehřejte troubu na 180 °C a pečte je deset minut, pak posypte parmazánem, poklaďte hoblinkami másla a nechte zezlátnout.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 44 receptů s cuketami, kterým jen těžko odoláte(45 receptů )
- Rychlé cuketové večeře, z kterých si vybere každý(73 receptů )
- 30 receptů na bezmasé i klasické lasagne plus tipy a triky, jak připravit nejlepší(30 receptů )
- Světová chuť cukety: Originální cuketová jídla z různých koutů světa(24 receptů )
Komentáře