Šafrán kaši krásně obarví a dodá jí jemnou exotickou příchuť.
Suroviny
mléko
1,2
l
šafrán
1
špetka
nitky
krupička dětská
8
PL
vrchovaté lžíce
vanilkový cukr
1
bal
nebo krupicový dle chuti
sůl
1
špetka
bezinkový kompot
250
ml
k podávání
máslo
4
PL
nejlépe přepuštěné
Postup
1
Krupičku namočte do půl litru mléka, oslaďte vanilkovým nebo krupicovým cukrem a nechte nabobtnat.
2
Zbylé mléko se špetkou šafránu a solí nechte přejít varem, aby se obarvilo nažluto. Potom vmíchejte namočenou krupičku a mírně vařte za stálého míchání do zhoustnutí.
3
Z bezového kompotu sceďte šťávu, odložte ji stranou a plody propasírujte přes síto. Podle potřeby pyré mírně nařeďte šťávou z kompotu tak, aby mělo konzistenci sirupu.
4
Kaši rozdělte do talířů a do středu opatrně rozlijte sirup. Vidličkou pak utvořte mramorování a kaši zakápněte máslem.