0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Retro jídlo z mléčného baru: Vaječná smaženka 3x jinak

Smaženka
ZDROJ: Karolína Waberová
sdílet:

Rychlé jídlo do ruky, které dodnes najdete v prosklených vitrínách lahůdkářství, i snadný způsob, jak zužitkovat přebytky vajec a staršího pečiva a bleskově nasytit celou rodinu – vaječné smaženky vás přenesou do mléčného baru.

  • Recepty na vaječné smaženky se dají najít v mnoha kuchařkách z období socialismu, například v populárních sešitových Malých kuchařkách Ateliéru Květen, které hospodyňkám nabízely návrhy jídelníčků pro jednotlivé týdny.
  • Nejautentičtější receptury najdete v normovacích kuchařkách, které obsahují nejen přesný výčet a gramáž ingrediencí, ale také závazné postupy, které vás při přípravě vaječných smaženek dovedou ke kýženému výsledku.

1. Vaječná smaženka

Začneme pravou vaječnou smaženkou, se kterou se můžete setkat v lahůdkářství například v Pardubickém a Královehradeckém kraji. Určitě ji ale najdete i v jiných krajích. Má tvar karbanátku nebo větší krokety obdélníkového tvaru.

  • Podle knihy Normy mléčných nápojů a jídel se připravuje z eidamu, vajec, strouhanky, mléka, kmínu, soli a česneku.
  • Sýr se jemně nastrouhá, přidají se vejce, jemně prosátá strouhanka, mléko, kmín a česnek utřený se solí. Vše se dobře promísí v těsto, ze kterého se tvoří ploché krokety obdélníkového tvaru. Socialistické normy stanovují jejich váhu na přesných 55 g.
  • Smaží se v rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova. Hotové smaženky se potírají hořčicí (jakou přesně normy neuvádějí) a sypou najemno nakrájenou cibulí. Podávají se ideálně ještě teplé, s chlebem nebo houskou.

2. Vaječný řízek zdobený

Vaječná omeleta na krajíci chleba s hořčicí, cibulí, nakládanou okurkou a kapií je svačinové jídlo, které normovací kuchařky znají jako vaječný řízek zdobený. Už pár desítek let ho najdeme pod názvem smaženka, v nabídce lahůdkářství je dokonce mnohem častěji než pravá smaženka. 

  • Omeleta obsahuje pouze osolené vejce a trochu strouhanky.
  • Zajímavý je postup smíchání vajec se strouhankou: vejce se vyklepne na talířek lehce vysypaný strouhankou. Až poté se vše společně promíchá a stěrkou přemístí na pánev, kde se poté smaží omeleta pravidelného tvaru, který odpovídá přibližně velikosti krajíce chleba.
  • Svá pravidla má i závěrečné zdobení: vaječný řízek se položí na plátek chleba, potře hořčicí a poklade jemně krájenou cibulí, nakládanou kapií a vějířkem z kyselé okurky.

3. Chleba smažený ve vajíčku

Neméně populární obměnou jídla z vajec a pečiva, která se vyznačuje stejným zdobením jako vaječný řízek, jsou plátky chleba namáčené v rozšlehaných vejcích a smažené na oleji. Někdy se také objevuje pod názvem smaženka, i když samožřejmě o pravou smaženku nejde. 

  • Vaječná směs se nejčastěji dochucuje solí a pepřem, někdy také sušenou majoránkou.
  • Stejně lze smažit i podélně rozkrojené rohlíky, plátky veky a jiné pečivo, v lahůdkářství však najdete jen variantu z krajíce chleba.
  • Navrch patří stejně jako u vaječného řízku plnotučná hořčice, tenké proužky cibule, kapie a nenahraditelná kyselá okurka.

Smaženkové variace: obrácené topinky i smažené sýrové chlebíčky

Socialistické vaření je proslulé svou ‚kreativitou‘, a tak nepřekvapí, že tyto základní recepty postupně, především v domácích kuchyních, obohatily další obměny.

  • Obrácené topinky se připravují z rohlíků nebo veky. Jedna strana pečiva se pokryje směsí sýra s rozšlehanými vejci, poté se smaží sýrovou stranou. Druhá strana se nesmaží.
  • Smažené sýrové chlebíčky, jak je uvádí sešit receptů Malá kuchařka Ateliéru Květen, který je navrhuje jako pondělní večeři: strouhaný sýr se spojí s rozšlehnými vejci, ochutí solí, pepřem, sladkou paprikou a mírně zahustí strouhankou. Centimetrové plátky veky se nejprve namáčí v mléce, poté po jedné straně potírají sýrovovaječnou směsí a nakonec smaží v rozpáleném oleji.
  • Jiné vydání Malé kuchařky Ateliéru Květen zase přináší recept na vaječné smaženky se šunkou, což jsou smažené placičky ze směsi vajec, nadrobno nakrájené šunky a strouhané housky.
  • Další variantou jsou plněné rohlíky, které se nejprve podélně proříznou, ale nedokrojí, poté se plní směsí sýra a strouhané uzeniny. Rohlík se opatrně namáčí do rozšlehaných vajec a smaží z obou stran na oleji. Tato pochoutka připomíná francouzský toust, klasiku luxusních snídaní a brunchů.

Zdroj informací: Malá kuchařka Ateliéru Květen, kolekce č. 55 a 58, Normy mléčných nápojů a jídel (1962), Jana Zatloukalová – Kuchařka pro dceru, makova-panenka.cz

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč