Rychlé jídlo do ruky, které dodnes najdete v prosklených vitrínách lahůdkářství, i snadný způsob, jak zužitkovat přebytky vajec a staršího pečiva a bleskově nasytit celou rodinu – vaječné smaženky vás přenesou do mléčného baru.
- Recepty na vaječné smaženky se dají najít v mnoha kuchařkách z období socialismu, například v populárních sešitových Malých kuchařkách Ateliéru Květen, které hospodyňkám nabízely návrhy jídelníčků pro jednotlivé týdny.
- Nejautentičtější receptury najdete v normovacích kuchařkách, které obsahují nejen přesný výčet a gramáž ingrediencí, ale také závazné postupy, které vás při přípravě vaječných smaženek dovedou ke kýženému výsledku.
1. Vaječná smaženka
Začneme pravou vaječnou smaženkou, se kterou se můžete setkat v lahůdkářství například v Pardubickém a Královehradeckém kraji. Určitě ji ale najdete i v jiných krajích. Má tvar karbanátku nebo větší krokety obdélníkového tvaru.
- Podle knihy Normy mléčných nápojů a jídel se připravuje z eidamu, vajec, strouhanky, mléka, kmínu, soli a česneku.
- Sýr se jemně nastrouhá, přidají se vejce, jemně prosátá strouhanka, mléko, kmín a česnek utřený se solí. Vše se dobře promísí v těsto, ze kterého se tvoří ploché krokety obdélníkového tvaru. Socialistické normy stanovují jejich váhu na přesných 55 g.
- Smaží se v rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova. Hotové smaženky se potírají hořčicí (jakou přesně normy neuvádějí) a sypou najemno nakrájenou cibulí. Podávají se ideálně ještě teplé, s chlebem nebo houskou.
2. Vaječný řízek zdobený
Vaječná omeleta na krajíci chleba s hořčicí, cibulí, nakládanou okurkou a kapií je svačinové jídlo, které normovací kuchařky znají jako vaječný řízek zdobený. Už pár desítek let ho najdeme pod názvem smaženka, v nabídce lahůdkářství je dokonce mnohem častěji než pravá smaženka.
- Omeleta obsahuje pouze osolené vejce a trochu strouhanky.
- Zajímavý je postup smíchání vajec se strouhankou: vejce se vyklepne na talířek lehce vysypaný strouhankou. Až poté se vše společně promíchá a stěrkou přemístí na pánev, kde se poté smaží omeleta pravidelného tvaru, který odpovídá přibližně velikosti krajíce chleba.
- Svá pravidla má i závěrečné zdobení: vaječný řízek se položí na plátek chleba, potře hořčicí a poklade jemně krájenou cibulí, nakládanou kapií a vějířkem z kyselé okurky.
3. Chleba smažený ve vajíčku
Neméně populární obměnou jídla z vajec a pečiva, která se vyznačuje stejným zdobením jako vaječný řízek, jsou plátky chleba namáčené v rozšlehaných vejcích a smažené na oleji, někde také známé pod maďarským názvem bundás kenyér. Někdy se také objevuje pod názvem smaženka, i když samožřejmě o pravou smaženku nejde.
- Vaječná směs se nejčastěji dochucuje solí a pepřem, někdy také sušenou majoránkou.
- Stejně lze smažit i podélně rozkrojené rohlíky, plátky veky a jiné pečivo, v lahůdkářství však najdete jen variantu z krajíce chleba.
- Navrch patří stejně jako u vaječného řízku plnotučná hořčice, tenké proužky cibule, kapie a nenahraditelná kyselá okurka.
Smaženkové variace: obrácené topinky i smažené sýrové chlebíčky
Socialistické vaření je proslulé svou ‚kreativitou‘, a tak nepřekvapí, že tyto základní recepty postupně, především v domácích kuchyních, obohatily další obměny.
- Obrácené topinky se připravují z rohlíků nebo veky. Jedna strana pečiva se pokryje směsí sýra s rozšlehanými vejci, poté se smaží sýrovou stranou. Druhá strana se nesmaží.
- Smažené sýrové chlebíčky, jak je uvádí sešit receptů Malá kuchařka Ateliéru Květen, který je navrhuje jako pondělní večeři: strouhaný sýr se spojí s rozšlehnými vejci, ochutí solí, pepřem, sladkou paprikou a mírně zahustí strouhankou. Centimetrové plátky veky se nejprve namáčí v mléce, poté po jedné straně potírají sýrovovaječnou směsí a nakonec smaží v rozpáleném oleji.
- Jiné vydání Malé kuchařky Ateliéru Květen zase přináší recept na vaječné smaženky se šunkou, což jsou smažené placičky ze směsi vajec, nadrobno nakrájené šunky a strouhané housky.
- Další variantou jsou plněné rohlíky, které se nejprve podélně proříznou, ale nedokrojí, poté se plní směsí sýra a strouhané uzeniny. Rohlík se opatrně namáčí do rozšlehaných vajec a smaží z obou stran na oleji. Tato pochoutka připomíná francouzský toust, klasiku luxusních snídaní a brunchů.
Zdroj informací: Malá kuchařka Ateliéru Květen, kolekce č. 55 a 58, Normy mléčných nápojů a jídel (1962), Jana Zatloukalová – Kuchařka pro dceru, makova-panenka.cz