
Obložené chlebíčky
Chlebíčky jsou večírková klasika. Nejlepší je na nich příprava, kdy se všichni sejdou u stolu, vybalí sýry, salámy a domácí pomazánky, nakrájejí pečivo a pustí se do obkládání...
Ingredience
- 2–3 lžíce nasekané hladkolisté petrželky + celé lístky na ozdobení
- 250 g čerstvého smetanového sýra + sůl
- 200 g trvanlivého salámu paprikáš, nakrájeného na co nejtenčí plátky (pro zvýraznění je můžete nasucho opéct)
- malá hrst zelených oliv, na plátky
- 1 malá salátová okurka, na podélné plátky
- 120–150ml kvasného octa
- 10 lžic krupicového cukru
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2–3 filátka ančoviček (sardelek)
- 1 lžička kaparů + na ozdobení
- 185g konzerva tuňáka v olivovém oleji
- 100 g másla, změklého
- 100g zakysané smetany
- 1 lžíce smetanového křenu
- 1–2 lžičky hrubozrnné (kremžské) hořčice
- 1 lžíce nasekané pažitky + celá stébla na ozdobení
- 150 g hovězí šunky, na plátky
- 3 šalotky, nakrájené na plátky
- 200g ricotty
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- 200 g hrášku, mraženého
- 1 lžíce nasekané bazalky
- 1 lžíce nasekané máty
- 50 g parmazánu v celku
- 250 g mozzarelly, na plátky
- 2–3 lžíce bazalkového pesta
- 250 g cherry rajčátek, na plátky
- olivový olej a mletý pepř na dokončení
S PIKANTNÍM SALÁMEM
S TUŇÁKOVÝM MÁSLEM
S PASTRAMI
S HRÁŠKEM A MÁTOU
CAPRESE
Příprava jídla
DOBRÝ ZÁKLAD
- VEKA je chlebíčková klasika, ovšem chuť není žádná sláva. Prospěje jí opečení, klidně jen nasucho na pánvi.
- BAGETA má podstatně lepší střídku i chuť, navíc se prodává i v celozrnné verzi. Nebojte se na chlebíčky použít i jiné pečivo: chléb venezia, ciabattu...
- NA KRÁJENÍ PEČIVA si pořiďte vroubkovaný nůž, ať už krájíte rovně, nebo šikmo. Jeden plátek jako druhý si můžete nakrájet na kráječích skoro v každém supermarketu
S pikantním salámem
PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ NA CCA 15 CHLEBÍČKŮ ■ VELMI SNADNÉ
1 Petrželku promíchejte se sýrem a osolte. Natřete na plátky pečiva, obložte salámem a ozdobte olivami a petrželkou.
S tuňákovým máslem
PŘÍPRAVA 15 MINUT + ODLEŽENÍ ■ NA CCA 15 CHLEBÍČKŮ ■ VELMI SNADNÉ
1 Plátky okurky dejte do zavařovací sklenice. Ocet svařte s cukrem, aby se cukr rozpustil, a přidejte 2 lžičky soli. Směsí zalijte okurky, uzavřete a nechte den odležet.
2 Ančovičky a kapary nasekejte nadrobno a vyšlehejte či rozmixujte je s tuňákem a máslem. Dochuťte solí a pepřem.
3 Pomazánku natřete na pečivo a ozdobte naloženou okurkou a kapary.
S pastrami
PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ NA CCA 12 CHLEBÍČKŮ ■ VELMI SNADNÉ
1 Zakysanou smetanu promíchejte s křenem, hořčicí a pažitkou a směsí potřete plátky pečiva. Navrch naaranžujte plátky hovězí šunky a ozdobte kolečky šalotky a stébly pažitky.
S hráškem a mátou
PŘÍPRAVA 15 MINUT ■ NA CCA 12 CHLEBÍČKŮ ■ VELMI SNADNÉ
1 Ricottu prošlehejte s citronovou kůrou a lžící olivového oleje. Dochuťte solí a natřete na pečivo. Hrášek zalijte vroucí vodou a nechte povolit, slijte a rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. Přidejte nasekané bylinky a olivový olej, promíchejte a naneste na ricottu. Štědře posypte hoblinami parmazánu.
Caprese
PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ NA CCA 10 CHLEBÍČKŮ ■ VELMI SNADNÉ
1 Plátky pečiva opečte nasucho na pánvi nebo v toustovači. Každý plátek potřete pestem a ozdobně obložte plátky mozzarelly a rajčat. Ozdobte pestem, opepřete a zakápněte olivovým olejem.
Přidat komentář