Chlebíčky jsou večírková klasika. Nejlepší je na nich příprava, kdy se všichni sejdou u stolu, vybalí sýry, salámy a domácí pomazánky, nakrájejí pečivo a pustí se do obkládání...
Suroviny
Postup
- VEKA je chlebíčková klasika, ovšem chuť není žádná sláva. Prospěje jí opečení, klidně jen nasucho na pánvi.
- BAGETA má podstatně lepší střídku i chuť, navíc se prodává i v celozrnné verzi. Nebojte se na chlebíčky použít i jiné pečivo: chléb venezia, ciabattu...
- NA KRÁJENÍ PEČIVA si pořiďte vroubkovaný nůž, ať už krájíte rovně, nebo šikmo. Jeden plátek jako druhý si můžete nakrájet na kráječích skoro v každém supermarketu
S pikantním salámem: Petrželku promíchejte se sýrem a osolte. Natřete na plátky pečiva, obložte salámem a ozdobte olivami a petrželkou.
S tuňákovým máslem
- Plátky okurky dejte do zavařovací sklenice. Ocet svařte s cukrem, aby se cukr rozpustil, a přidejte 2 lžičky soli. Směsí zalijte okurky, uzavřete a nechte den odležet.
- Ančovičky a kapary nasekejte nadrobno a vyšlehejte či rozmixujte je s tuňákem a máslem. Dochuťte solí a pepřem.
- Pomazánku natřete na pečivo a ozdobte naloženou okurkou a kapary.
S pastrami: Zakysanou smetanu promíchejte s křenem, hořčicí a pažitkou a směsí potřete plátky pečiva. Navrch naaranžujte plátky hovězí šunky a ozdobte kolečky šalotky a stébly pažitky.
S hráškem a mátou: Ricottu prošlehejte s citronovou kůrou a lžící olivového oleje. Dochuťte solí a natřete na pečivo. Hrášek zalijte vroucí vodou a nechte povolit, slijte a rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. Přidejte nasekané bylinky a olivový olej, promíchejte a naneste na ricottu. Štědře posypte hoblinami parmazánu.
Caprese: Plátky pečiva opečte nasucho na pánvi nebo v toustovači. Každý plátek potřete pestem a ozdobně obložte plátky mozzarelly a rajčat. Ozdobte pestem, opepřete a zakápněte olivovým olejem.