Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Obložené chlebíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 29
Do 20 minut Velmi snadné Na cca 10-15 chlebíčku (podle druhu)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5863 kcal
Bílkoviny 304 g
Sacharidy 274 g
Tuky 389 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Obložené chlebíčky jsou večírková klasika. Nejlepší je na nich příprava, kdy se všichni sejdou u stolu, vybalí sýry, salámy, domácí pomazánky, nakrájí veku a pustí se do obkládání. Ozdobit je můžete klasicky plátkem šunky, tvrdého salámu nebo uzeným lososem. Přesný recept neexistuje, přesto přikládáme několik možností, jak český ‚vynález‘ Jana Pukerta snadno připravit.

Suroviny

S pikantním salámem
petrželka 2 PL
nasekaná, hladkolistá, a trocha lístků na ozdobení
čerstvý, se solí
salám 200 g
trvanlivý paprikáš, co nejtenčí plátky (pro zvýraznění je lze nasucho opéct)
na plátky nakrájené
S tuňákovým máslem
salátová, na podelné plátky
ocet 120 ml
až 150 ml, kvasný
sůl
pepř
čerstvě mletý
ančovičky (konzerva) 2
filátka (sardelky)
kapary 1 PL
a trocha na ozdobení
tuňák 185 g
v konzervě, naložené v olivovém oleji
máslo 100 g
změklé
S pastrami
hořčice kremžská 1 ČL
pažitka 1 PL
nasekaná a celá stébla na ozdobení
na plátky
nakrájená na plátky
S HRÁŠKEM A MÁTOU
ricotta 200 g
nastrouhaná
olivový olej 2 PL
sůl
mražený hrášek 200 g
bazalka 1 PL
nasekaná
máta 1 PL
nasekaná
v celku
CAPRESE
na plátky
bazalkové pesto 3 PL
rajčata cherry 250 g
na plátky
olivový olej
na dokončení
pepř
čersvtě mletý

Postup

1

S pikantním salámem

  • Petrželku promíchejte s krémovým sýrem a osolte. Natřete na plátky pečiva, obložte salámem a ozdobte olivami a petrželkou.
2

S tuňákovým máslem

  • Plátky okurky dejte do zavařovací sklenice. Ocet svařte s cukrem, aby se cukr rozpustil, a přidejte 2 lžičky soli. Směsí zalijte okurky, uzavřete a nechte den odležet.
  • Ančovičky a kapary nasekejte nadrobno a vyšlehejte či rozmixujte je s tuňákem a máslem. Dochuťte solí a pepřem.
  • Pomazánku natřete na pečivo a ozdobte naloženou okurkou a kapary.
3

S pastrami

  • Zakysanou smetanu promíchejte s křenem, hořčicí, pažitkou a směsí potřete plátky pečiva.
  • Navrch naaranžujte plátky hovězí šunky a ozdobte kolečky šalotky a stébly pažitky.
4

S hráškem a mátou

  • Ricottu prošlehejte s citronovou kůrou a lžící olivového oleje. Dochuťte solí a natřete na pečivo.
  • Hrášek zalijte vroucí vodou a nechte povolit. Slijte a rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory.
  • Přidejte nasekané bylinky a olivový olej, promíchejte a naneste na ricottu. Štědře posypte hoblinami parmazánu.
5

Caprese

  • Plátky pečiva opečte nasucho na pánvi nebo v toustovači. Každý plátek potřete pestem a ozdobně obložte plátky mozzarelly a rajčat.
  • Ozdobte pestem, opepřete a zakápněte olivovým olejem. 
  • VEKA je chlebíčková klasika, ovšem chuť není žádná sláva. Prospěje jí opečení, klidně jen nasucho na pánvi.
  • BAGETA má podstatně lepší střídku i chuť, navíc se prodává i v celozrnné verzi. Nebojte se na chlebíčky použít i jiné pečivo: chléb venezia, ciabattu...
  • NA KRÁJENÍ PEČIVA si pořiďte vroubkovaný nůž, ať už krájíte rovně, nebo šikmo. Jeden plátek jako druhý si můžete nakrájet na kráječích skoro v každém supermarketu 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/1

Apetit magazín

AD
Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus
  • Lidé a jídlo

Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus

České minerální vody jsou světovým unikátem. „V Česku je velmi bohatá paleta pramenů a bez nadsázky mohu říct, že se na našem území nachází snad všechny existující typy minerálních vod, což je s ohledem na velikost území skutečný unikát,“...