Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rozhovor s profíkem: Jak si prožívá léto a grilování Roman Staša

Roman Staša
ZDROJ: Avokádo
sdílet:

Vítěz soutěže MasterChef Česko si už několikrát ověřil, že Češi milují grilování a rádi ochutnají i něco netradičního. Nové recepty nyní vymýšlí ve spolupráci se značkou Avokádo a v rozhovoru pro Apetit radí, jak při grilování používat koření.

Grilování Romana Stašu baví a už třetím rokem ho v létě zařazuje do programu svého projektu #BEZADRESY, kdy jezdí za lidmi až k nim domů a tam jim uvaří.

Grilovací menu je hodně oblíbené, takže můžu spolehlivě říct, že jsme národem grilařů,“ říká Roman Staša.

Co vy sám grilujete nejraději?

Různá masa, která pak používám třeba do tacos, a poslední dobou jsem si oblíbil mořského vlka. To je podle mě spolu s lososem nejlepší ryba na úpravu na grilu.

Jaké koření nebo bylinky používáte?

Pro přípravu marinád používám sušené bylinky a jednodruhové koření. Vytvářím klasické varianty a zkouším i nové kombinace. Podle druhu masa preferuji i různé koření, kromě pepře je to nejčastěji tymián, rozmarýn, chilli, zázvor a citronová kůra. Čerstvé bylinky používám spíše k dochucení příloh anebo do salsy ke steakům a různým jídlům z mexické kuchyně.

Existuje nějaké obecné pravidlo, kdy bylinky nebo koření přidávat, na co dávat pozor a co hlídat?

Generální pravidlo asi neexistuje. Myslím, že všichni stejně jako já hledají ideální kombinaci a množství koření – a pro ně mám jednu velkou radu. Až se trefíte do té chuti, která vám bude vyhovovat, tak si tu kombinaci někam nezapomeňte napsat!

Jaké kombinace se vám osvědčily?

Výborně spolu fungují koření výrazných chutí s výraznými druhy masa, například rozmarýn k jehněčímu, hořčičné semínko nebo sušený česnek k vepřovému. Jemnější koření a bylinky jako tymián, bazalka a podobně zase perfektně ladí k rybám, zelenině nebo kuřecímu.

Jenže pak taky existuje spousta variant receptů, kdy si uděláte grilovaná křídla do asijského stylu, a to pak kuřecí dotáhnete zázvorem, chilli, česnekem, semínky koriandru a třeba badyánem. Takže nejlepší je kromě několika pravidel následovat vlastní fantazii a chutě. To je možná to, co nás Čechy na grilování tak moc baví. Improvizace a hledání té ideální kombinace.

Dělají lidé při grilování chyby? Čeho si nejvíce všímáte?

Upřímně si myslím, že se stejně jako celá gastronomie v Česku posunulo hodně dopředu i domácí grilování. Takové ty klasické chyby, kdy se dávalo maso na studený gril, se už myslím moc nevidí.

Když grilujete s lidmi, co jim nejčastěji radíte nebo doporučujete?

Rád lidem doporučuju, aby se vydali cestou elektrických nebo plynových grilů. Pokud totiž opravdu nestojíte u grilu v sezoně každý víkend, tak držet správnou teplotu na uhlí nebo dřevě je dost složité a pak bývá grilování víc o starosti než o radosti. Stejně tak si myslím, že by se lidé neměli bát zainvestovat do teplotních sond. Zvlášť když jsou ochotní koupit kvalitní maso, je přece jen škoda, aby například super stařený maso skončilo jako ‚žvejkavý‘ stejk.

A často doporučuju, že v současné době se už nemusejí bát kupovat si hotové kořenicí směsi na grilování, protože kvalita směsí už se přece jen výrazně posunula tím správným směrem. A ještě jedna velká rada: určitě udržujte gril v čistotě. Ať už se pustíte do vyčištění grilu po grilování anebo před dalším grilováním. Je to popravdě trošku otrava a taky si tuhle činnost moc neužívám, ale určitě by se na ni nemělo zapomínat.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopecká

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč