Do hodiny
Velmi snadné
Podtrhněte chuť masa či ryby dokonalou omáčkou z vína. Přinášíme vám inspiraci v podobě několika skvělých receptů. Jaké víno pro přípravu omáčky zvolit?
Vařit s vínem je zábava! Víno totiž není jen výtečným nápojem, ale dobře poslouží i k ochucování. Nejenže pokrmům dodáte vínem šmrnc (a v případě červeného i barvu), ale můžete ho u vaření také popíjet.
Omáčky z červeného vína nejvíc ladí k hovězímu a vepřovému masu. Vyzkoušejte náš recept na zcela jednoduchou, rychlou, ale velmi chutnou základní omáčku z másla, cibule, červeného vína a vývaru. Čím lepší víno použijete, tím víc si na omáčce pochutnáte.
Pokud si vaše chuťové buňky žádají něco trochu sofistikovanějšího, připravte vinnou omáčku s šalotkami, které k vínu skvěle pasují. Omáčka je ochucená balzamikovým octem a rozmarýnem. Hovězí steak tak s touto omáčkou posunete do nebeských výšin!
Hledáte dokonalou omáčku ke grilování? Připravte si BBQ omáčku s portským vínem a rozmarýnem. Využijete ji ke grilovanému masu, zelenině, bramborám, ale i do burgeru. Na letní gril párty se zkrátka neztratí!
Omáčka z bílého vína se hodí ke světlému drůbežímu masu, k rybám a mořským plodům ale i těstovinám. Jednou z těch nejznámějších je francouzská omáčka beurre blanc, kterou si zamilovali labužníci po celém světě. Její příprava chce už trochu kulinářské zručnosti, ale věříme, že podle našeho návodu ji bravurně zvládnete!
Při přípravě omáčky k rybě využijte rybího vývaru nebo výpeku a připravte jednoduchou a velmi chutnou vinnou omáčku, kterou na závěr zjemníte crème fraîche či tučnou zakysanou smetanou.
Ke kuřeti se skvěle hodí omáčka z vína, hořčice a smetany. Pokud víno vlijete do pánve, kde jste před tím pekli kuře, získá omáčka díky výpeku z kuřete ještě lepší chuť.
Pokud vaříte omáčku s vínem, je dobré víno hned na začátku redukovat, jinak řečeno svařit.