Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Víte, jak připravit beurre blanc?

beurre blanc
ZDROJ: Lou Stejskal
sdílet:

Pravda, vinné omáčky chtějí už trochu kulinářské zručnosti. Především, když mluvíme o beurre blanc. Na druhou stranu zapotřebí je jen trocha zručnosti a vykouzlíte skutečný kulinářský zážitek.

Omáčka beurre blanc vznikla do slova a do písmene nešťastnou náhodou.

  • Když francouzská kuchařka Clémence Lefeuvre z Nantes připravovala omáčku béarnaise ke štice, zapomněla do ní přidat vaječné žloutky a estragon. Tak vznikla beurre blanc, vinná omáčka, kterou si zamilovali labužníci po celém světě.
  • Z počátečního kulinářského nezdaru se stal velký úspěch, dokonce takový, že si Clémence otevřela vlastní restauraci La Chebuette nedaleko Nantes.

Jde o přesný poměr másla, vína a šalotky. Recept na ni zní jednoduše:

  • 250 ml bílého vína (nebo vinný ocet)
  • šťáva v půlky menšího citrónu 
  • 5 - 6 šalotek
  • 325 ml rybího vývaru
  • 225 studeného másla
  • pepř
  1. Najemno nasekanou šalotku zalijte vínem s citrónovou šťávou (případně pouze vinným octem), vývarem a pepřem. Nechte zredukovat zhruba na třetinu.
  2. Pak přidávejte po kouscích máslo, každý kousek důkladně a rychle rozmíchejte. Poslední kousek másla rozmíchejte jen jemně, aby nevznikla na omáčce pěna.
  3. Podávejte ihned.

Není to tak jednoduché, jak to vypadá...

Zdánlivě jednoduchý recept ale není jednoduchý ani trochu.

  • Je totiž důležité si pohlídat, aby omáčka nebyla příliš studená ani příliš horká.
  • Pokud se vám nepodaří do omáčky dokonale vmíchat máslo, může být hrudkovitá. Zachránit ji ale můžete trochou rybího vývaru.
  • Kámen úrazu nastává i při servírování omáčky. Musí se podávat skutečně ihned po dokončení, jinak se máslo od omáčky oddělí a nebude chutnat dobře, ani vypadat. I v této fázi se ale dá zachránit. Stačí ji znovu rozšlehat.

S čím chutná beurre blanc nejlépe?

Francouzi vědí, co je nejlepší, a proto jí doprovázejí grilované mořské plody a ryby, jako je candát nebo losos. Skvěle si na ní pochutnáte i s drůbežím masem.

Vyzkoušejte chutné recepty s beure blanc, které si zamilujete!

Treska na páře

Treska se k beurre blanc výtečně hodí. Křehké a jemné rybí maso ve spojení s bílým vínem zjemněným máslem vaše chuťové buňky vystřelí do nebes. A když je doplníte o rozinky, nestačí se chuťové buňky divit.

Ravioli se štikou

Štika je delikátní rybou, která se na menu restaurací ani domácností nevyskytuje příliš často. Rozhodně ale za vyzkoušení stojí.

Související články

Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Milujete italskou kuchyni a její přípravu? Naučíme vás vyrobit čerstvé domácí těstoviny jako od italské babičky. A přijdeme na kloub správné délce vaření u jednotlivých druhů těstovin pro nebeské italské „al dente“! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč