
Pravda, vinné omáčky chtějí už trochu kulinářské zručnosti. Především, když mluvíme o beurre blanc. Na druhou stranu zapotřebí je jen trocha zručnosti a vykouzlíte skutečný kulinářský zážitek.
Omáčka beurre blanc vznikla do slova a do písmene nešťastnou náhodou.
- Když francouzská kuchařka Clémence Lefeuvre z Nantes připravovala omáčku béarnaise ke štice, zapomněla do ní přidat vaječné žloutky a estragon. Tak vznikla beurre blanc, vinná omáčka, kterou si zamilovali labužníci po celém světě.
- Z počátečního kulinářského nezdaru se stal velký úspěch, dokonce takový, že si Clémence otevřela vlastní restauraci La Chebuette nedaleko Nantes.
Jde o přesný poměr másla, vína a šalotky. Recept na ni zní jednoduše:
- 250 ml bílého vína (nebo vinný ocet)
- šťáva v půlky menšího citrónu
- 5 - 6 šalotek
- 325 ml rybího vývaru
- 225 studeného másla
- pepř
- Najemno nasekanou šalotku zalijte vínem s citrónovou šťávou (případně pouze vinným octem), vývarem a pepřem. Nechte zredukovat zhruba na třetinu.
- Pak přidávejte po kouscích máslo, každý kousek důkladně a rychle rozmíchejte. Poslední kousek másla rozmíchejte jen jemně, aby nevznikla na omáčce pěna.
- Podávejte ihned.
Není to tak jednoduché, jak to vypadá...
Zdánlivě jednoduchý recept ale není jednoduchý ani trochu.
- Je totiž důležité si pohlídat, aby omáčka nebyla příliš studená ani příliš horká.
- Pokud se vám nepodaří do omáčky dokonale vmíchat máslo, může být hrudkovitá. Zachránit ji ale můžete trochou rybího vývaru.
- Kámen úrazu nastává i při servírování omáčky. Musí se podávat skutečně ihned po dokončení, jinak se máslo od omáčky oddělí a nebude chutnat dobře, ani vypadat. I v této fázi se ale dá zachránit. Stačí ji znovu rozšlehat.
S čím chutná beurre blanc nejlépe?
Francouzi vědí, co je nejlepší, a proto jí doprovázejí grilované mořské plody a ryby, jako je candát nebo losos. Skvěle si na ní pochutnáte i s drůbežím masem.
Vyzkoušejte chutné recepty s beure blanc, které si zamilujete!
Treska na páře
Treska se k beurre blanc výtečně hodí. Křehké a jemné rybí maso ve spojení s bílým vínem zjemněným máslem vaše chuťové buňky vystřelí do nebes. A když je doplníte o rozinky, nestačí se chuťové buňky divit.

Ravioli se štikou
Štika je delikátní rybou, která se na menu restaurací ani domácností nevyskytuje příliš často. Rozhodně ale za vyzkoušení stojí.
