BBQ omáčka s portským vínem a rozmarýnem

BBQ omáčka s portským vínem a rozmarýnem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 20 minut Velmi snadné Na 330 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 841 kcal
Bílkoviny 5 g
Cukr 60 g
Tuky 52 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V husté BBQ omáčce s logem Watch Burger je kromě portského vína (z hroznů vypěstovaných a zpracovaných v oblasti údolí portugalské řeky Douro) i rozmarýn, česnek a další skvělé ingredience, které z ní dělají ideální doplněk veškerých grilovaných mas, zeleniny, brambor, pečených křídel a burgerů. Tuhle omáčku ocení všichni milovníci letního grilování!

Suroviny

cibule 1 ks
střední, oloupaná
česnek 2 stroužek
oloupané
řepkový olej 50 ml
rajčatový protlak 80 g
2 ČL
uzená paprika mletá
třtinový cukr 1 PL
sůl 3 špetka
pepř mletý 3 špetka
čerstvě mletý
nové koření 3 kulička
podrcené v hmoždíři
rozmarýn 2 snítka
otrhané lístky, nadrobno
víno červené 150 ml
červené
worcesterská omáčka 1 PL

1 Cibuli a česnek nakrájejte na drobné kostičky. Opečte je na oleji, přidejte protlak a opět opékejte na pánvi. Přidejte mletou papriku, třtinový cukr, sůl, pepř, rozdrcené nové koření a pokrájený rozmarýn a zalijte portským vínem. Nakonec přidejte worcester, promíchejte a přiveďte k varu.

2 Omáčku nechte zredukovat na požadované množství a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Nechte odležet do druhého dne v lednici a pak podávejte například v burgeru podle receptu dole.

RECEPT NAVÍC
Burger s trhaným vepřovým masem, vídeňskou cibulkou a BBQ omáčkou: 1 velkou cibuli nakrájejte na tenká kolečka a obalte je v hladké mouce. Smažte dozlatova na rozpáleném olivovém oleji, pečlivě kontrolujte proces smažení, jde to rychle. Kroužky nechte osušit na papírové utěrce a pak jemně osolte. 500 g vepřové plece důkladně osolte, opepřete a potřete směsí dijonské hořčice, drceného česneku, mleté lahůdkové papriky a slunečnicového oleje. Zabalte do alobalu a pečte v troubě pozvolna 3 hodiny při teplotě 170°C. Potom sundejte alobal a maso pomocí dvou vidliček natrhejte na úzké proužky vláken, ty dejte do misky a bohatě zalijte BBQ omáčkou (viz recept výše). 4 malé máslové briošky sypané sezamem podélně rozřízněte napůl, opečte a naplňte trhaným masem s omáčkou a cibulkou. Ideálně párujte s jablečným moštem nebo s portským vínem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit