0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Treska na páře s květákem, rozinkami a beurre blanc

Treska na páře s květákem, rozinkami a beurre blanc

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3452 kcal
Bílkoviny 66 g
Sacharidy 463 g
Tuky 121 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lehká ryba ve spojení se sametovou omáčkou je pro oslavu svátku zamilovaných jako stvořená.

Suroviny

treska 300 g
150 g na porci
sůl mořská 100 g
hrubá
víno bílé 150 ml
šalotka 1 ks
nadrobno
pepř mletý 3 kuličky
tymián
odrhnuté lístky ze snítky
máslo 125 g
ztuhlé
kapary 1 PL
nasekané
kopr
trocha nasekaného čerstvého + na ozdobu
květák 60 g
růžiček, rozkrojených naplocho
máslo 1 PL
rozinky 6 ks
opláchnuté
smetana ke šlehání 1 PL
med
citronová štáva
sůl
pepř

1 Porce tresky dejte na talíř, zasypte je mořskou solí a po 20 minutách je opláchněte pod studenou tekoucí vodou.

2 Víno svařte se šalotkou, pepřem a tymiánem na pětinu původního objemu. Zmírněte teplotu a přilijte smetanu, krátce prohřejte a sundejte z plotny. Za stálého míchání přidejte studené máslo pokrájené na kostky a počkejte, dokud se směs nespojí. Nakonec omáčku přeceďte, přidejte kapary, kopr a dochuťte ji medem, citronem, solí a pepřem.

3 Tresku vařte v páře asi 6–8 minut.

4 Květákové růžičky opečte na másle, až získají zlatohnědou barvu. Nakonec k nim na pánev přihoďte rozinky, promíchejte a ve finále osolte a opepřete. Na nahřáté talíře rovnoměrně rozdělte orestované květákové růžičky, na ně posaďte tresku, přelijte ji máslovou omáčkou s koprem a kapary a na závěr jídlo dozdobte čerstvým koprem.

TIPY & TRIKY

  • Pokud vám syrový květák nedělá dobře a bojíte se, že by vám nesedl ani opečený (může například nadýmat), krátce ho před opékáním povařte.
  • Tresku kupte pokud možno čerstvou, zbavenou kůže. Před vařením zkontrolujte, jsou-li odstraněny všechny kosti a kůstky.
  • Do vody, nad kterou se vaří v páře treska, můžete hodit i bylinky (třeba tymián, krásně tresku ovoní). Vařit ji můžete i nad jemným vývarem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/2

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....

Obchod Apetit