Lehká ryba ve spojení se sametovou omáčkou je pro oslavu svátku zamilovaných jako stvořená.
Suroviny
1 Porce tresky dejte na talíř, zasypte je mořskou solí a po 20 minutách je opláchněte pod studenou tekoucí vodou.
2 Víno svařte se šalotkou, pepřem a tymiánem na pětinu původního objemu. Zmírněte teplotu a přilijte smetanu, krátce prohřejte a sundejte z plotny. Za stálého míchání přidejte studené máslo pokrájené na kostky a počkejte, dokud se směs nespojí. Nakonec omáčku přeceďte, přidejte kapary, kopr a dochuťte ji medem, citronem, solí a pepřem.
3 Tresku vařte v páře asi 6–8 minut.
4 Květákové růžičky opečte na másle, až získají zlatohnědou barvu. Nakonec k nim na pánev přihoďte rozinky, promíchejte a ve finále osolte a opepřete. Na nahřáté talíře rovnoměrně rozdělte orestované květákové růžičky, na ně posaďte tresku, přelijte ji máslovou omáčkou s koprem a kapary a na závěr jídlo dozdobte čerstvým koprem.
TIPY & TRIKY
- Pokud vám syrový květák nedělá dobře a bojíte se, že by vám nesedl ani opečený (může například nadýmat), krátce ho před opékáním povařte.
- Tresku kupte pokud možno čerstvou, zbavenou kůže. Před vařením zkontrolujte, jsou-li odstraněny všechny kosti a kůstky.
- Do vody, nad kterou se vaří v páře treska, můžete hodit i bylinky (třeba tymián, krásně tresku ovoní). Vařit ji můžete i nad jemným vývarem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Svádivé menu: Kombinace pro romantický valentýnský večer(3 recepty)
- Nechte placičky na jindy – květák 24x jinak(33 receptů)
- 30 receptů s mořskými i sladkovodními rybami(30 receptů)
- Valentýnské menu pro kuchaře začátečníky: Oslňte drahou polovičku večeří, po které vás bude milovat ještě víc!(22 receptů)
- 11 skvělých vinných omáček, které dodají masu i rybám šmrnc(11 receptů)