0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Treska na páře s květákem, rozinkami a beurre blanc

Treska na páře s květákem, rozinkami a beurre blanc

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3452 kcal
Bílkoviny 66 g
Sacharidy 463 g
Tuky 121 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lehká ryba ve spojení se sametovou omáčkou je pro oslavu svátku zamilovaných jako stvořená.

Suroviny

treska 300 g
150 g na porci
sůl mořská 100 g
hrubá
šalotka 1 ks
nadrobno
pepř mletý 3 kuličky
tymián
odrhnuté lístky ze snítky
máslo 125 g
ztuhlé
kapary 1 PL
nasekané
trocha nasekaného čerstvého + na ozdobu
růžiček, rozkrojených naplocho
máslo 1 PL
rozinky 6 ks
opláchnuté
citronová šťáva
sůl
pepř

1 Porce tresky dejte na talíř, zasypte je mořskou solí a po 20 minutách je opláchněte pod studenou tekoucí vodou.

2 Víno svařte se šalotkou, pepřem a tymiánem na pětinu původního objemu. Zmírněte teplotu a přilijte smetanu, krátce prohřejte a sundejte z plotny. Za stálého míchání přidejte studené máslo pokrájené na kostky a počkejte, dokud se směs nespojí. Nakonec omáčku přeceďte, přidejte kapary, kopr a dochuťte ji medem, citronem, solí a pepřem.

3 Tresku vařte v páře asi 6–8 minut.

4 Květákové růžičky opečte na másle, až získají zlatohnědou barvu. Nakonec k nim na pánev přihoďte rozinky, promíchejte a ve finále osolte a opepřete. Na nahřáté talíře rovnoměrně rozdělte orestované květákové růžičky, na ně posaďte tresku, přelijte ji máslovou omáčkou s koprem a kapary a na závěr jídlo dozdobte čerstvým koprem.

TIPY & TRIKY

  • Pokud vám syrový květák nedělá dobře a bojíte se, že by vám nesedl ani opečený (může například nadýmat), krátce ho před opékáním povařte.
  • Tresku kupte pokud možno čerstvou, zbavenou kůže. Před vařením zkontrolujte, jsou-li odstraněny všechny kosti a kůstky.
  • Do vody, nad kterou se vaří v páře treska, můžete hodit i bylinky (třeba tymián, krásně tresku ovoní). Vařit ji můžete i nad jemným vývarem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/2

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč