Přírodní úprava a rychlý pobyt na pánvi kaprovi vyloženě sluší. Doporučujeme vyzkoušet i jemnou omáčku a rozkošné pusinky!
Suroviny
Postup
Brambory na pusinky uvařte ve slupce, nechte je okapat a oloupejte. Troubu předehřejte na 200°C. Ještě teplé brambory rozšťouchejte. Osolte, opepřete a ochuťte strouhaným muškátovým oříškem. Přidejte máslo a vyšlehejte dohladka. Pak kaši sejměte ze sporáku a zapracujte do ní vejce a žloutky. Směs dejte do sáčku se špičkou ve tvaru hvězdičky a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte pusinky. Pečte je asi 15 minut dozlatova.
Kapra osolte, posypte tymiánem a na směsi rozehřátého másla s olejem ho opékejte na pánvi spolu s celým stroužkem česneku na ovonění. Už opečené porce ryby uchovejte horké (např. zakryté v teplé troubě).
Na omáčku svařte víno s octem a šalotkou na třetinu. Opepřete a sceďte. V misce prošlehejte žloutky a pramínkem do nich zašlehejte horkou octovou tekutinu. Přidejte tymián a míchejte nad horkou vodní lázní do zhoustnutí. Zašlehejte rozpuštěné máslo a podávejte s kaprem a bramborovými pusinkami, doplněné citronem a ozdobené rukolou.
NĚCO NAVÍC
Vinnou omáčku můžete místo tymiánu ochutit 1 lžící čerstvého estragonu a získáte tak klasickou béarnskou. Bramborové pusinky nastříkejte na plech klidně hodinu předem a pak je vložte do trouby ve stejné chvíli, kdy jdete opékat kapra.