Kapr s bramborovými pusinkami a vinnou omáčkou

Kapr s bramborovými pusinkami a vinnou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.2 ()
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4985 kcal
Bílkoviny 159 g
Cukr 229 g
Tuky 354 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Přírodní úprava a rychlý pobyt na pánvi kaprovi vyloženě sluší. Doporučujeme vyzkoušet i jemnou omáčku a rozkošné pusinky!

Suroviny

kapr 1 ks
cca 2 kg, zpracovaný na filety bez kůže
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
tymián 3 snítka
lístky, odrhnuté
olivový olej 2 PL
česnek 1 stroužek
rukola 1 hrst
na ozdobení
citron 0.5 ks
k podávání
Na omáčku
víno bílé 200 ml
vinný ocet bílý 100 ml
bílý
šalotka 1 ks
najemno
žloutek 4 ks
tymián 1 ČL
lístky
máslo 100 g
Na pusinky
brambory 1 kg
středně velké
máslo 80 g
muškátový oříšek 1 špetka
vejce 2 ks
vejce 2 ks
žloutky

1 Brambory na pusinky uvařte ve slupce, nechte je okapat a oloupejte. Troubu předehřejte na 200°C. Ještě teplé brambory rozšťouchejte. Osolte, opepřete a ochuťte strouhaným muškátovým oříškem. Přidejte máslo a vyšlehejte dohladka. Pak kaši sejměte ze sporáku a zapracujte do ní vejce a žloutky. Směs dejte do sáčku se špičkou ve tvaru hvězdičky a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte pusinky. Pečte je asi 15 minut dozlatova. 

2 Kapra osolte, posypte tymiánem a na směsi rozehřátého másla s olejem ho opékejte na pánvi spolu s celým stroužkem česneku na ovonění. Už opečené porce ryby uchovejte horké (např. zakryté v teplé troubě).

3 Na omáčku svařte víno s octem a šalotkou na třetinu. Opepřete a sceďte. V misce prošlehejte žloutky a pramínkem do nich zašlehejte horkou octovou tekutinu. Přidejte tymián a míchejte nad horkou vodní lázní do zhoustnutí. Zašlehejte rozpuštěné máslo a podávejte s kaprem a bramborovými pusinkami, doplněné citronem a ozdobené rukolou.

NĚCO NAVÍC

Vinnou omáčku můžete místo tymiánu ochutit 1 lžící čerstvého estragonu a získáte tak klasickou béarnskou. Bramborové pusinky nastříkejte na plech klidně hodinu předem a pak je vložte do trouby ve stejné chvíli, kdy jdete opékat kapra.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...
  • Tipy redakce

7 nej piknikových vychytávek aneb Bez košíku na piknik nelez

Také už se nemůžete dočkat Apetit pikniku? V naší redakci jdou přípravy do finále. Pojďte si s námi ukrátit dlouhou chvíli a naplánujte si, co všechno si letos vezmete na piknik (i co si z něj odnesete). Takhle vám čekání uběhne rychleji a...
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale do mouky se vám nechce? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...

Obchod Apetit