0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kapr s bramborovými pusinkami a vinnou omáčkou

Kapr s bramborovými pusinkami a vinnou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kapr s bramborovými pusinkami a vinnou omáčkou

3.7 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5419 kcal
Bílkoviny 169 g
Sacharidy 235 g
Tuky 393 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přírodní úprava a rychlý pobyt na pánvi kaprovi vyloženě sluší. Doporučujeme vyzkoušet i jemnou omáčku a rozkošné pusinky!

Suroviny

kapr 1 ks
cca 2 kg, zpracovaný na filety bez kůže
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
tymián 3 snítky
lístky odrhnuté
olivový olej 2 PL
česnek 1 stroužek
rukola 1 hrst
na ozdobení
citron 2 ks
rozpůlené, k podávání
Na omáčku
víno bílé 200 ml
vinný ocet bílý 100 ml
šalotka 1 ks
najemno
žloutek 4 ks
tymián 1 ČL
lístky
máslo 100 g
Na pusinky
brambory 1 kg
středně velké
máslo 80 g
muškátový oříšek 1 špetka
vejce 2 ks
žloutek 2 ks

1 Brambory na pusinky uvařte ve slupce, nechte je okapat a oloupejte. Troubu předehřejte na 200°C. Ještě teplé brambory rozšťouchejte. Osolte, opepřete a ochuťte strouhaným muškátovým oříškem. Přidejte máslo a vyšlehejte dohladka. Pak kaši sejměte ze sporáku a zapracujte do ní vejce a žloutky. Směs dejte do sáčku se špičkou ve tvaru hvězdičky a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte pusinky. Pečte je asi 15 minut dozlatova. 

2 Kapra osolte, posypte tymiánem a na směsi rozehřátého másla s olejem ho opékejte na pánvi spolu s celým stroužkem česneku na ovonění. Už opečené porce ryby uchovejte horké (např. zakryté v teplé troubě).

3 Na omáčku svařte víno s octem a šalotkou na třetinu. Opepřete a sceďte. V misce prošlehejte žloutky a pramínkem do nich zašlehejte horkou octovou tekutinu. Přidejte tymián a míchejte nad horkou vodní lázní do zhoustnutí. Zašlehejte rozpuštěné máslo a podávejte s kaprem a bramborovými pusinkami, doplněné citronem a ozdobené rukolou.

NĚCO NAVÍC
Vinnou omáčku můžete místo tymiánu ochutit 1 lžící čerstvého estragonu a získáte tak klasickou béarnskou. Bramborové pusinky nastříkejte na plech klidně hodinu předem a pak je vložte do trouby ve stejné chvíli, kdy jdete opékat kapra.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit