Čočková polévka s křupavým pastinákem

Čočková polévka s křupavým pastinákem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (32)
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1382 kcal
Bílkoviny 70 g
Cukr 216 g
Tuky 18 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik
Ideální polévka k večeři, ale potěší i jako bezmasý lehký oběd.

Suroviny

slunečnicový olej 1 PL
+ 1 lžička
cibule 2 ks
nasekaná
čočka 200 g
červená, loupaná, přebraná, propláchnutá
kari koření 1 ČL
rajčata 400 g
konzerva sekaných
vývar zeleninový 850 ml
horký
pastinák 2 ks
(nebo viz něco navíc)
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

Rozpalte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. V hrnci nebo větším rendlíku zahřejte lžíci oleje, vsypte nasekanou cibuli a opečte ji, aby se mírně zabarvila, zabere to asi dvě minuty. Vmíchejte čočku a kari koření, vlijte rajčata i horký zeleninový vývar. Přiveďte k varu, zakryjte poklicí a deset až dvanáct minut duste.

Mezitím očistěte pastináky a nakrájejte je na dlouhé tenké plátky – dobře to půjde například škrabkou na brambory nebo plátkovačem na struhadle. Na plechu či v pekáčku vyloženém pečicím papírem je smíchejte se lžičkou oleje. Pečte v rozpálené troubě dokřupava, zhruba deset minut.

Zhoustlou polévku ochutnejte, případně osolte a opepřete, a rozdělte do čtyř misek. Navrch položte dokřupava upečené plátky pastináku. Máte-li chuť, jezte s chlebovými plackami.

NĚCO NAVÍC: Nasekejte 2 rajčata a vsypte je do mísy s trochou soli a mleté papriky. Vmíchejte 250 g bílého jogurtu, chcete-li, nízkotučného, a posypte hrstí hrubě nasekaných koriandrových lístků. Při podávání dejte ochucený jogurt neboli raitu na stůl a nechte stolovníky, aby si nabrali svůj díl.


Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit