0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čočková polévka s křupavým pastinákem

Čočková polévka s křupavým pastinákem

4.3 / 5. Počet hodnocení: 34
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1390 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 216 g
Tuky 18 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ideální polévka k večeři, ale potěší i jako bezmasý lehký oběd.

Suroviny

slunečnicový olej 1 PL
+ 1 lžička
cibule 2 ks
nasekané
čočka 200 g
červená, loupaná, přebraná, propláchnutá
kari koření 1 ČL
konzervovaná rajčata 400 g
sekaná
vývar zeleninový 850 ml
horký
pastinák 2 ks
(nebo viz něco navíc)
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

1 Rozpalte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. V hrnci nebo větším rendlíku zahřejte lžíci oleje, vsypte nasekanou cibuli a opečte ji, aby se mírně zabarvila, zabere to asi dvě minuty. Vmíchejte čočku a kari koření, vlijte rajčata i horký zeleninový vývar. Přiveďte k varu, zakryjte poklicí a deset až dvanáct minut duste.

2 Mezitím očistěte pastináky a nakrájejte je na dlouhé tenké plátky – dobře to půjde například škrabkou na brambory nebo plátkovačem na struhadle. Na plechu či v pekáčku vyloženém pečicím papírem je smíchejte se lžičkou oleje. Pečte v rozpálené troubě dokřupava, zhruba deset minut.

3 Zhoustlou polévku ochutnejte, případně osolte a opepřete, a rozdělte do čtyř misek. Navrch položte dokřupava upečené plátky pastináku. Máte-li chuť, jezte s chlebovými plackami.

NĚCO NAVÍC: Nasekejte 2 rajčata a vsypte je do mísy s trochou soli a mleté papriky. Vmíchejte 250 g bílého jogurtu, chcete-li, nízkotučného, a posypte hrstí hrubě nasekaných koriandrových lístků. Při podávání dejte ochucený jogurt neboli raitu na stůl a nechte stolovníky, aby si nabrali svůj díl.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/4

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit