Čočková polévka s křupavým pastinákem

Čočková polévka s křupavým pastinákem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (33)
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1382 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 216 g
Tuky 18 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Ideální polévka k večeři, ale potěší i jako bezmasý lehký oběd.

Suroviny

slunečnicový olej 1 PL
+ 1 lžička
cibule 2 ks
nasekaná
čočka 200 g
červená, loupaná, přebraná, propláchnutá
kari koření 1 ČL
rajčata 400 g
konzerva sekaných
vývar zeleninový 850 ml
horký
pastinák 2 ks
(nebo viz něco navíc)
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

Rozpalte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. V hrnci nebo větším rendlíku zahřejte lžíci oleje, vsypte nasekanou cibuli a opečte ji, aby se mírně zabarvila, zabere to asi dvě minuty. Vmíchejte čočku a kari koření, vlijte rajčata i horký zeleninový vývar. Přiveďte k varu, zakryjte poklicí a deset až dvanáct minut duste.

Mezitím očistěte pastináky a nakrájejte je na dlouhé tenké plátky – dobře to půjde například škrabkou na brambory nebo plátkovačem na struhadle. Na plechu či v pekáčku vyloženém pečicím papírem je smíchejte se lžičkou oleje. Pečte v rozpálené troubě dokřupava, zhruba deset minut.

Zhoustlou polévku ochutnejte, případně osolte a opepřete, a rozdělte do čtyř misek. Navrch položte dokřupava upečené plátky pastináku. Máte-li chuť, jezte s chlebovými plackami.

NĚCO NAVÍC: Nasekejte 2 rajčata a vsypte je do mísy s trochou soli a mleté papriky. Vmíchejte 250 g bílého jogurtu, chcete-li, nízkotučného, a posypte hrstí hrubě nasekaných koriandrových lístků. Při podávání dejte ochucený jogurt neboli raitu na stůl a nechte stolovníky, aby si nabrali svůj díl.


Apetit magazín

4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...
Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu
  • Zdraví a výživa

Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu

Proč by pokrmy měly zářit barvami co nejvíce ? Mluvíme o přírodních barvách a barvivech, které se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině, luštěninách, semenech, bylinách. Pojďme se podívat, jak barevné spektrum ovlivňuje nejen náš...
Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne
  • Koktejl

Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne

Francouzské město Saint-Tropez je u nás proslulé především díky partě pomatených četníků a jako součást proslulého Azurového pobřeží. Jenže ještě dřív než filmová komedie a jachty milionářů proslavil přímořské městečko dezert Tarte...

Obchod Apetit