Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čočkový salát můžete připravit pokaždé jinak a vždycky bude dokonalý

Čočkový salát můžete připravit pokaždé jinak a vždycky bude dokonalý
ZDROJ: ImageProfessionals

Víte, co je na čočkovém salátu nejlepší? Že na něm nemůžete nic zkazit – snad vyjma toho, že rozvaříte čočku. Použít můžete jakoukoli: obyčejnou hnědou, zelenou, černou nebo červenou. Hodí se do krabičky k obědu, na piknik i na zahradní party. Nedojedené zbytky poslouží druhý den k večeři i svačině, uleželý salát je totiž nejlahodnější!

Připravit!

  • PŘEBÍRÁNÍ čočky, ale i dalších luštěnin, rýže apod., vám může bez nadsázky zachránit zuby. Čočku nasypte na čistou pracovní plochu, na plech nebo stůl, rozhrňte a vyberte všechny kamínky, smetí, zkažená nebo cizorodá semena.
  • PROPLACHOVÁNÍ vyplaví jemný prach a drobné nečistoty.
  • SLUPKY Pokud si potrpíte na estetiku, odstraňte při přebírání i všechny opadané slupky. Ty, které se uvolní během vaření, vybírejte děrovanou lžící. Tou můžete odebírat i pěnu, která při vaření luštěnin vzniká.

Pozor!

  • NAMÁČENÍ luštěnin napomáhá lepší stravitelnosti a zkracuje dobu vaření. Čočce sice stačí dvě až čtyři hodiny, ale pokud se z nějakého důvodu k vaření nedostanete ještě ten den, nechte ji klidně namočenou i přes noc. Pak ji v cedníku důkladně propláchněte. Luštěniny namáčejte do studené vody a misku s nimi nechte stát v chladu.
  • STÁŘÍ. Bohužel není obvyklé, aby výrobci uváděli na obalech rok sklizně. Ačkoli luštěniny patří při skladování v suchu a temnu mezi velmi trvanlivé potraviny, nejlepší jsou přece jen první rok po sklizni. Dívejte se tedy po čočce s co nejdelší dobou trvanlivosti.
  • PŘEDVAŘENÁ. Pokud neoplýváte časem, zkuste naše recepty nejdřív s předvařenou čočkou; dá se běžně koupit. Dobu varu upravte podle návodu na obalu.

Co se vždy hodí do salátu?

O luštěninách se obecně traduje, že obsahují hodně bílkovin. To je pravda jen částečně. Relativně vysoký podíl bílkovin totiž mají luštěniny suché či syrové. Proto je dobré k čočce přidat suroviny bohaté na bílkoviny jako je vejce v různých podobách, maso, uzeninu, sýr nebo tofu či tempeh

Salát z čočky unese každou zeleninu, čerstvou, pečenou i sterilovanou nebo kvašenou. Skvělá je cibule, mrkev, okurky, paprika nebo třeba pečená dýně nebo cuketa. 

Čočkovému salátu sluší kyselá zálivka, použít můžete běžnou vinaigrette, majonézový dresink, olivový (či jiný) olej a citron nebo třeba jen lák z okurek.

  • Když luštěniny uvaříte, poměr živin v nich se významně změní. Škrob v luštěninách způsobí jejich navaření, tím se v nich zvýší podíl vody a obsah bílkovin na 100 gramů je tak o dost nižší. 
  • Pokud chcete, aby čočkový salát vydržel do dalšího dne, volte raději takovou, která rychle nevadne, nepouští vodu nebo se nekazí. 
  • Salát z luštěnin bývá poměrně savý, proto se množství zálivky nemusíte obávat a nijak s ní šetřit. 

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč