Čočkový salát můžete připravit pokaždé jinak a vždycky bude dokonalý
Víte, co je na čočkovém salátu nejlepší? Že na něm nemůžete nic zkazit – snad vyjma toho, že rozvaříte čočku. Použít můžete jakoukoli: obyčejnou hnědou, zelenou, černou nebo červenou. Hodí se do krabičky k obědu, na piknik i na zahradní party. Nedojedené zbytky poslouží druhý den k večeři i svačině, uleželý salát je totiž nejlahodnější!
Připravit!
- PŘEBÍRÁNÍ čočky, ale i dalších luštěnin, rýže apod., vám může bez nadsázky zachránit zuby. Čočku nasypte na čistou pracovní plochu, na plech nebo stůl, rozhrňte a vyberte všechny kamínky, smetí, zkažená nebo cizorodá semena.
- PROPLACHOVÁNÍ vyplaví jemný prach a drobné nečistoty.
- SLUPKY Pokud si potrpíte na estetiku, odstraňte při přebírání i všechny opadané slupky. Ty, které se uvolní během vaření, vybírejte děrovanou lžící. Tou můžete odebírat i pěnu, která při vaření luštěnin vzniká.
Pozor!
- NAMÁČENÍ luštěnin napomáhá lepší stravitelnosti a zkracuje dobu vaření. Čočce sice stačí dvě až čtyři hodiny, ale pokud se z nějakého důvodu k vaření nedostanete ještě ten den, nechte ji klidně namočenou i přes noc. Pak ji v cedníku důkladně propláchněte. Luštěniny namáčejte do studené vody a misku s nimi nechte stát v chladu.
- STÁŘÍ. Bohužel není obvyklé, aby výrobci uváděli na obalech rok sklizně. Ačkoli luštěniny patří při skladování v suchu a temnu mezi velmi trvanlivé potraviny, nejlepší jsou přece jen první rok po sklizni. Dívejte se tedy po čočce s co nejdelší dobou trvanlivosti.
- PŘEDVAŘENÁ. Pokud neoplýváte časem, zkuste naše recepty nejdřív s předvařenou čočkou; dá se běžně koupit. Dobu varu upravte podle návodu na obalu.
Co se vždy hodí do salátu?
O luštěninách se obecně traduje, že obsahují hodně bílkovin. To je pravda jen částečně. Relativně vysoký podíl bílkovin totiž mají luštěniny suché či syrové. Proto je dobré k čočce přidat suroviny bohaté na bílkoviny jako je vejce v různých podobách, maso, uzeninu, sýr nebo tofu či tempeh.
Salát z čočky unese každou zeleninu, čerstvou, pečenou i sterilovanou nebo kvašenou. Skvělá je cibule, mrkev, okurky, paprika nebo třeba pečená dýně nebo cuketa.
Čočkovému salátu sluší kyselá zálivka, použít můžete běžnou vinaigrette, majonézový dresink, olivový (či jiný) olej a citron nebo třeba jen lák z okurek.
- Když luštěniny uvaříte, poměr živin v nich se významně změní. Škrob v luštěninách způsobí jejich navaření, tím se v nich zvýší podíl vody a obsah bílkovin na 100 gramů je tak o dost nižší.
- Pokud chcete, aby čočkový salát vydržel do dalšího dne, volte raději takovou, která rychle nevadne, nepouští vodu nebo se nekazí.
- Salát z luštěnin bývá poměrně savý, proto se množství zálivky nemusíte obávat a nijak s ní šetřit.
Zdroj: Apetit