Čočkový salát je chalupářská klasika, která snese sice řadu různých obměn. My ji ozvláštnili fenyklem, a navrch jsme přidali kozí sýr.
Suroviny
Postup
Čočku namočte na 2 hodiny do studené vody. Slijte ji, vsypte do hrnce. Přilijte vývar nebo vodu, přidejte bylinky a vařte, dokud není čočka měkká (trvá to 15 minut, pokud nenamáčíte, pak počítejte 20–25 minut), ale stále uvnitř pevná na skus. Přebytečnou tekutinu slijte, čočku osolte, opepřete, a vmíchejte do ní ocet.
Šalotku oloupejte a nasekejte nadrobno, mrkev a bulvový celer oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky, stejně tak na drobné kostičky nakrájejte také papriku. Na pánvi rozehřejte trošku olivového oleje a opečte na něm dosklovita šalotku, přidejte celer a mrkev a restujte dozlatova. Pak přidejte řapíkatý celer nakrájený nadrobno a papriku a opečte už jen krátce na skus.
Opečenou zeleninu smíchejte s čočkou a zbývajícím olejem. Do mísy přidejte nasekanou petrželku a najemno nakrouhaný fenykl. Podle chuti dokyselte citronovou šťávou, uložte do lednice a nechte nejméně hodinu rozležet a vychladit. Před podáváním nadrobte na čočkový salát kozí sýr.