0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čočkový salát s pečenou cibulí a ricottou

Čočkový salát s pečenou cibulí a ricottou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čočkový salát s pečenou cibulí a ricottou

5 / 5. Počet hodnocení: 7
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 - 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2501 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 167 g
Tuky 126 g
Vláknina 73 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Podle tradic by se čočka měla jíst první den v roce. Ovšem tenhle salát si budete s chutí připravovat daleko častěji než pouze jednou ročně. 

Suroviny

cibule červená 2 ks
oloupané a nakrájené na klínky
olivový olej 2 PL
vinný ocet červený 60 ml
tymián 2 PL
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
čočka zelená 300 g
drobná
hlíva 2 ks
hlíva královská nebo žampiony nakrájená na tenoučké plátky
ricotta 60 g
rozdrobená + další k podávání
Na zálivku
olivový olej extra panenský 80 ml
vinný ocet červený 60 ml
bylinky 1 hrst
míchané – petrželka, máta, bazalka
ančovičky (konzerva) 1 ks
sardelové filátko nasekané najemno
kapary 1 PL
nasekané
rozmarýn 0.5 PL
čerstvý nasekaný
tymián 0.5 PL
čerstvý nasekaný
česnek 0.5 stroužku
nakrájený nadrobno
hořčice dijonská 0.5 ČL

1 Troubu předehřejte na 180°C. Na středním plameni rozpalte grilovací pánev. Klínky cibule pokapejte olivovým olejem a opékejte 4–5 minut po každé straně. Přendejte do pekáčku, pokapejte vinným octem, posypte tymiá- nem, osolte a opepřete. Pečte 20–25 minut, vyjměte a odložte.

2 Mezitím vařte čočku ve větším množství vroucí vody 15–18 minut doměkka. Sceďte, nechte dobře okapat a rozprostřete na plech, aby vychladla. Prošlehejte přísady na zálivku, osolte a opepřete.

3 Smíchejte čočku, pečenou cibuli, tenké houbové plátky a ricottu. Přidejte zálivku a znovu promíchejte, případně dosolte. Podávejte posypané další rozdrobenou ricottou.

NĚCO NAVÍC
Hlívu královskou (správněji nazývanou hlíva máčková) koupíte u asijských zelinářů. Pokud použijete žampiony, oloupejte je. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/1

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit