Podle tradic by se čočka měla jíst první den v roce. Ovšem tenhle salát si budete s chutí připravovat daleko častěji než pouze jednou ročně.
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 180°C. Na středním plameni rozpalte grilovací pánev. Klínky cibule pokapejte olivovým olejem a opékejte 4–5 minut po každé straně. Přendejte do pekáčku, pokapejte vinným octem, posypte tymiá- nem, osolte a opepřete. Pečte 20–25 minut, vyjměte a odložte.
2 Mezitím vařte čočku ve větším množství vroucí vody 15–18 minut doměkka. Sceďte, nechte dobře okapat a rozprostřete na plech, aby vychladla. Prošlehejte přísady na zálivku, osolte a opepřete.
3 Smíchejte čočku, pečenou cibuli, tenké houbové plátky a ricottu. Přidejte zálivku a znovu promíchejte, případně dosolte. Podávejte posypané další rozdrobenou ricottou.
NĚCO NAVÍC
Hlívu královskou (správněji nazývanou hlíva máčková) koupíte u asijských zelinářů. Pokud použijete žampiony, oloupejte je.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Novoroční hostina(4 recepty)
- Luštěninové saláty 30x jinak(30 receptů)
- 30 vydatných a teplých podzimních salátů, které vás zahřejí(30 receptů)