Čočkový salát s pečenou cibulí a ricottou

Čočkový salát s pečenou cibulí a ricottou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 - 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2248 kcal
Bílkoviny 93 g
Cukr 162 g
Tuky 115 g
Vláknina 69 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Podle tradic by se čočka měla jíst první den v roce. Ovšem tenhle salát si budete s chutí připravovat daleko častěji než pouze jednou ročně. 

Suroviny

cibule červená 2 ks
oloupaná a nakrájená na klínky
olivový olej 2 PL
vinný ocet červený 60 ml
tymián 2 PL
sůl a pepř
čočka zelená 300 g
drobná
2 ks
hlíva královská nebo žampiony nakrájená na tenoučké plátky
ricotta 60 g
Na zálivku
olivový olej bazalkový 80 ml
vinný ocet červený 60 ml
bylinky hrst
petrželka, máta, bazalka, míchané
1 ks
sardelové filátko nasekané najemno
kapary 1 PL
nasekané
tymián 1 PL
čerstvý nasekaný
rozmarýn 1 PL
čerstvý nasekaný
česnek 1 stroužku
nakrájený nadrobno
hořčice dijonská 1 ČL

1 Troubu předehřejte na 180°C. Na středním plameni rozpalte grilovací pánev. Klínky cibule pokapejte olivovým olejem a opékejte 4–5 minut po každé straně. Přendejte do pekáčku, pokapejte vinným octem, posypte tymiá- nem, osolte a opepřete. Pečte 20–25 minut, vyjměte a odložte.

2 Mezitím vařte čočku ve větším množství vroucí vody 15–18 minut doměkka. Sceďte, nechte dobře okapat a rozprostřete na plech, aby vychladla. Prošlehejte přísady na zálivku, osolte a opepřete.

3 Smíchejte čočku, pečenou cibuli, tenké houbové plátky a ricottu. Přidejte zálivku a znovu promíchejte, případně dosolte. Podávejte posypané další rozdrobenou ricottou.

 

NĚCO NAVÍC

Hlívu královskou (správněji nazývanou hlíva máčková) koupíte u asijských zelinářů. Pokud použijete žampiony, oloupejte je. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit