Čočkový salát s pečenou cibulí a ricottou

Čočkový salát s pečenou cibulí a ricottou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 - 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2248 kcal
Bílkoviny 93 g
Sacharidy 162 g
Tuky 115 g
Vláknina 69 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Podle tradic by se čočka měla jíst první den v roce. Ovšem tenhle salát si budete s chutí připravovat daleko častěji než pouze jednou ročně. 

Suroviny

cibule červená 2 ks
oloupaná a nakrájená na klínky
olivový olej 2 PL
vinný ocet červený 60 ml
tymián 2 PL
sůl a pepř
čočka zelená 300 g
drobná
2 ks
hlíva královská nebo žampiony nakrájená na tenoučké plátky
ricotta 60 g
Na zálivku
olivový olej bazalkový 80 ml
vinný ocet červený 60 ml
bylinky hrst
petrželka, máta, bazalka, míchané
1 ks
sardelové filátko nasekané najemno
kapary 1 PL
nasekané
tymián 1 PL
čerstvý nasekaný
rozmarýn 1 PL
čerstvý nasekaný
česnek 1 stroužku
nakrájený nadrobno
hořčice dijonská 1 ČL

1 Troubu předehřejte na 180°C. Na středním plameni rozpalte grilovací pánev. Klínky cibule pokapejte olivovým olejem a opékejte 4–5 minut po každé straně. Přendejte do pekáčku, pokapejte vinným octem, posypte tymiá- nem, osolte a opepřete. Pečte 20–25 minut, vyjměte a odložte.

2 Mezitím vařte čočku ve větším množství vroucí vody 15–18 minut doměkka. Sceďte, nechte dobře okapat a rozprostřete na plech, aby vychladla. Prošlehejte přísady na zálivku, osolte a opepřete.

3 Smíchejte čočku, pečenou cibuli, tenké houbové plátky a ricottu. Přidejte zálivku a znovu promíchejte, případně dosolte. Podávejte posypané další rozdrobenou ricottou.

 

NĚCO NAVÍC

Hlívu královskou (správněji nazývanou hlíva máčková) koupíte u asijských zelinářů. Pokud použijete žampiony, oloupejte je. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/1

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit