0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Brambory gratinované čtyřmi druhy sýrů

Brambory gratinované čtyřmi druhy sýrů

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4408 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 474 g
Tuky 228 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zapečenými bramby se sýrem nejenže nikdy nemůžete nic pokazit, ale za takovou večeři na vás budou všichni dlouho vzpomínat. Spojení smetany, sýra a brambor je totiž geniální a prověřené tisíci receptů. Podávat je můžete jako přílohu i jako hlavní chod!

Suroviny

máslo
trocha
česnek 2 stroužky
nadrobno
sýr ementál 60 g
nahrubo
raclette 60 g
nebo comté, strouhaný
brambory 900 g
moučné (varný typ C), na tenké plátky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
smetana ke šlehání 500 ml
muškátový oříšek 0.25 ČL
strouhaný
bobkový list 4 ks
parmazán 30 g
najemno

1 Umístěte rošt do spodní třetiny trouby a předehřejte ji na 180 °C. V míse promíchejte ementál a raclette nebo comté. Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžičky másla s česnekem.

2 Přidejte polovinu brambor, rozprostřete je, posypte 3/4 lžičky soli, opepřete, poklaďte lžící másla, posypte polovinou sýrové směsi a rozložte na to zbytek brambor. Posypte 3/4 lžičky soli a opepřete. Zalijte smetanou, přidejte muškátový oříšek a bobkový list, přiveďte k varu a vařte 3 minuty.

3 Vymažte zapékací mísu 1 lžící másla a rozložte do ní brambory. (Pokud máte pánev vhodnou do trouby, brambory pečte rovnou v ní.)

4 Posypte parmazánem a zbylou polovinou sýrové směsi. Pečte doměkka a dozlatova asi 50 minut. Před podáváním nechte 5 minut odpočinout; bobkový list odstraňte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/1

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit