Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Brambory gratinované čtyřmi druhy sýrů
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4408 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 474 g
Tuky 228 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zapečenými bramby se sýrem nejenže nikdy nemůžete nic pokazit, ale za takovou večeři na vás budou všichni dlouho vzpomínat. Spojení smetany, sýra a brambor je totiž geniální a prověřené tisíci receptů. Podávat je můžete jako přílohu i jako hlavní chod!

Suroviny

trocha
česnek 2 stroužky
nadrobno
nahrubo
nebo comté, strouhaný
moučné (varný typ C), na tenké plátky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
strouhaný
najemno

Postup

1

Umístěte rošt do spodní třetiny trouby a předehřejte ji na 180 °C. V míse promíchejte ementál a raclette nebo comté. Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžičky másla s česnekem.

2

Přidejte polovinu brambor, rozprostřete je, posypte 3/4 lžičky soli, opepřete, poklaďte lžící másla, posypte polovinou sýrové směsi a rozložte na to zbytek brambor. Posypte 3/4 lžičky soli a opepřete. Zalijte smetanou, přidejte muškátový oříšek a bobkový list, přiveďte k varu a vařte 3 minuty.

3

Vymažte zapékací mísu 1 lžící másla a rozložte do ní brambory. (Pokud máte pánev vhodnou do trouby, brambory pečte rovnou v ní.)

4

Posypte parmazánem a zbylou polovinou sýrové směsi. Pečte doměkka a dozlatova asi 50 minut. Před podáváním nechte 5 minut odpočinout; bobkový list odstraňte.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/1

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...