Brambory gratinované čtyřmi druhy sýrů

Brambory gratinované čtyřmi druhy sýrů

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4202 kcal
Bílkoviny 90 g
Cukr 474 g
Tuky 211 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Sýrové brambory

Suroviny

máslo
stačí trocha
česnek 2 stroužky
nadrobno
ementál 60 g
nahrubo nastrouhaný
60 g
sýr raclette nebo comté, strouhaný
brambory 900 g
moučné (varný typ C), na tenké plátky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
smetana ke šlehání 500 ml
muškátový oříšek 0.25 ČL
strouhaný
bobkový list 4 ks
čerstvé
parmazán 30 g
najemno strouhaný
1 Umístěte rošt do spodní třetiny trouby a předehřejte ji na 180 °C. V míse promíchejte ementál a raclette nebo comté. Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžičky másla s česnekem.

2

Přidejte polovinu brambor, rozprostřete je, posypte 3/4 lžičky soli, opepřete, poklaďte lžící másla, posypte polovinou sýrové směsi a rozložte na to zbytek brambor. Posypte 3/4 lžičky soli a opepřete. Zalijte smetanou, přidejte muškátový oříšek a bobkový list, přiveďte k varu a vařte 3 minuty.

3 Vymažte zapékací mísu 1 lžící másla a rozložte do ní brambory. (Pokud máte pánev vhodnou do trouby, brambory pečte rovnou v ní.)

4

Posypte parmazánem a zbylou polovinou sýrové směsi. Pečte doměkka a dozlatova asi 50 minut. Před podáváním nechte 5 minut odpočinout; bobkový list odstraňte.

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit