Brambory gratinované čtyřmi druhy sýrů

Brambory gratinované čtyřmi druhy sýrů

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4202 kcal
Bílkoviny 90 g
Sacharidy 474 g
Tuky 211 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Sýrové brambory

Suroviny

máslo
stačí trocha
česnek 2 stroužky
nadrobno
ementál 60 g
nahrubo nastrouhaný
60 g
sýr raclette nebo comté, strouhaný
brambory 900 g
moučné (varný typ C), na tenké plátky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
smetana ke šlehání 500 ml
muškátový oříšek 0.25 ČL
strouhaný
bobkový list 4 ks
čerstvé
parmazán 30 g
najemno strouhaný
1 Umístěte rošt do spodní třetiny trouby a předehřejte ji na 180 °C. V míse promíchejte ementál a raclette nebo comté. Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžičky másla s česnekem.

2

Přidejte polovinu brambor, rozprostřete je, posypte 3/4 lžičky soli, opepřete, poklaďte lžící másla, posypte polovinou sýrové směsi a rozložte na to zbytek brambor. Posypte 3/4 lžičky soli a opepřete. Zalijte smetanou, přidejte muškátový oříšek a bobkový list, přiveďte k varu a vařte 3 minuty.

3 Vymažte zapékací mísu 1 lžící másla a rozložte do ní brambory. (Pokud máte pánev vhodnou do trouby, brambory pečte rovnou v ní.)

4

Posypte parmazánem a zbylou polovinou sýrové směsi. Pečte doměkka a dozlatova asi 50 minut. Před podáváním nechte 5 minut odpočinout; bobkový list odstraňte.

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit