Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2/5 Počet hodnocení: 29
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3478 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 285 g
Tuky 222 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do křupava vypečené bramborové lupínky skvěle doplní hovězí pečeni. Budou vám chutnat i bez masa, jako lehká večeře.

Suroviny

brambory 1,3 kg
varný typ B
rozpuštěné
tymián 1 PL
čerstvých lístků
tymián
pár snítek navíc
srouhaný
olivový olej 5 PL
sůl
pepř mletý
mletý
najemno
na nudličky

Postup

1

Troubu předehřejte na 220 °C. Brambory oloupejte a dejte je do hrnce s osolenou studenou vodou, přiveďte k varu a vařte tři minuty. Sceďte a brambory osušte. Až zchladnou tak, že je bez problémů udržíte v ruce, nakrájejte je na velmi tenká kolečka.

2

Dno kulaté zapékací mísy polijte máslem tak, aby zalilo celé dno (stačit by měla jen část másla), doprostřed dejte pár krátkých snítek tymiánu a zatižte je kolečkem brambory.

3

Část brambor pak v pravidelných kruzích rozložte okolo tak, abyste zcela zakryli dno. Zbývající bramborové plátky dejte do mísy, přelijte je nespotřebovaným rozpuštěným máslem, přidejte špetku muškátového oříšku, tymián a hodně osolte a opepřete.

4

V pánvi rozpalte 3 lžíce olivového oleje a pak na něm osmahněte šalotku a po 5 minutách přidejte i slaninu. Směs vmíchejte k bramborám a navrstvěte je do zapékací mísy.

5

Dejte péct na hodinu a čtvrt. Čas od času formu vyndejte, brambory přitlačte ke dnu a lehce pokapejte olivovým olejem. Vyklopte a ozdobte hrubou mořskou solí. Podávejte jako přílohu ke svíčkovové pečeni v krustě.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/12

Apetit magazín