Do křupava vypečené bramborové lupínky skvěle doplní hovězí pečeni. Budou vám chutnat i bez masa, jako lehká večeře.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 220 °C. Brambory oloupejte a dejte je do hrnce s osolenou studenou vodou, přiveďte k varu a vařte tři minuty. Sceďte a brambory osušte. Až zchladnou tak, že je bez problémů udržíte v ruce, nakrájejte je na velmi tenká kolečka.
Dno kulaté zapékací mísy polijte máslem tak, aby zalilo celé dno (stačit by měla jen část másla), doprostřed dejte pár krátkých snítek tymiánu a zatižte je kolečkem brambory.
Část brambor pak v pravidelných kruzích rozložte okolo tak, abyste zcela zakryli dno. Zbývající bramborové plátky dejte do mísy, přelijte je nespotřebovaným rozpuštěným máslem, přidejte špetku muškátového oříšku, tymián a hodně osolte a opepřete.
V pánvi rozpalte 3 lžíce olivového oleje a pak na něm osmahněte šalotku a po 5 minutách přidejte i slaninu. Směs vmíchejte k bramborám a navrstvěte je do zapékací mísy.
Dejte péct na hodinu a čtvrt. Čas od času formu vyndejte, brambory přitlačte ke dnu a lehce pokapejte olivovým olejem. Vyklopte a ozdobte hrubou mořskou solí. Podávejte jako přílohu ke svíčkovové pečeni v krustě.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Slavnostní menu bez ryby: Vánoce bez kapra(6 receptů )
- Zapečené brambory aneb Nejlepší jednoduchá večeře za pár korun(14 receptů )