0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Křupavý bramborový koláč

Křupavý bramborový koláč

4.1 / 5. Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3478 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 285 g
Tuky 222 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do křupava vypečené bramborové lupínky skvěle doplní hovězí pečeni. Budou vám chutnat i bez masa, jako lehká večeře.

Suroviny

brambory 1.3 kg
varný typ B
máslo 85 g
rozpuštěné
tymián 1 PL
čerstvých lístků
tymián
pár snítek navíc
muškátový oříšek 1 špetka
srouhaný
olivový olej 5 PL
sůl
pepř mletý
mletý
šalotka 3 ks
najemno
anglická slanina 200 g
na nudličky

1 Troubu předehřejte na 220 °C. Brambory oloupejte a dejte je do hrnce s osolenou studenou vodou, přiveďte k varu a vařte tři minuty. Sceďte a brambory osušte. Až zchladnou tak, že je bez problémů udržíte v ruce, nakrájejte je na velmi tenká kolečka.

2 Dno kulaté zapékací mísy polijte máslem tak, aby zalilo celé dno (stačit by měla jen část másla), doprostřed dejte pár krátkých snítek tymiánu a zatižte je kolečkem brambory. Část brambor pak v pravidelných kruzích rozložte okolo tak, abyste zcela zakryli dno. Zbývající bramborové plátky dejte do mísy, přelijte je nespotřebovaným rozpuštěným máslem, přidejte špetku muškátového oříšku, tymián a hodně osolte a opepřete. V pánvi rozpalte 3 lžíce olivového oleje a pak na něm osmahněte šalotku a po 5 minutách přidejte i slaninu. Směs vmíchejte k bramborám a navrstvěte je do zapékací mísy.

3 Dejte péct na hodinu a čtvrt. Čas od času formu vyndejte, brambory přitlačte ke dnu a lehce pokapejte olivovým olejem. Vyklopte a ozdobte hrubou mořskou solí. Podávejte jako přílohu ke svíčkovové pečeni v krustě.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/12

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit