Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3529 kcal
Bílkoviny 57 g
Cukr 294 g
Tuky 222 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Do křupava vypečené bramborové lupínky skvěle doplní hovězí pečeni. Budou vám chutnat i bez masa, jako lehká večeře.

Suroviny

brambory 1.3 kg
varný typ B
máslo 85 g
rozpuštěné
tymián 1 PL
čerstvé
tymián 3 snítky
navíc
1 špetka
muškátový ořšek srouhaný
olivový olej 5 PL
sůl
pepř mletý
mletý
šalotka 3 ks
najemno
anglická slanina 200 g
na nudličky
1 Troubu předehřejte na 220 °C. Brambory oloupejte a dejte je do hrnce s osolenou studenou vodou, přiveďte k varu a vařte tři minuty. Sceďte a brambory osušte. Až zchladnou tak, že je bez problémů udržíte v ruce, nakrájejte je na velmi tenká kolečka.

2 Dno kulaté zapékací mísy polijte máslem tak, aby zalilo celé dno (stačit by měla jen část másla), doprostřed dejte pár krátkých snítek tymiánu a zatižte je kolečkem brambory. Část brambor pak v pravidelných kruzích rozložte okolo tak, abyste zcela zakryli dno. Zbývající bramborové plátky dejte do mísy, přelijte je nespotřebovaným rozpuštěným máslem, přidejte špetku muškátového oříšku, tymián a hodně osolte a opepřete. V pánvi rozpalte 3 lžíce olivového oleje a pak na něm osmahněte šalotku a po 5 minutách přidejte i slaninu. Směs vmíchejte k bramborám a navrstvěte je do zapékací mísy.

3
Dejte péct na hodinu a čtvrt. Čas od času formu vyndejte, brambory přitlačte ke dnu a lehce pokapejte olivovým olejem. Vyklopte a ozdobte hrubou mořskou solí. Podávejte jako přílohu ke svíčkovové pečeni v krustě.

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...
  • Tipy redakce

Zažijte party s lahůdkami od moře

Ne každý se letos vydává k moři, proto možná nastal čas přiblížit si Středomoří s pomocí typických chutí. Co takhle připravit si lahodné přímořské pokrmy u vás doma? Pojďme se společně podívat na jednoduché pokrmy, které vás během...

Obchod Apetit