0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sezamovo-zázvorové špízy s tofu a šiitake

Sezamovo-zázvorové špízy s tofu a šiitake

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1221 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 73 g
Tuky 73 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lákavá kombinace chutí a barev

Suroviny

tofu 400 g
pevné, okapané, osušené
sójová omáčka 5 PL
víno rýžové 3 PL
omáčka hoisin 3 PL
arašídový olej 2 PL
sezamový olej 2 PL
zázvor (čerstvý) 2 PL
nakrájený
med 1 PL
šiitake 400 g
nebo žampiony
jarní cibulka 2 svazek
pouze bíle a světle zelené části, nakrájené na cca 40 kousků (asi 3 cm)
pomeranč 1 ks
rostlinný olej
na potření

1 V mělké nádobě namočte do vody 8 špejlí dlouhých asi 30 cm.

2 Tofu dejte mezi papírové utěrky a položte na talíř. Zatižte ho malým těžkým hrncem nebo prkénkem, aby pustilo přebytečnou tekutinu. Nechte stát 20–30 minut. Pak tofu nakrájejte na cca 40 kostek, blok nejprve podélně rozpulte a pak krájejte.

3 Ve velké míse prošlehejte sójovou omáčku, rýžové víno, omáčku hoisin, arašídový olej, sezamový olej, zázvor a med. Přidejte tofu, houby a jarní cibulky. Marinujte při pokojové teplotě 30–45 minut, často, ale opatrně míchejte.

4 Z pomeranče odkrojte oba póly a pak jej podélně rozkrájejte na čtvrtky a každou z nich na šest plátků.

5 Těžký plech vyložte alobalem a potřete rostlinným olejem. Mřížku umístěte 20 cm pod gril a gril rozpalte.

6 Na špejle napíchejte na střídačku kousky cibulek, houby šiitake, tofu a kousky pomeranče. Špejle položte na plech. Pečte 5–6 minut z jedné strany hezky dohněda, pak z druhé 5–6 minut, opět dozlatohněda.

7 Mezitím nalijte zbylou marinádu do rendlíku a přiveďte k varu na středním až silném plameni. Zmírněte teplotu, aby tekutina jen mírně probublávala, a vařte asi 2 minuty, aby marináda trochu zhoustla a chuti se propojily.

8 Špízy podávejte pokapané marinádou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit