Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sezamovo-zázvorové špízy s tofu a šiitake

Sezamovo-zázvorové špízy s tofu a šiitake

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1221 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 73 g
Tuky 73 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lákavá kombinace chutí a barev

Související recepty

Suroviny

tofu 400 g
pevné, okapané, osušené
sójová omáčka 5 PL
sezamový olej 2 PL
zázvor (čerstvý) 2 PL
nakrájený
med 1 PL
šiitake 400 g
nebo žampiony
jarní cibulka 2 svazek
pouze bíle a světle zelené části, nakrájené na cca 40 kousků (asi 3 cm)
rostlinný olej
na potření

Postup

1

V mělké nádobě namočte do vody 8 špejlí dlouhých asi 30 cm.

2

Tofu dejte mezi papírové utěrky a položte na talíř. Zatižte ho malým těžkým hrncem nebo prkénkem, aby pustilo přebytečnou tekutinu. Nechte stát 20–30 minut. Pak tofu nakrájejte na cca 40 kostek, blok nejprve podélně rozpulte a pak krájejte.

3

Ve velké míse prošlehejte sójovou omáčku, rýžové víno, omáčku hoisin, arašídový olej, sezamový olej, zázvor a med. Přidejte tofu, houby a jarní cibulky. Marinujte při pokojové teplotě 30–45 minut, často, ale opatrně míchejte.

4

Z pomeranče odkrojte oba póly a pak jej podélně rozkrájejte na čtvrtky a každou z nich na šest plátků.

5

Těžký plech vyložte alobalem a potřete rostlinným olejem. Mřížku umístěte 20 cm pod gril a gril rozpalte.

6

Na špejle napíchejte na střídačku kousky cibulek, houby šiitake, tofu a kousky pomeranče. Špejle položte na plech. Pečte 5–6 minut z jedné strany hezky dohněda, pak z druhé 5–6 minut, opět dozlatohněda.

7

Mezitím nalijte zbylou marinádu do rendlíku a přiveďte k varu na středním až silném plameni. Zmírněte teplotu, aby tekutina jen mírně probublávala, a vařte asi 2 minuty, aby marináda trochu zhoustla a chuti se propojily.

8

Špízy podávejte pokapané marinádou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Apetit magazín