Tofu samo o sobě je mdlé, s dobrým dochucením se s ním ale dá kouzlit!
Suroviny
1 Tofu vložte mezi dvě papírové utěrky. Položte na prkénko, navrch dejte druhé prkénko, podle potřeby zatižte uprostřed třeba konzervou a nechte stát 20 minut. Tím tofu slisujete a dostanete z něj přebytečnou tekutinu.
2 Mezitím nasypte do misky nakrájenou zeleninu, přidejte rýžový ocet, sezamový olej a pořádnou špetku soli. Promíchejte a nechte stát 20 minut.
3 V misce smíchejte omáčku terijaki s cukrem. Vylisované tofu nakrájejte na kousky. V nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a přidejte tofu i s marinádou. Opékejte a obracejte, aby bylo tofu lepkavé a pěkně glazované.
4 Nakládanou zeleninu ještě jednou promíchejte a pak ji rozdělte na talíře, přidejte tofu a doplňte rýží. Podávejte posypané jarní cibulkou.
NĚCO NAVÍC
OMÁČKA TERIJAKI
- TRADIČNÍ V kastrůlku krátce svařte 1 lžíci rýžového vína mirin, 1 lžíci krupicového cukru, 1 lžíci saké a 3 lžíce japonské sójové omáčky, aby se cukr rozpustil a omáčka mírně zhoustla, trvá to asi 5 minut. Nechte zcela vychladnout. Zbytek vydrží v uzavřené nádobce v chladničce až týden.
- FUSION V misce jednoduše prošlehejte 50 ml omáčky hoisin, 1 lžíci rýžového vína mirin, 1/2 lžičky třtinového cukru, 1 lžíci sójové omáčky, 1/2 lžíce strouhaného zázvoru a 1/2 lžičky chilli omáčky (například srirachy). Zbytek vydrží v uzavřené nádobě v chladničce několik dnů.
- K ČEMU SE HODÍ Kromě ochucení potravin (tradičně ryb a mořských plodů, ale dnes i masa nebo zeleniny) před, při nebo i po opékání se dá omáčka či marináda terijaki použít také k namáčení asijských plněných knedlíčků.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Levné a rychlé obědy do práce: 30 nejlepších receptů(21 receptů)
- Nejlepší recepty s tofu, které ocení i nevegetariáni(12 receptů)
- Měsíční flexitariánský jídelníček(31 receptů)