Glazované tofu s nakládanou zeleninou

Glazované tofu s nakládanou zeleninou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2021 kcal
Bílkoviny 77 g
Sacharidy 365 g
Tuky 30 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tofu samo o sobě je mdlé, s dobrým dochucením se s ním ale dá kouzlit!

Suroviny

tofu 400 g
pevné
terijaki omáčka 3 PL
hnědý cukr 2 ČL
olej
na smažení
rýže hnědá 2 porce
k podávání
jarní cibulka 2 ks
našikmo, k podávání
Na nakládanou zeleninu
mrkev 2 ks
na dlouhé tenké nudličky
bílá ředkev 10 cm
na nudličky
paprika červená 0.5 ks
na proužky
rýžový ocet 1 PL
sezamový olej 1 ČL
sůl

1 Tofu vložte mezi dvě papírové utěrky. Položte na prkénko, navrch dejte druhé prkénko, podle potřeby zatižte uprostřed třeba konzervou a nechte stát 20 minut. Tím tofu slisujete a dostanete z něj přebytečnou tekutinu.

2 Mezitím nasypte do misky nakrájenou zeleninu, přidejte rýžový ocet, sezamový olej a pořádnou špetku soli. Promíchejte a nechte stát 20 minut.

3 V misce smíchejte omáčku terijaki s cukrem. Vylisované tofu nakrájejte na kousky. V nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a přidejte tofu i s marinádou. Opékejte a obracejte, aby bylo tofu lepkavé a pěkně glazované.

4 Nakládanou zeleninu ještě jednou promíchejte a pak ji rozdělte na talíře, přidejte tofu a doplňte rýží. Podávejte posypané jarní cibulkou.

NĚCO NAVÍC

OMÁČKA TERIJAKI

  • TRADIČNÍ V kastrůlku krátce svařte 1 lžíci rýžového vína mirin, 1 lžíci krupicového cukru, 1 lžíci saké a 3 lžíce japonské sójové omáčky, aby se cukr rozpustil a omáčka mírně zhoustla, trvá to asi 5 minut. Nechte zcela vychladnout. Zbytek vydrží v uzavřené nádobce v chladničce až týden. 
  • FUSION V misce jednoduše prošlehejte 50 ml omáčky hoisin, 1 lžíci rýžového vína mirin, 1/2 lžičky třtinového cukru, 1 lžíci sójové omáčky, 1/2 lžíce strouhaného zázvoru a 1/2 lžičky chilli omáčky (například srirachy). Zbytek vydrží v uzavřené nádobě v chladničce několik dnů.
  • K ČEMU SE HODÍ Kromě ochucení potravin (tradičně ryb a mořských plodů, ale dnes i masa nebo zeleniny) před, při nebo i po opékání se dá omáčka či marináda terijaki použít také k namáčení asijských plněných knedlíčků.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/3

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit