Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Glazované tofu s nakládanou zeleninou

Tofu samo o sobě je mdlé, s dobrým dochucením se s ním ale dá kouzlit!

Vydání: 2019/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
+ odležení
PT5M
Opékání 0:05
Asijská

Ingredience

    • 400 g pevného tofu, v celku
    • 3 lžíce omáčky terijaki (k dostání v prodejnách s japonskými a asijskými specialitami nebo v exotických koutcích supermarketů, můžete si ji i namíchat – viz Něco navíc)
    • 2 lžičky hnědého cukru
    • olej vhodný na smažení
    • 2 porce uvařené hnědé rýže k podávání
    • 2 jarní cibulky, nakrájené našikmo, k podávání

    NA NAKLÁDANOU ZELENINU

    • 2 mrkve, nakrájené či nastrouhané na dlouhé tenké nudličky
    • 10cm kousek ředkve daikon, nakrájený nebo nastrouhaný na dlouhé tenké nudličky
    • 1/2 červené papriky, nakrájená na proužky
    • 1 lžíce rýžového octa
    • 1 lžička sezamového oleje sůl

Příprava jídla

1 Tofu vložte mezi dvě papírové utěrky. Položte na prkénko, navrch dejte druhé prkénko, podle potřeby zatižte uprostřed třeba konzervou a nechte stát 20 minut. Tím tofu slisujete a dostanete z něj přebytečnou tekutinu.

2 Mezitím nasypte do misky nakrájenou zeleninu, přidejte rýžový ocet, sezamový olej a pořádnou špetku soli. Promíchejte a nechte stát 20 minut.

3 V misce smíchejte omáčku terijaki s cukrem. Vylisované tofu nakrájejte na kousky. V nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a přidejte tofu i s marinádou. Opékejte a obracejte, aby bylo tofu lepkavé a pěkně glazované.

4 Nakládanou zeleninu ještě jednou promíchejte a pak ji rozdělte na talíře, přidejte tofu a doplňte rýží. Podávejte posypané jarní cibulkou.

NĚCO NAVÍC

OMÁČKA TERIJAKI

  • TRADIČNÍ V kastrůlku krátce svařte 1 lžíci rýžového vína mirin, 1 lžíci krupicového cukru, 1 lžíci saké a 3 lžíce japonské sójové omáčky, aby se cukr rozpustil a omáčka mírně zhoustla, trvá to asi 5 minut. Nechte zcela vychladnout. Zbytek vydrží v uzavřené nádobce v chladničce až týden. 
  • FUSION V misce jednoduše prošlehejte 50 ml omáčky hoisin, 1 lžíci rýžového vína mirin, 1/2 lžičky třtinového cukru, 1 lžíci sójové omáčky, 1/2 lžíce strouhaného zázvoru a 1/2 lžičky chilli omáčky (například srirachy). Zbytek vydrží v uzavřené nádobě v chladničce několik dnů.
  • K ČEMU SE HODÍ Kromě ochucení potravin (tradičně ryb a mořských plodů, ale dnes i masa nebo zeleniny) před, při nebo i po opékání se dá omáčka či marináda terijaki použít také k namáčení asijských plněných knedlíčků.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pikantní zelená čočka s opékaným panýrem

Polévka chili sin carne

Miska s borůvkovým smoothie a granolou

Žampionový dhansak

REKLAMA

Přidat komentář