Glazované tofu s nakládanou zeleninou

Glazované tofu s nakládanou zeleninou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1680 kcal
Bílkoviny 66 g
Cukr 306 g
Tuky 30 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tofu samo o sobě je mdlé, s dobrým dochucením se s ním ale dá kouzlit!

Suroviny

tofu 400 g
pevné, v celku
3 PL
omáčka terijaki v prodejnách s asijskými, japonskými specialitami / v exotických koutcích supermarketů, můžete ji namíchat - viz Něco navíc
hnědý cukr 2 ČL
olej
vhodný na smažení
rýže hnědá 2 porce
uvažená, k podávání
jarní cibulka 2 ks
našikmo, k podávání
Na nakládanou zeleninu
mrkev 2 ks
na dlouhé tenké nudličky
10 cm
ředkev daikon na dlouhé tenké nudličky
paprika červená 0.5 ks
na proužky
rýžový ocet 1 PL
sezamový olej 1 ČL
sůl

1 Tofu vložte mezi dvě papírové utěrky. Položte na prkénko, navrch dejte druhé prkénko, podle potřeby zatižte uprostřed třeba konzervou a nechte stát 20 minut. Tím tofu slisujete a dostanete z něj přebytečnou tekutinu.

2 Mezitím nasypte do misky nakrájenou zeleninu, přidejte rýžový ocet, sezamový olej a pořádnou špetku soli. Promíchejte a nechte stát 20 minut.

3 V misce smíchejte omáčku terijaki s cukrem. Vylisované tofu nakrájejte na kousky. V nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a přidejte tofu i s marinádou. Opékejte a obracejte, aby bylo tofu lepkavé a pěkně glazované.

4 Nakládanou zeleninu ještě jednou promíchejte a pak ji rozdělte na talíře, přidejte tofu a doplňte rýží. Podávejte posypané jarní cibulkou.

NĚCO NAVÍC

OMÁČKA TERIJAKI

  • TRADIČNÍ V kastrůlku krátce svařte 1 lžíci rýžového vína mirin, 1 lžíci krupicového cukru, 1 lžíci saké a 3 lžíce japonské sójové omáčky, aby se cukr rozpustil a omáčka mírně zhoustla, trvá to asi 5 minut. Nechte zcela vychladnout. Zbytek vydrží v uzavřené nádobce v chladničce až týden. 
  • FUSION V misce jednoduše prošlehejte 50 ml omáčky hoisin, 1 lžíci rýžového vína mirin, 1/2 lžičky třtinového cukru, 1 lžíci sójové omáčky, 1/2 lžíce strouhaného zázvoru a 1/2 lžičky chilli omáčky (například srirachy). Zbytek vydrží v uzavřené nádobě v chladničce několik dnů.
  • K ČEMU SE HODÍ Kromě ochucení potravin (tradičně ryb a mořských plodů, ale dnes i masa nebo zeleniny) před, při nebo i po opékání se dá omáčka či marináda terijaki použít také k namáčení asijských plněných knedlíčků.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit