0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapečené škvarkové brambory

Zapečené škvarkové brambory

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3028 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 204 g
Tuky 213 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Všechno dozlatova

Suroviny

brambory 1 kg
drobné
škvarky 250 g
pěkné
pórek 2 ks
na plátky
sádlo 1 PL
lze nahradit olivovým olejem
sůl mořská
pepř
hrubě drcený
vinný ocet bílý 1 PL

Postup

1

Troubu předehřejte na 230 °C.

2

Brambory vařte ve vroucí osolené vodě 12 minut téměř doměkka.

3

Na sádle opékejte škvarky a pórek asi 5 minut.

4

Brambory sceďte a podélně rozkrojte napůl. Přidejte škvarky s pórkem, ocet, řádně osolte a opepřete a zlehka promíchejte.

5

Rozprostřete na plech s vyšším okrajem vyložený pečicím papírem. Pečte 40 minut dozlatova.

TIPY & TRIKY

  • Velmi lahodné jsou škvarky z přeštických čuníků. Pokud na ně někde narazíte, nakupte jich hromadu – zmizí během chvilky! Prodává je například řezník Kšána na pražském Břevnově.
  • V supermarketu doporučujeme sáhnout po balených maďarských (uherských) škvarcích.

Související články

Brambory: jejich cesta i přehled druhů
  • Tipy a triky

Brambory: jejich cesta i přehled druhů

Do Evropy se dostaly díky objevným plavbám, používaly se jako lék bez léčebných účinků nebo jako okrasná rostlina. Dnes jsou velmi oblíbenou přílohou, ale i hlavním jídlem, u nás i po celém světě. Jsou oblíbenou pochoutkou i rychlým pokrmem...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/10

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
K čemu pít růžové víno
  • Tipy a triky

K čemu pít růžové víno

Růžové víno neboli rosé je lehký svěží nápoj, který se dokonale snoubí s lehkými pokrmy jídly. Vyrábí se z odrůd modrých hroznů a zejména v letě je zkrátka neodolatelné. ...

Obchod Apetit