Penne alla puttanesca + krevety

Penne alla puttanesca + krevety

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 1 vegetariána a 3 milovníky masa celkem 4 porce)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1881 kcal
Bílkoviny 159 g
Cukr 72 g
Tuky 90 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Těstoviny puttanesca (v překladu ‚podle lehké holky‘) se tradičně dělají se sardelkami. My jsme je kvůli vegetariánské verzi nejprve vynechali, ale pak jsme je do té ‚masové‘ přidali a ještě doplnili hrstí krevet. Kdo by odolal?

Suroviny

olivový olej extra panenský 2 PL
česnek 2 stroužky
rozmáčknutý plochou stranou nože a oloupané
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
1 ČL
strouhaná kůra z pomeranče
oregano 1 ČL
chilli paprička 1 ČL
sušená, drcená
víno bílé 125 ml
rajčata 800 g
konzervovaná loupaná, nasekaná nahrubo, šťáva zvlášť scezená
krupicový cukr 1 ČL
1 hrnku
olivy kalamata vypeckované, propláchnuté, pokrájené nahrubo
kapary 2 PL
sůl mořská
400 g
penne nebo jiné krátké těstoviny
krevety 200 g
oloupané
sardelky 4 ks
nasekané
sýr pecorino 1 hrnku
strouhaný
petrželka 1 hrnku
nasekaná

SPOLEČNÝ ZÁKLAD

1 Na středním plameni ve velké pánvi na oleji opékejte česnek 2–3 minuty dozlatova. Přidejte cibuli, pomerančovou kůru, oregano a chilli a míchejte dalších 5 minut, až cibule změkne. Přilijte víno a vařte 2 minuty, až se téměř vstřebá. Přidejte rajčata, šťávu z nich, cukr, olivy a kapary. Přiveďte k varu, ztlumte a nechte bublat 20 minut do zhoustnutí. 

2 Mezitím dejte vařit těstoviny do vroucí osolené vody.

VEGETARIÁNSKÁ VERZE

3a Čtvrtinu uvařených a scezených těstovin promíchejte se čtvrtinou omáčky, případně dosolte. Posypte částí petrželky a sýra.

MASOVÁ VERZE

3b Do pánve ke zbylé omáčce přidejte sardelky a krevety. Na středním plameni vařte 3–4 minut, až budou krevety hotové. Osolte podle chuti a promíchejte se zbylými uvařenými a scezenými těstovinami. Posypte zbylou petrželkou a sýrem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...

Obchod Apetit