Těstoviny puttanesca (v překladu ‚podle lehké holky‘) se tradičně dělají se sardelkami. My jsme je kvůli vegetariánské verzi nejprve vynechali, ale pak jsme je do té ‚masové‘ přidali a ještě doplnili hrstí krevet. Kdo by odolal?
Suroviny
Postup
SPOLEČNÝ ZÁKLAD
Na středním plameni ve velké pánvi na oleji opékejte česnek 2–3 minuty dozlatova. Přidejte cibuli, pomerančovou kůru, oregano a chilli a míchejte dalších 5 minut, až cibule změkne. Přilijte víno a vařte 2 minuty, až se téměř vstřebá. Přidejte rajčata, šťávu z nich, cukr, olivy a kapary. Přiveďte k varu, ztlumte a nechte bublat 20 minut do zhoustnutí.
Mezitím dejte vařit těstoviny do vroucí osolené vody.
VEGETARIÁNSKÁ VERZE
3a Čtvrtinu uvařených a scezených těstovin promíchejte se čtvrtinou omáčky, případně dosolte. Posypte částí petrželky a sýra.
MASOVÁ VERZE
3b Do pánve ke zbylé omáčce přidejte sardelky a krevety. Na středním plameni vařte 3–4 minut, až budou krevety hotové. Osolte podle chuti a promíchejte se zbylými uvařenými a scezenými těstovinami. Posypte zbylou petrželkou a sýrem.