Penne alla puttanesca + krevety

Penne alla puttanesca + krevety

3.7 / 5. Počet hodnocení: 6
Do 20 minut Velmi snadné Pro 1 vegetariána a 3 milovníky masa celkem 4 porce)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1881 kcal
Bílkoviny 159 g
Sacharidy 72 g
Tuky 90 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Těstoviny puttanesca (v překladu ‚podle lehké holky‘) se tradičně dělají se sardelkami. My jsme je kvůli vegetariánské verzi nejprve vynechali, ale pak jsme je do té ‚masové‘ přidali a ještě doplnili hrstí krevet. Kdo by odolal?

Suroviny

olivový olej extra panenský 2 PL
česnek 2 stroužky
rozmáčknutý plochou stranou nože a oloupané
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
1 ČL
strouhaná kůra z pomeranče
oregano 1 ČL
chilli paprička 1 ČL
sušená, drcená
víno bílé 125 ml
rajčata 800 g
konzervovaná loupaná, nasekaná nahrubo, šťáva zvlášť scezená
krupicový cukr 1 ČL
1 hrnku
olivy kalamata vypeckované, propláchnuté, pokrájené nahrubo
kapary 2 PL
sůl mořská
400 g
penne nebo jiné krátké těstoviny
krevety 200 g
oloupané
sardelky 4 ks
nasekané
sýr pecorino 1 hrnku
strouhaný
petrželka 1 hrnku
nasekaná

SPOLEČNÝ ZÁKLAD

1 Na středním plameni ve velké pánvi na oleji opékejte česnek 2–3 minuty dozlatova. Přidejte cibuli, pomerančovou kůru, oregano a chilli a míchejte dalších 5 minut, až cibule změkne. Přilijte víno a vařte 2 minuty, až se téměř vstřebá. Přidejte rajčata, šťávu z nich, cukr, olivy a kapary. Přiveďte k varu, ztlumte a nechte bublat 20 minut do zhoustnutí. 

2 Mezitím dejte vařit těstoviny do vroucí osolené vody.

VEGETARIÁNSKÁ VERZE

3a Čtvrtinu uvařených a scezených těstovin promíchejte se čtvrtinou omáčky, případně dosolte. Posypte částí petrželky a sýra.

MASOVÁ VERZE

3b Do pánve ke zbylé omáčce přidejte sardelky a krevety. Na středním plameni vařte 3–4 minut, až budou krevety hotové. Osolte podle chuti a promíchejte se zbylými uvařenými a scezenými těstovinami. Posypte zbylou petrželkou a sýrem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/3

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit