Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: Jak na nakládání hub a zeleniny na kyselo

nakládané houby
ZDROJ: Flickr.com, Marco Verch Professional Photographer
sdílet:

Přinesli jste znovu plný košík hub a už nevíte, kam s nimi? Pak nastala ideální příležitost uchovat je pro zimní sezónu. Jednou z možností je sušení, část hub ovšem můžete také naložit do kyselého nálevu - získáte tak skvělou pochoutku k masu. Poradíme vám, jak připravit dokonalé nakládané houby na kyselo.

 

Tento postup můžete použít i pro různé druhy zeleniny. Vytvoříte tak tradiční české chuťovky – houby, okurky, květák a plněné paprikové lusky – v zimě vám připomenou teplejší roční období. Tedy pokud je ovšem nesníte dřív…

HOUBY & ZELENINA

  • Houby zavařujte pouze čerstvé, do čtyřiadvaceti hodin po nasbírání. Červivé houby a pomačkané bez milosti vyřaďte.
  • Ochucení nálevů můžete obměňovat, zachovávejte však přitom poměr vody a octa - 3:1.
  • Sterilovat můžete v zavařovacím hrnci s teploměrem,  v obyčejném hrnci, v troubě na plechu s trochou vody a dokonce i v některých myčkách na nádobí.
  • Pokud se některá víčka při sterilování nechytí, můžete sklenici uzavřít novým víčkem a sterilovat znovu.

ZAVAŘOVACÍ VÝBAVA

  • Na zavařování se budou hodit: menší a větší zavařovací patentní sklenice, patentní víčka, nerezová zavařovací hlavice, zavařovací teploměr, gumičky, plastový trychtýřek, dřevěné kleště na okurky. Koupíte je v prodejnách domácích potřeb.
  • Sklenice, stejně jako víčka, nemusejí být nutně nové, jen dokonale čisté. Pokud nemáte vyhovující víčka ke šroubovacím sklenicím, jsou nyní rovněž k dostání v prodejnách domácích potřeb.

TIPY & TRIKY

  • Sklenice se snažte zeleninou nebo houbami co nejvíc napěchovat. Buďte však přitom opatrní, abyste je příliš nepomačkali. Při zalévání lákem dbejte na to, aby ve sklenici nezůstaly vzduchové kapsy.
  • Trvanlivost nakládané zeleniny a hub se po otevření sklenice značně zkracuje – otevřené sklenice patří vždy do chladničky. Velikost sklenic proto volte při sterilování také podle toho, kolik obsahu nejspíš spotřebujete najednou. Čím méně je předpokládaných strávníků, tím menší sklenice budou potřeba.

Autorský článek, zdroj: časopis Apetit

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč