Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ořechový smetanový dort

Ořechový smetanový dort

Hodnocení receptu
3.2/5 Počet hodnocení: 64
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6894 kcal
Bílkoviny 149 g
Sacharidy 317 g
Tuky 568 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
vejce 5 ks
žloutky a bílky zvlášť
rostlinný olej 2 PL
prosátý

Postup

1

Jemně umelte nebo v mixéru rozmixujte tři čtvrtiny ořechových jader a smíchejte s moukou a práškem do pečiva.

2

Předehřejte troubu na 180°C, plyn stupeň  4. Vymastěte dvě okrouhlé dortové formy o průměru 23 cm, dna vyložte papírem na pečení.

3

Ve velké míse elektrickým šlehačem na plnou rychlost ušlehejte z bílků sníh, po malých dávkách postupně přidejte jednu třetinu krupicového cukru a  šlehejte dál, až se cukr úplně rozptýlí a sníh je lesklý a tuhý.

4

V jiné velké míse elektrickým šlehačem utřete žloutky, olej a zbývající krupicový cukr, až směs zhoustne  a zbarví  se do citrónova, asi 5 minut. Gumovou stěrkou nebo drátěnou metlou zlehka přimíchejte mouku se strouhanými ořechy a ušlehaný sníh z bílků.

5

Přendejte těsto do forem a stejnoměrně  ho rozetřete. Pečte 20-25 minut., nebo do té doby než těsto při lehkém dotyku prstu zase vyskočí zpátky. Ihned uvolněte  okraje obou korpusů od stěn formy, vyklopte korpusy  na drátěný rošt a sloupněte  pergamenový papír. Nechte úplně vychladnout.

6

Ve velké míse ušlehejte smetanu s moučkovým cukrem na pevnou šlehačku. Asi čtvrtinu šlehačky přendejte lžící do sáčku s širokým hvězdičkovým nástavcem, uschovejte si ji na ozdobu. Zbývající ořechová jádra nasekejte na ozdobu.

7

Pilkovým nožem rozřízněte každý korpus vodorovně napůl, aby vznikly 4 tenké pláty.

8

Položte 1 dortový plát na podnos, potřete jednou čtvrtinou šlehané smetany.

9

Pokračujte dalšími vrstvami a skončete plátem těsta. Zbylou čtvrtinou šlehačky potřete dort po stranách.

10

30g ořechových jader si nechte stranou, ostatními ořechy pokryjte šlehačku po stranách dortu a lehce přimáčkněte. Šlehačku  nastříkejte v rovnoběžných pruzích na horní plochu dortu.

11

Zbývající sekané ořechy nasypejte mezi pruhy šlehačky na povrchu dortu. (Já k tomu použila přeložený papír.)

12

Pokud dort ihned nepodáváte , uložte ho do lednice.

Autor: irmajeziskova

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč