Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč s makovou šlehačkou a jahodami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 23
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4037 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 475 g
Tuky 152 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Možná se to na první pohled nezdá, ale až tenhle koláč ochutnáte, dáte nám za pravdu, že lehký piškot s tvarohovo-makovou šlehačkou a čerstvými jahodami je ve výsledku vzácně návyková kombinace! Koláč s makovou šlehačkou a jahodami není tradičný recept, ale rozhodně stojí za zkoušku. 

Suroviny

vejce 4 ks
žloutky a bílky zvlášť
rozpuštěné
Na makovou šlehačku
mák mletý 20 g
mléko 100 ml
tučný, ve vaničce
Na dokončení
máta
lískty čerstvé máty

Postup

1

Bílky vyšlehejte do řídké pěny, pak přidejte cukr a ušlehejte pevný sníh.

2

Žloutky vyšlehejte s vanilkovým cukrem, pak je zašlehejte do bílků, zlehka vmíchejte prosátou mouku a rozpuštěné zchladlé máslo. Těsto rozetřete do pekáčku a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut.

3

Mák, mléko a lžíci cukru pomalu svařte do husté kaše (pozor, aby mák neměl hořkou dochuť) a nechte vychladnout.

4

Tvaroh prošlehejte se zbylým krupicovým cukrem.

5

Šlehačku vyšlehejte dotuha a ke konci do ní zašlehejte moučkový cukr; množství upravte dle chuti. Nakonec zašlehejte tvaroh i mák (pokud máte šlehač, nebojte se ho použít, šlehačka to ustojí a nespadne vám).

6

Těsto prořízněte. Třetinu jahod nakrájejte na kostičky, částečně rozmačkejte a oslaďte dle chuti. Zbylé jahody nakrájejte na poloviny. Rozmačkanými jahodami potřete spodní část korpusu. Na jahody navršte polovinu makové šlehačky, na ni pokrájené jahody a přiklopte druhou polovinou korpusu. Tu potřete zbylou šlehačkou a dozdobte jahodami.

7

Dejte chladit. Podávejte ozdobené lístky máty.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/7

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...