Možná se to na první pohled nezdá, ale až tenhle koláč ochutnáte, dáte nám za pravdu, že lehký piškot s tvarohovo-makovou šlehačkou a čerstvými jahodami je ve výsledku vzácně návyková kombinace! Koláč s makovou šlehačkou a jahodami není tradičný recept, ale rozhodně stojí za zkoušku.
Suroviny
Postup
Bílky vyšlehejte do řídké pěny, pak přidejte cukr a ušlehejte pevný sníh.
Žloutky vyšlehejte s vanilkovým cukrem, pak je zašlehejte do bílků, zlehka vmíchejte prosátou mouku a rozpuštěné zchladlé máslo. Těsto rozetřete do pekáčku a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut.
Mák, mléko a lžíci cukru pomalu svařte do husté kaše (pozor, aby mák neměl hořkou dochuť) a nechte vychladnout.
Tvaroh prošlehejte se zbylým krupicovým cukrem.
Šlehačku vyšlehejte dotuha a ke konci do ní zašlehejte moučkový cukr; množství upravte dle chuti. Nakonec zašlehejte tvaroh i mák (pokud máte šlehač, nebojte se ho použít, šlehačka to ustojí a nespadne vám).
Těsto prořízněte. Třetinu jahod nakrájejte na kostičky, částečně rozmačkejte a oslaďte dle chuti. Zbylé jahody nakrájejte na poloviny. Rozmačkanými jahodami potřete spodní část korpusu. Na jahody navršte polovinu makové šlehačky, na ni pokrájené jahody a přiklopte druhou polovinou korpusu. Tu potřete zbylou šlehačkou a dozdobte jahodami.
Dejte chladit. Podávejte ozdobené lístky máty.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Retro, které je pořád in: Snadné piškotové dezerty (15 receptů)
- Nejlepší jahodové dorty a koláče(12 receptů)
- 10 nejbáječnějších jahodových dortů(10 receptů)
- 30x božské jahody, které si zamilujete(30 receptů)
- 22 sladkých makových receptů(22 receptů)
- Tvarohové dezerty: Až 66 ověřených receptů(66 receptů)
- Z kynutého, křehkého i litého těsta – Jak na nejlepší makové koláče(12 receptů)
- 40 božských dezertů se šlehačkou a cukrářské tipy, jak smetanu ochutit(40 receptů)