0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koláč s makovou šlehačkou a jahodami

Koláč s makovou šlehačkou a jahodami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koláč s makovou šlehačkou a jahodami

4.4 / 5. Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4037 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 475 g
Tuky 152 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Možná se to na první pohled nezdá, ale až tenhle koláč ochutnáte, dáte nám za pravdu, že lehký piškot s tvarohovo-makovou šlehačkou a čerstvými jahodami je ve výsledku vzácně návyková kombinace! Koláč s makovou šlehačkou a jahodami není tradičný recept, ale rozhodně stojí za zkoušku. 

Suroviny

vejce 4 ks
žloutky a bílky zvlášť
krupicový cukr 125 g
vanilkový cukr 1 bal
mouka pšeničná hladká 130 g
máslo 35 g
rozpuštěné
Na makovou šlehačku
mák mletý 20 g
krupicový cukr 3 PL
mléko 100 ml
tučný, ve vaničce
moučkový cukr 2 PL
Na dokončení
máta
lískty čerstvé máty

Postup

1

Bílky vyšlehejte do řídké pěny, pak přidejte cukr a ušlehejte pevný sníh.

2

Žloutky vyšlehejte s vanilkovým cukrem, pak je zašlehejte do bílků, zlehka vmíchejte prosátou mouku a rozpuštěné zchladlé máslo. Těsto rozetřete do pekáčku a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut.

3

Mák, mléko a lžíci cukru pomalu svařte do husté kaše (pozor, aby mák neměl hořkou dochuť) a nechte vychladnout.

4

Tvaroh prošlehejte se zbylým krupicovým cukrem.

5

Šlehačku vyšlehejte dotuha a ke konci do ní zašlehejte moučkový cukr; množství upravte dle chuti. Nakonec zašlehejte tvaroh i mák (pokud máte šlehač, nebojte se ho použít, šlehačka to ustojí a nespadne vám).

6

Těsto prořízněte. Třetinu jahod nakrájejte na kostičky, částečně rozmačkejte a oslaďte dle chuti. Zbylé jahody nakrájejte na poloviny. Rozmačkanými jahodami potřete spodní část korpusu. Na jahody navršte polovinu makové šlehačky, na ni pokrájené jahody a přiklopte druhou polovinou korpusu. Tu potřete zbylou šlehačkou a dozdobte jahodami.

7

Dejte chladit. Podávejte ozdobené lístky máty.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/7

Apetit magazín

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč