0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koláč s makovou šlehačkou a jahodami

Koláč s makovou šlehačkou a jahodami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koláč s makovou šlehačkou a jahodami

4.4 / 5. Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4037 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 475 g
Tuky 152 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Možná se to na první pohled nezdá, ale až tenhle koláč ochutnáte, dáte nám za pravdu, že lehký piškot s tvarohovo-makovou šlehačkou a čerstvými jahodami je ve výsledku vzácně návyková kombinace! Koláč s makovou šlehačkou a jahodami není tradičný recept, ale rozhodně stojí za zkoušku. 

Suroviny

vejce 4 ks
žloutky a bílky zvlášť
krupicový cukr 125 g
vanilkový cukr 1 bal
mouka pšeničná hladká 130 g
máslo 35 g
rozpuštěné
Na makovou šlehačku
mák mletý 20 g
krupicový cukr 3 PL
mléko 100 ml
smetana ke šlehání 200 ml
tvaroh měkký 500 g
tučný, ve vaničce
moučkový cukr 2 PL
Na dokončení
jahody 1 kg
máta
lískty čerstvé máty

Postup

1

Bílky vyšlehejte do řídké pěny, pak přidejte cukr a ušlehejte pevný sníh.

2

Žloutky vyšlehejte s vanilkovým cukrem, pak je zašlehejte do bílků, zlehka vmíchejte prosátou mouku a rozpuštěné zchladlé máslo. Těsto rozetřete do pekáčku a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut.

3

Mák, mléko a lžíci cukru pomalu svařte do husté kaše (pozor, aby mák neměl hořkou dochuť) a nechte vychladnout.

4

Tvaroh prošlehejte se zbylým krupicovým cukrem.

5

Šlehačku vyšlehejte dotuha a ke konci do ní zašlehejte moučkový cukr; množství upravte dle chuti. Nakonec zašlehejte tvaroh i mák (pokud máte šlehač, nebojte se ho použít, šlehačka to ustojí a nespadne vám).

6

Těsto prořízněte. Třetinu jahod nakrájejte na kostičky, částečně rozmačkejte a oslaďte dle chuti. Zbylé jahody nakrájejte na poloviny. Rozmačkanými jahodami potřete spodní část korpusu. Na jahody navršte polovinu makové šlehačky, na ni pokrájené jahody a přiklopte druhou polovinou korpusu. Tu potřete zbylou šlehačkou a dozdobte jahodami.

7

Dejte chladit. Podávejte ozdobené lístky máty.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/7

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit