Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř aneb Který zvyk při stolování je typický pro Italy?

Fare la scarpetta
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je pro ně natolik typický, že se pro něj mají speciální označení – „fare la scarpetta“.

Spojení slov „fare la scarpetta“ v doslovném překladu znamená „vyrobit si botu“. V české kuchyni na talíři boty nevyrábíme, místo toho dobře poslouží knedlík. V italské kuchyni si pomáhají bílým chlebem, který plní stejný účel: omáčku, zálivku nebo výpek (zkrátka to nejlepší) nasáknou a ty tak nepřijdou tak nazmar. Zvládnou šťávy dopravit na jazyk elegantně, aniž byste museli vylizovat talíř!

Co znamená „fare la scarpetta“?

Italský Treccani slovník z roku 1987 definuje význam spojení jako „činnost, při které se vytře omáčka z talíře kouskem chleba na vidličce nebo – ještě častěji – v ruce“. Je ale téměř jisté, že zvyk je ještě mnohem starší.

Ze všech dostupných vysvětlení, jak vzniklo slovního spojení „fare la scarpetta“ vyplývá, že vytírání talíře chlebem je gesto, které může být v rozporu s etiketou. Nejenže většina teorií naznačuje, že omáčku chlebem vytírají jen chudí a hladoví, ale navíc se málokdy vyhnete ušpiněným prstům.

  • Pro mnohé Italy se ale tento zvyk stal natolik přirozeným, že bez uzardění vytírají i talíře v luxusních restauracích. Právě z toho důvodu se stále více šéfkuchařů snaží tento způsob konzumace podporovat, i přesto, že v jiných kulturách či při různých společenských příležitostech může jít proti bontonu.

Kde se vzala „bota na talíři“?

Teorií je mnoho, a proto nelze s jistotou určit, která je ta pravá.

  • Jednou z možností, že slovo „scarpetta“ odkazuje na tvar těstovin, které připomínají tvarem misku a dobře v nich drží omáčka.
  • Druhé vysvětlení se opírá o samotné gesto, které připomíná otírání lehké boty o špinavý chodník. Jedná se přesně o takové boty, jaké kdysi nosili chudí Italové.

  • Někteří lidé věří, že spojení má co společného dokonce se Sýrií. Zemí, kde se připravoval chléb ve tvaru boty, jako příloha k jejich tradiční polévce z lilku a zeleniny.
  • A poslední možnost odkazuje na typický způsob vyjadřování v části Jižní Itálie, kde slovo „scarsetta“ znamená „chudobu“. Tedy nutnost spokojit se i se zbytky na talířích, které hladovějící nabírali chlebem podobně, jako se bota tře o zem.

Zdroje informací: ItalyMagazine, TheLocal, AccademiaDellaCrusca

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč