0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Risotto alla contadina (venkovské rizoto)

Risotto alla contadina
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Risotto alla contadina (venkovské rizoto)

4.3 / 5. Počet hodnocení: 51
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2863 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 277 g
Tuky 151 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Takhle se vaří v Itálii. ‚Venkovské‘ rizoto je tak dobré, že si ani neuvědomíte, že v něm není maso.

Suroviny

paprika žlutá 1 ks
paprika červená 1 ks
olivový olej extra panenský 100 ml
česnek 2 stroužky
lehce zmáčknuté
lilek 1 ks
na kostky
cuketa 2 ks
na plátky
rajčata cherry 250 g
překrojená
rýže kulatozrnná 250 g
např. carnaroli
víno bílé 100 ml
suché
vývar kuřecí 1 l
petrželka 1 hrst
nasekaná
bazalka 8 lístků
máslo 50 g
parmazán 50 g
strouhaný
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Papriky ožehněte nad otevřeným plamenem, až slupka začne černat a tvoří se na ní puchýře. (Můžete je nechat zhnědnout i v rozpálené troubě.) Dejte do plastového sáčku na 10 minut zapařit. Pak stáhněte slupku a papriky zbavte stopky i semen. Nakrájejte na nudličky a dejte stranou.

2

V hrnci na oleji zvolna opékejte asi minutu česnek. Pak ho vyjměte a vyhoďte. Na ochucený olej vsypte lilek a cuketu a krátce, asi 3 minuty, opečte. Přidejte rajčátka a po dvou minutách vsypte rýži. Míchejte asi tři minuty, až se každé zrnko rýže obalí v připraveném základu. Přilijte víno a nechte ho  odpařit. Pak vlijte sběračku vroucího vývaru a počkejte, až se vstřebá. Potom teprve přilijte další sběračku a za stálého míchání postup opakujte, až bude rýže uvařená, ale ještě al dente (pevná na skus); trvá to 15–20 minut podle druhu rýže. V polovině vaření vmíchejte papriky, bazalku a petrželku.

3

Rizoto stáhněte z ohně a přidejte do něj máslo a strouhaný parmazán – bude díky nim krásně krémové. Opepřete a případně dosolte. Podávejte ozdobené hoblinkami parmazánu a petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Z lilku s pružnou slupkou a bílou až nažloutlou dužinou můžete rovnou vařit. Tvrdé a uvnitř lehce nazelenalé plody potřebují po  nakrájení nasolit, na cedníku ,vypotit‘ a pak omýt.
 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/3

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit