0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Risotto alla contadina (venkovské rizoto)

Risotto alla contadina
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Risotto alla contadina (venkovské rizoto)

4.3 / 5. Počet hodnocení: 51
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2863 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 277 g
Tuky 151 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Takhle se vaří v Itálii. ‚Venkovské‘ rizoto je tak dobré, že si ani neuvědomíte, že v něm není maso.

Suroviny

paprika žlutá 1 ks
paprika červená 1 ks
olivový olej extra panenský 100 ml
česnek 2 stroužky
lehce zmáčknuté
lilek 1 ks
na kostky
cuketa 2 ks
na plátky
rajčata cherry 250 g
překrojená
rýže kulatozrnná 250 g
např. carnaroli
víno bílé 100 ml
suché
vývar kuřecí 1 l
petrželka 1 hrst
nasekaná
bazalka 8 lístků
máslo 50 g
parmazán 50 g
strouhaný
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Papriky ožehněte nad otevřeným plamenem, až slupka začne černat a tvoří se na ní puchýře. (Můžete je nechat zhnědnout i v rozpálené troubě.) Dejte do plastového sáčku na 10 minut zapařit. Pak stáhněte slupku a papriky zbavte stopky i semen. Nakrájejte na nudličky a dejte stranou.

2

V hrnci na oleji zvolna opékejte asi minutu česnek. Pak ho vyjměte a vyhoďte. Na ochucený olej vsypte lilek a cuketu a krátce, asi 3 minuty, opečte. Přidejte rajčátka a po dvou minutách vsypte rýži. Míchejte asi tři minuty, až se každé zrnko rýže obalí v připraveném základu. Přilijte víno a nechte ho  odpařit. Pak vlijte sběračku vroucího vývaru a počkejte, až se vstřebá. Potom teprve přilijte další sběračku a za stálého míchání postup opakujte, až bude rýže uvařená, ale ještě al dente (pevná na skus); trvá to 15–20 minut podle druhu rýže. V polovině vaření vmíchejte papriky, bazalku a petrželku.

3

Rizoto stáhněte z ohně a přidejte do něj máslo a strouhaný parmazán – bude díky nim krásně krémové. Opepřete a případně dosolte. Podávejte ozdobené hoblinkami parmazánu a petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Z lilku s pružnou slupkou a bílou až nažloutlou dužinou můžete rovnou vařit. Tvrdé a uvnitř lehce nazelenalé plody potřebují po  nakrájení nasolit, na cedníku ,vypotit‘ a pak omýt.
 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/3

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč