Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

KVÍZ: Umíte vařit a jíst šetrně?

Babička omývá zeleninu
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Když využijete domácí zásoby do posledního kousíčku, prospějete tím rodinným financím i naší planetě. Žít a chovat se šetrně je ekonomické i ekologické. Umíte to?

Pohled na přetékající popelnice, které se po odjezdu popelářského vozu opět téměř okamžitě zaplní, nás nutí k zamyšlení. Opravdu musíme kupovat tolik zboží zabaleného v několika vrstvách? Opravdu si musíme vzít na každý kus pečiva, ovoce a zeleniny plastový sáček? Opravdu musíme pořád nakupovat?

Aby se okolí neproměnilo v gigantické smetiště

V angličtině se razí heslo: reduce, reuse, recycle – tedy omez, znovu použij, zrecykluj. Máte-li ve svém okolí trh nebo bezobalový obchod, choďte na nákup nejen s taškou či košem, ale také s vlastními sáčky a nádobami.

  • Plátěné nebo síťové sáčky se hodí na pečivo, ovoce, zeleninu, jeden pytlík si můžete vyhradit na brambory.
  • Ovoce a zeleninu můžete také po zvážení vložit rovnou do košíku.
  • Do dóz a sklenic si nechte nasypat müsli, fazole, semínka, ořechy a jiné suché plody, do sklenic se šroubovacím víkem si můžete nechat naložit oběd s sebou.
  • Víno, mošt, ocet, olej nebo tekuté čisticí prostředky si nechte stočit do vlastních lahví.

Konec plýtvání!

Snížit produkci odpadu ale nemusíme jen tím, že se budeme snažit nakupovat bez obalu. Velkým problémem je také plýtvání potravinami. Tomu můžeme předejít a ještě ušetřit kapsu tím, že se budeme držet několika zásad.

  • Plánujte: Pokud budete mít přehled o stavu zásob v domácnosti, naplánovaný jídelníček a přesný nákupní seznam, nekoupíte více, než potřebujete.
  • Nenakupujte hladoví: Prázdno v žaludku vás podvědomě nutí naložit do košíku více, než jste si naplánovali.
  • Přebytky zamrazte: Při plánování už můžete počítat s tím, že například omáčky na těstoviny nebo polévky navaříte dvojnásobek, polovinu hned zmrazíte a máte vyřešenou večeři i na příští týden. Mrazit lze i bílky, sýry, pečivo nebo knedlíky.
  • Zavařujte: Máte-li zahradu nebo v sezoně přístup k většímu množství ovoce a zeleniny, neváhejte. Co si v létě zavaříte, v zimě jako když najdete.
  • Upotřebte i zbytky: ze slupek od mrkve a zbytků zeleniny uvařte vývar, totéž platí i pro kosti a odřezky z masa, slabý vývar (poslouží třeba jako základ do omáčky) získáte i z obrané kostry pečeného kuřete. Zbytky masa z nedělní pečínky lze použít jako vložku do salátu, do sekané, do náplně masových taštiček nebo do rizota.
  • Kompostujte: Organické zbytky z domácnosti lze krásně proměnit v úrodnou půdu. Pokud máte zahradu, vyřeší kompost i otázku, kam se zahradním odpadem. Existují i domácí kompostéry, které můžete umístit i na balkoně městského bytu.

Moudrost babiček

Pokud jste si naše rady přečetli pozorně, zjistíte, že se vlastně neliší od zásad našich šetrných babiček. Zero waste je sice módní záležitost, ale ve skutečnosti se tím ale vracíme ke kořenům a jenom oprašujeme moudrost našich předků. Hřát nás přitom může pocit, že šetříme nejen životní prostředí ale i svoji peněženku.

Z jednoho kuřete až čtyři jídla

Pokud chytře naporcujete kuře a při vaření využijete i zbytky, získáte ingredience na čtyři plnohodnotná jídla pro dva až čtyři strávníky.

  • Stehna rozdělte na horní a spodní část a upečte.
  • Kuřecí prsa využijete na přípravu stir-fry a minutek nebo je naporcujte a osmažte v trojobalu jako miniřízečky.
  • Zbylý skelet použijte na vývar.
  • Obrané maso (pokud jím nevylepšíte polévku) přijde do rizota.

Jak naporcovat kuře

Kuře se vyplatí koupit celé a rozdělit je podle potřeby na porce. Ze zbylého skeletu si navíc uvaříte vývar, kterým můžete podlévat dušené pokrmy, použít ho do omáčky či jako základ na polévku. 

  • Ve starších kuchařkách se tomuto způsobu porcování říká ‚rozdělit kuře na osminky'.
  • I kdybyste všechny použili do 1 receptu, je to výhodné – získáte víc ochucených ploch a jídlo bude dříve hotové.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín