Národní nápoj v oroseném půllitru i na talíři...
Suroviny
200
g
sušená slanina na nudličky
olivový olej
2
PL
cibule
4
ks
nahrubo
česnek
2
stroužky
drcené
fazole bílé
4
konzervy
400 g plechovka, menší, scezené a propláchnuté
pivo tmavé
375
ml
např. tmavé Krušovice či Xantho ze Žatce
jablečný ocet
3
PL
melasa
1,5
PL
rajčatový protlak
4
PL
hustý
hořčice dijonská
2
PL
chilli sušené
1,5
ČL
sůl
1
ČL
pepř
1
ČL
mletý
k podávání
Postup
1
Troubu předehřejte na 200 °C. V kastrolu nebo v pánvi s ohnivzdornou rukojetí opékejte na středním plameni slaninu. Vyjměte děrovanou sběračkou a dejte okapat na papírové utěrky. Do nádoby přidejte olej, cibuli a opékejte za stálého míchání 8 minut dorůžova. Přidejte česnek a míchejte další minutu. Přidejte fazole, pivo, ocet, melasu, protlak, hořčici, chilli, sůl a pepř, promíchejte, vmíchejte slaninu a přiveďte k varu. Přendejte do trouby a pečte do zhoustnutí zhruba 30-40 minut. Podávejte s chlebem.
KOUŘOVÝ HARRACH
Speciál z pivovaru Harrach krásně voní kouřem a jeho výrazná chuťová stopa si poradí třeba i s pálivějším jídlem, jako jsou právě ostré fazole se slaninou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Pivní delikatesy(6 receptů )
- Zamilujte si luštěniny(50 receptů )