Anuše Kejřová žačky nenechala ochutnávat zadarmo. Legendární kuchařky psala s ohledem na rozpočet

Anuše Kejřová
ZDROJ: Anuše Kejřová
sdílet:

Nebyla jen vynikající kuchařkou, ale také zakladatelkou soukromé kuchařské školy. Stejně jako další významná autorka kuchařek Magdalena Dobromila Rettigová se věnovala výchově dívek a ve svých kuchařkách se zaměřovala i finanční stránkou pokrmů.

Anuše Kejřová se narodila v roce 1874 v Kralupech nad Vltavou. V roce 1909 založila soukromou kuchařskou školu, kterou vedla až do své smrti v roce 1926. Poté co zemřela, škola fungovala už jen pouhý rok a následně zanikla.

Vyučovala, jak správně vést domácnost

Kromě vedení soukromé kuchařské školy také vyučovala vaření na dívčí měšťanské škole a na dívčím lyceu v Hradci Králové. Také často pořádala kurzy vaření a správného hospodaření v domácnosti. Mimo to učila také jak sestavit jídelní lístky, jak mýt nádobí nebo jak pečovat o měděné formy na bábovky.

Škola Anuše Kejřové byla uspořádána tak, aby v ní nechyběla velká kuchyně s kachlovými kamny, přípravna ani salon, který sloužil k výuce stolování a domácího hospodářství. Její součástí byla také dílna, v níž se vyráběly prášky na praní, prostředky na mytí nádobí, prášky do pečiva nebo vanilkový cukr.

 

Klasická svíčková omáčka podle autorky kuchařek

Klasická svíčková omáčka podle autorky kuchařek

Více

  • Na školu přijímala dívky ve věku od 17 do 20 let a vyučování začínalo v šest ráno.
  • Kejřová vždy žákyním oznámila, co se ten den bude vařit, pak dívky dostaly čas projít si recepty, které měla Kejřová sepsané ve svých knihách, a následně se pustily do vaření.
  • Po skončení vaření samozřejmě musely i správně jídlo naservírovat a vyskládat na stůl.
  • Když dívky chtěly výsledné pokrmy ochutnat, musely si za to připlatit. Jinak hotové pokrmy konzumovaly především členové rodiny Anuše Kejřové a služebné.

Její kuchařka se dočkala několika dotisků

Roku 1905 napsala svou první kuchařskou knihu, která nesla název Úsporná kuchařka – Zlatá kniha malé domácnosti. Díky tomu, že si ji oblíbily hospodyně všech věkových kategorií, dočkala se mnoha dotisků. Na úvod kuchařky Kejřová zmínila, co se z knihy dívky a ženy dozví.

  • První dochovaný exemplář Úsporné kuchařky pochází z roku 1912, ale ve skutečnosti jde o čtvrté vydání. V kuchařce se Anuše Kejřová zaměřuje na jednotlivé dny a recepty jsou poměrně podrobné.
  • V roce 1938 vyšlo dvanácté vydání této populární kuchařky Úsporná kuchařka s rozpočty: zlatá kniha malé domácnosti, která se, jak už název napovídá, zaměřuje na recepty s ohledem na rodinný rozpočet.
  • Zcela zásadní je podoba sepsaných receptů. Jde o první kuchařkou knihu, kde jsou jednotlivé ingredience vypsané před postupem. Tato forma se uchytila, ale samozřejmostí se stala až v 50. letech.

„Sestavila jsem pro mladé, nezkušené hospodyňky týdenní jídelní lístky pro 4–6 osob, v nichž s každým nepatrným zbytkem jest počítáno a vařeno pro malou domácnost. Uvedla jsem též, co který recept vydá, ať moučný nebo masitý, tak aby se špatně nehospodařilo, jídla nezbyla; a kdyby přece, uvedla jsem, kterak jich zužitkovati.“

Recepty pojmenovávala podle svých blízkých a městských částech

Kejřová napsala i další kuchařky, například Českou vegetariánskou kuchařku podle Anuše Kejřové (1933), České moučníky Anuše Kejřové (1935), Domácí lékárna (1910), neboť se zajímala také o zdravovědu a domácí léčitelství, Kalendář kuchařky (1923) nebo Knihu vzorné domácnosti (1916).

  • Každý recept, který vymyslela, pojmenovávala po svých blízkých nebo městských částech Hradce Králové. Proto v jejích kuchařkách můžeme narazit na recepty, jako jsou Anušin dort, Hradecké klobásy, Pouchovské kapustové karbanátky či Královehradecké řezy.
  • Významná je i Dělnická kuchařka Anuše Kejřové, v níž jsou recepty sestavené tak, aby byly co nejméně nákladné a odpovídaly tak nízkým rodinným rozpočtům. Kromě toho se u receptů objevovala i doba vaření, jež měla být co nejkratší.

 

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi

Více

Uvařte si podle Kejřové

Kuchařky Anuše Kejřové se staly pro českou gastronimii velkým přínosem. Některé se v posledních třiceti letech dočkaly nového vydání, například v roce 2012 byla vydaná Malá úsporná kuchařka zaměřená na méně početné rodiny a v roce 2017 vyšla kuchařka Obědy a večere narychlo. Po ostatních budete muset zapátrat v knihovnách či v antikvariátech. Inspiraci v nich najde každý, kdo pro své blízké a přátelé rád připravuje poctivou domácí stravu.

Uvařte si  třeba nudlovou polévku s hovězím masem z Úsporné kuchařky – zlatá kniha malé domácnosti. Recept zní doslova takto:

„Dáme pro 4–5 osob půl kg hovězího masa do třílitrového hrnce vody vařiti s osmaženou zeleninou. Tuto přidáme teprve, když polévka vře. Do přecezené uvařené polévky zavaříme nudle; maso vyndáme a kosti s přilitou vodou necháme znovu vařiti na jiný den.

Nudle. Z 1 vejce a vody (asi co obsáhne půl skořápky vaječné) zaděláme tuhé těsto z jemné mouky, hodně je vypracujeme a necháme pod hrncem půl hodiny odpočinouti. Pak je tence rozválíme a je-li suché, rozkrájíme na nudle. Tak máme nudle na dvakrát do polévky. Můžeme též z poloviny nakrájeti čtverečky (flíčky). (Jsou-li vejce laciná, uděláme si nudlí do zásoby, uložíme je do sklenice a zavážeme papírem, který vidličkou propícháme. Tak nám nudle vydrží dlouhý čas.)“

 

Související recepty

Související články

Autor: Michaela Dočkalová

Obchod Apetit