0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak kapřík na český stůl připlul

kapr
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
Vánoce bez kapra si mnozí z nás neumějí představit. Na Štědrý večer jej na stůl nosíme smaženého, upraveného po mlynářsku, na kmíně, namodro… Kapr je ale na českém štědrovečerním stole teprve krátce. Odkud tato ryba, dříve považovaná za postní pokrm, vlastně připlula a proč?

Kapra chovali už staří Římané. Novou rybu objevili v Dunaji na území dnešního Maďarska – tehdejší provincie Panonia. Kapříky pochytali, odvezli si je do Říma a jejich chov postupně rozšířili nejen v Římě, ale i v dalších provinciích. Tak se dostal i do dnešního Bavorska, kde jeho chov pokračoval i po pádu římské říše.

U nás byl kapr dlouhou dobu neznámou rybou. První kapříci k nám připluli s příchodem mnišských řádů, hlavně cisterciáckého ve 12. století. Cisterciáčtí mniši totiž byli vyhlášenými mistry ve stavění vodních nádrží a rybníků. Středověké kláštery bývaly soběstačné – mniši si na svých polích a ve svých zahradách pěstovali ovoce a zeleninu a rovněž chovali domácí zvířata a kapry. Rybí maso je považováno za postní jídlo, a tak bylo jediné, které mniši mohli ve dnech náboženských půstů jíst. Vzhledem k tomu, že půsty zabíraly celou třetinu roku, byla spotřeba kapříků značná.

V době Karla IV. se už rybníky zřizovaly nejen na klášterních pozemcích, ale i na panství podnikavých šlechticů nebo na královských statcích. Z těch nejstarších dosud existuje jihočeské Dvořiště nebo Velký rybník v Doksech, dnešní Máchovo jezero. Rybníků v renesanci přibývalo, zkvalitňovaly se metody chovů, kaprů byl přebytek a začali se dovážet do německých zemí. Zvláště v 16. a 17. století byl export ohromný.

Než se ale kapr dostal na štědrovečerní stůl, uplynulo ještě hodně vody. Byl totiž brán jako postní jídlo a to se moc nehodilo na bohatou vánoční tabuli. Teprve počátkem 20. století, a hlavně během obou světových válek, kdy byl všeobecný nedostatek potravin a především masa, připlul kapr na český vánoční stůl. Od té doby jej smažíme, pečeme, upravujeme namodro, po mlynářsku nebo jen s kmínem.

Související články

Jak vybírat kapra
  • Tipy a triky

Jak vybírat kapra

Koupit kapra není před Vánocemi problém – všude stojí kádě s čerstvými rybami. Poradíme vám, jak při nákupu nesáhnout vedle.   ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit