Kapr s černým kořenem a bramborovými rösti

Kapr s černým kořenem a bramborovými rösti

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2230 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 166 g
Tuky 103 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Kapr do české kuchyně rozhodně patří. Černý kořen je neobvyklý, ale začíná se už objevovat,“ vysvětlil svoji volbu jídla šéfkuchař Radek Šubrt. Kapra doporučuje před smažením důkladně zbavit kostí. „Abyste se při jídle nemuseli v mase šťourat,“ dodává.

Suroviny

kapr 4 filety
bez kůže, po 200 g
citron 1 ks
česnek 1 stroužek
oloupaný
olivový olej 2 PL
Na omáčku
500 g
černý kořen
víno bílé 100 ml
vývar 100 ml
smetana ke šlehání 100 ml
sůl
pepř
pažitka
Na rösti
brambory 800 g
varný typ C
muškátový oříšek špetka
sůl
máslo 1 PL
olej
na smažení

1 Neoloupané brambory dejte vařit na 10 minut, slijte a nechte zchladnout.

2 Černý kořen oloupejte, nakrájejte na kostičky, dejte do menšího hrnce, zalijte vínem, vývarem a nechte dusit. Přilijte smetanu a ještě chvíli vařte. Měkký černý kořen vyjměte (nejlépe to jde odpěňovačkou) a omáčku nechte lehce zhoustnout. Ke konci vmíchejte do omáčky nasekanou pažitku a vraťte černý kořen.

3 Nedovařené brambory oloupejte, nastrouhejte nahrubo, osolte, přidejte špetku muškátového oříšku a máslo. Z brambor tvořte placičky a smažte je na oleji dozlatova. Rösti otáčejte na pánvi jen jednou!

4 Očištěné filety z kapra přepulte, potřete olivovým olejem a pokapejte citronem. Opečte je na rozpálené pánvi z obou stran zároveň se stroužkem česneku. Na talíř postupně skládejte filet z kapra, na něj lžící dejte černý kořen, položte jednu bramborovou placičku a vše zopakujte. Zbylou omáčku pak lžící nalijte kolem kapra na talíř.

 

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit