0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kapr s černým kořenem a bramborovými rösti

Kapr s černým kořenem a bramborovými rösti

Zatím nehodnoceno
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2230 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 166 g
Tuky 103 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Kapr do české kuchyně rozhodně patří. Černý kořen je neobvyklý, ale začíná se už objevovat,“ vysvětlil svoji volbu jídla šéfkuchař Radek Šubrt. Kapra doporučuje před smažením důkladně zbavit kostí. „Abyste se při jídle nemuseli v mase šťourat,“ dodává.

Suroviny

kapr 4 filety
bez kůže, po 200 g
citron 1 ks
česnek 1 stroužek
oloupaný
olivový olej 2 PL
Na omáčku
500 g
černý kořen
víno bílé 100 ml
vývar 100 ml
smetana ke šlehání 100 ml
sůl
pepř
pažitka
Na rösti
brambory 800 g
varný typ C
muškátový oříšek špetka
sůl
máslo 1 PL
olej
na smažení

1 Neoloupané brambory dejte vařit na 10 minut, slijte a nechte zchladnout.

2 Černý kořen oloupejte, nakrájejte na kostičky, dejte do menšího hrnce, zalijte vínem, vývarem a nechte dusit. Přilijte smetanu a ještě chvíli vařte. Měkký černý kořen vyjměte (nejlépe to jde odpěňovačkou) a omáčku nechte lehce zhoustnout. Ke konci vmíchejte do omáčky nasekanou pažitku a vraťte černý kořen.

3 Nedovařené brambory oloupejte, nastrouhejte nahrubo, osolte, přidejte špetku muškátového oříšku a máslo. Z brambor tvořte placičky a smažte je na oleji dozlatova. Rösti otáčejte na pánvi jen jednou!

4 Očištěné filety z kapra přepulte, potřete olivovým olejem a pokapejte citronem. Opečte je na rozpálené pánvi z obou stran zároveň se stroužkem česneku. Na talíř postupně skládejte filet z kapra, na něj lžící dejte černý kořen, položte jednu bramborovou placičku a vše zopakujte. Zbylou omáčku pak lžící nalijte kolem kapra na talíř.

 

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit