„Kapr do české kuchyně rozhodně patří. Černý kořen je neobvyklý, ale začíná se už objevovat,“ vysvětlil svoji volbu jídla šéfkuchař Radek Šubrt. Kapra doporučuje před smažením důkladně zbavit kostí. „Abyste se při jídle nemuseli v mase šťourat,“ dodává.
Suroviny
Postup
1 Neoloupané brambory dejte vařit na 10 minut, slijte a nechte zchladnout.
2 Černý kořen oloupejte, nakrájejte na kostičky, dejte do menšího hrnce, zalijte vínem, vývarem a nechte dusit. Přilijte smetanu a ještě chvíli vařte. Měkký černý kořen vyjměte (nejlépe to jde odpěňovačkou) a omáčku nechte lehce zhoustnout. Ke konci vmíchejte do omáčky nasekanou pažitku a vraťte černý kořen.
3 Nedovařené brambory oloupejte, nastrouhejte nahrubo, osolte, přidejte špetku muškátového oříšku a máslo. Z brambor tvořte placičky a smažte je na oleji dozlatova. Rösti otáčejte na pánvi jen jednou!
4 Očištěné filety z kapra přepulte, potřete olivovým olejem a pokapejte citronem. Opečte je na rozpálené pánvi z obou stran zároveň se stroužkem česneku. Na talíř postupně skládejte filet z kapra, na něj lžící dejte černý kořen, položte jednu bramborovou placičku a vše zopakujte. Zbylou omáčku pak lžící nalijte kolem kapra na talíř.