My kapra smažíme na oleji, ale hodí se i sádlo. Tuk na smažení můžete ovonět vhozením snítky rozmarýnu nebo tymiánu.
Suroviny
Postup
Kapra naporcujte na 2 filety (nebo je rovnou kupte) a zbavte je kůže. Z filetů nakrájejte šikmo 4 porce tak, aby připomínaly efektní kosočtverce. Řádně je osolte a dejte do chladničky.
Toustový chleba rozmixujte. Drobky rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby předehřáté na 180 °C sušit; po 10–15 minutách by měl být chleba suchý a slabě nazlátlý. Vyjměte ho, dejte do robotu a spolu s petrželkou a citronovou kůrou znovu rozmixujte.
Porce kapra obalte v mouce, rozšlehaných vejcích a ochucené čerstvé bylinkové strouhance. Smažte v rozpáleném oleji dozlatova. Pak ho odložte na talíř s papírovým ubrouskem, aby odsál přebytečný tuk. Podávejte se skrojkem citronu.
NĚCO NAVÍC
Kapra můžete před obalováním pokapat citronovou šťávou nebo ho namočit do mléka či bílého jogurtu a nechat nejméně 3 hodiny odležet, pak bude maso lépe držet tvar a vy nebudete vůbec cítit rybinu.