Štědrovečerní smažený kapr

Štědrovečerní smažený kapr

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4427 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 766 g
Tuky 72 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

My kapra smažíme na oleji, ale hodí se i sádlo. Tuk na smažení můžete ovonět vhozením snítky rozmarýnu nebo tymiánu.

Suroviny

kapr 1 ks
středně velký, nebo 2 filety bez kůže
sůl
toustový chléb 10 plátků
světlý
petrželka svazek
malý
citronová kůra 1 ČL
strouhaná z biocitronu
mouka pšeničná hladká
na obal
vejce 2 ks
olej
na smažení
citron
k podávání

1 Kapra naporcujte na 2 filety (nebo je rovnou kupte) a zbavte je kůže. Z filetů nakrájejte šikmo 4 porce tak, aby připomínaly efektní kosočtverce. Řádně je osolte a dejte do chladničky.

2 Toustový chleba rozmixujte. Drobky rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby předehřáté na 180 °C sušit; po 10–15 minutách by měl být chleba suchý a slabě nazlátlý. Vyjměte ho, dejte do robotu a spolu s petrželkou a citronovou kůrou znovu rozmixujte.

3 Porce kapra obalte v mouce, rozšlehaných vejcích a ochucené čerstvé bylinkové strouhance. Smažte v rozpáleném oleji dozlatova. Pak ho odložte na talíř s papírovým ubrouskem, aby odsál přebytečný tuk. Podávejte se skrojkem citronu.

NĚCO NAVÍC
Kapra můžete před obalováním pokapat citronovou šťávou nebo ho namočit do mléka či bílého jogurtu a nechat nejméně 3 hodiny odležet, pak bude maso lépe držet tvar a vy nebudete vůbec cítit rybinu.

 

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit