0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Štědrovečerní smažený kapr

Štědrovečerní smažený kapr

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4427 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 766 g
Tuky 72 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

My kapra smažíme na oleji, ale hodí se i sádlo. Tuk na smažení můžete ovonět vhozením snítky rozmarýnu nebo tymiánu.

Suroviny

kapr 1 ks
středně velký, nebo 2 filety bez kůže
sůl
toustový chléb 10 plátků
světlý
petrželka svazek
citronová kůra 1 ČL
strouhaná
mouka pšeničná hladká
na obalení
vejce 2 ks
olej
na smažení
citron
k podávání

1 Kapra naporcujte na 2 filety (nebo je rovnou kupte) a zbavte je kůže. Z filetů nakrájejte šikmo 4 porce tak, aby připomínaly efektní kosočtverce. Řádně je osolte a dejte do chladničky.

2 Toustový chleba rozmixujte. Drobky rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby předehřáté na 180 °C sušit; po 10–15 minutách by měl být chleba suchý a slabě nazlátlý. Vyjměte ho, dejte do robotu a spolu s petrželkou a citronovou kůrou znovu rozmixujte.

3 Porce kapra obalte v mouce, rozšlehaných vejcích a ochucené čerstvé bylinkové strouhance. Smažte v rozpáleném oleji dozlatova. Pak ho odložte na talíř s papírovým ubrouskem, aby odsál přebytečný tuk. Podávejte se skrojkem citronu.

NĚCO NAVÍC
Kapra můžete před obalováním pokapat citronovou šťávou nebo ho namočit do mléka či bílého jogurtu a nechat nejméně 3 hodiny odležet, pak bude maso lépe držet tvar a vy nebudete vůbec cítit rybinu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/12

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit